Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τέλος σε SMS και click inside/click away από 14/5 - Κυκλοφορία έως τις 00:30 - Με αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις στα νησιά

Τέλος σε SMS και click inside/click away από 14/5 - Κυκλοφορία έως τις 00:30 - Με αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις στα νησιά
Επιμένει η επιδημία - «Όπλα» οι εμβολιασμοί, τα self test και… ο καλός καιρός
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά… το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος από την Παρασκευή 14 Μαΐου τελειώνουν τα SMS στο 13033, τα οποία βρίσκονταν στη ζωή μας αδιάκοπα από τον Νοέμβριο του 2020.
Συμπλήρωσε επίσης πως από την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις,απελευθερώνεται και το λιανεμπορίο βάζοντας τέλος στο click away και το click in shop.
Οι μετακινήσεις στα νησιά θα γίνονται με αρνητικό τεστ κάθε τύπου (ράπιντ, σελφ ή μοριακό), με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με βεβαίωση νόσησης.
Παράλληλα, ο κ.Σκέρτσος έκανε γνωστό ότι το πράσινο πιστοποιητικό τίθεται σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιασθεί.
Ακόμα, από την ίδια μέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 00:30, αντί για τις 23:00, που ήταν μέχρι σήμερα, και θα ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί.
Την ίδια μέρα, όπως έχει ανακοινωθεί ανοίγουν και τα μουσεία.
Αύριο Πέμπτη 13/5 ο  υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το πλάνο για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά στον εμβολιασμό των νησιών με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson με απώτερο στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

«Γαλάζια Ελευθερία»: Επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα για τον μαζικό εμβολιασμό στα νησιά

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ανακοίνωσε ότι από αύριο 13/5 αίρεται η αναστολή χορήγησης των κανονικών αδειών στο υγειονομικό προσωπικό.
Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα φτάνουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τα νησιά, ανακοινώνοντας ότι σε 19 νησιά ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, για όλους τους κατοίκους άνω των 18.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή. Κάθε μέρα θυμόμαστε τους ανθρώπους μας που δίνουν τη μάχη για τη ζωή.
Μαζί με τους γιατρούς έχουν συντελέσει κάτι αξιοθαύμαστο και όχι αυτονόητο. Να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Με απόφασή μου και μετά από έξι μήνες προσπάθειας, θα προχωρήσουμε από αύριο στην άρση της αναστολής των κανονικών αδειών του προσωπικού στις μονάδες Υγείας. Με ευθύνη των διοικήσεων, θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία.
Θέλω να πάω στους εμβολιασμούς.
Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 106.000 εμβολιασμούς.
Έχουν ήδη γίνει 3.915.568 εμβολιασμοί και στο τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς.
Τα 2,6 εκατ. με μία δόση και πάνω από 1,3 εκατ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13%.
Το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού αγγίζει το 97%.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για τον τρόπο που το ελληνικό δημόσιο προσεγγίζει τους πολίτες του.
Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση σε εμβολιασμούς ανά 100.000 πολίτες.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, παράλληλα με το πρόγραμμα «Ελευθερία», οργανώνουμε το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», με τον καθολικό εμβολιασμό των νησιωτών, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλείς και να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν. Το πρόγραμμα αφορά τον καθολικό εμβολιασμό για όλους των άνω 18, με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.
Τα νησιά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι τα εξής:
Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Λευκάδα, Σάμος, Νάξος, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα».
Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.
Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος» - αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.
Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά (Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι).
Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος».


Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ ανοίγουν και τα μουσεία.
Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Ταυτόχρονα, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.
Στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες

Όσον αφορά τον Τουρισμό, όπου το πλάνο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Πέμπτη, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Στους 11.141 οι νεκροί

Τα νέα 12/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.489, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 369.554, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.616 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
1_10_1.jpg
Το τελευταίου 24ωρο έγιναν 63.107 τεστ, τα 18.499 μοριακά και τα 44.608 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα διαμορφώνεται στο 3,94% ελαφρά υψηλότερα από το χθεσινό 3,73%.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,86 (95%Crl: 0,19 - 1,54).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.211 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_11_1.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (χθες 732).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.226 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +8,16%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 357 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis12.jpg

Self test: Διατίθενται έως σήμερα 12/5 μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα


Από 10/5 έως και την Τετάρτη 12/5 θα διατίθενται μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα τα self test.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν δύο self test.
Από τις 13/5 έως και τις 19/5 οι δικαιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν και αυτοί να παραλάβουν δύο δωρεάν self test.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας στο παραπάνω διάστημα θα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων.
Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 - 16 Μαΐου και 17 - 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.
Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Ποιοι υποχρεούνται σε self test

Παράλληλα, από τις 10/5 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η προμήθεια των self tests θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Tα self-tests που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.
Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».
Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης