Διεθνή

Zaev: Με τον Αλέξη Τσίπρα έχουμε φιλική σχέση, το ίδιο ελπίζω και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Zaev: Με τον Αλέξη Τσίπρα έχουμε φιλική σχέση, το ίδιο ελπίζω και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ελπίδα η χώρα του να καταφέρει να εκκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Στις φιλικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, κατά την παρέμβαση του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Με τον Αλέξη (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) χτίσαμε αυτήν τη Συμφωνία.
Έχουμε αναπτύξει φιλική σχέση και μπορούμε να μιλάμε για μια σειρά ζητημάτων.
Το ίδιο ελπίζω να ισχύει και με τον νέο πρωθυπουργό» ανέφερε και επεσήμανε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα ερχόταν με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Βορείου Μακεδονίας.
Ο πρωθυπουργός της γείτονος αναφέρθηκε επίσης στη βοήθεια που έλαβε από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, προσέφερε πρώτη υγειονομικό υλικό, αξίας 2,6 εκατ. ευρώ.
«Είμαστε μια αναπτυσσόμενη οικονομία και χρειαζόμαστε βοήθεια.
Η Συμφωνία (σ.σ των Πρεσπών) έγινε.
Ας οικοδομήσουμε τώρα τις σχέσεις μας, κάτι που ήδη κάνουμε άλλωστε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οικονομική συνεργασία Αθήνας - Σκοπίων

Σύμφωνα με τον Zaev, η οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν υπογραφεί συμφωνίες με την ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργίας της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε σε ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Πάντως, ο Zaev εξέφρασε την ελπίδα η Βόρεια Μακεδονία να καταφέρει να ξεπεράσει τις υπάρχουσες δυσκολίες και να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Zaev αναφέρθηκε στο «βέτο» που θέτει η Βουλγαρία, κάνοντας λόγο για ένα ακατανόητο ζήτημα, το οποίο ελπίζει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.
«Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι, εάν ολοκληρώσουμε το 100% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ένταξης.
Η Βουλγαρία έχει φυσικά τρόπους να το μπλοκάρει.
Είμαστε μια μικρή χώρα και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους.
Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, καθώς αποτελεί μια ηγετική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης