Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πατούλης στο BN: Αυτά είναι τα μέτρα για να υποδεχτούμε στην Αττική τους τουρίστες με ασφάλεια

Πατούλης στο BN: Αυτά είναι τα μέτρα για να υποδεχτούμε στην Αττική τους τουρίστες με ασφάλεια
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το restart του ελληνικού τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το restart του ελληνικού τουρισμού και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης με συνέντευξή του στο bankingnews.gr αναλύει τα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια, ώστε να υποδεχτεί τους επισκέπτες με ασφάλεια. «Η χώρα του Ιπποκράτη είναι σε θέση να εφαρμόσει πρωτόκολλα που να διασφαλίζουν την covid free προσέλευση και παραμονή ταξιδιωτών, δίνοντας τεράστια ώθηση στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία» τονίζει και θεωρεί ότι ξεκινά μία νέα εποχή στον Τουρισμό Υγείας που σηματοδοτεί δυναμική επανεκκίνηση στη μετά-Covid εποχή.
Ο κ. Πατούλης οραματίζεται την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το παραλιακό μέτωπο ως «τουριστικό και επενδυτικό πόλο έλξης που θα ξεπερνά ακόμα και τα ευρωπαϊκά σύνορα», αναφέρεται σε όλα τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και δηλώνει: «Έχουμε δεσμευθεί απέναντι στους πολίτες ότι θα αλλάξουμε το πρόσωπο της Αττικής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε εντατικά σε καθημερινή βάση».

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

Ποιο είναι το στοίχημα της Περιφέρειας Αττικής για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού; Θα είναι η Αθήνα, το παράκτιο μέτωπό της και τα νησιά του Αργοσαρωνικού από τους πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν covid;

Στην Περιφέρεια Αττικής αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τουρισμό και ευρύτερα για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Αττικής ως προορισμού για όλο το έτος.
Για πολλά χρόνια η Αττική ήταν συνδεδεμένη ως ένας τράνζιτ κόμβος για τη μετάβαση των επισκεπτών στα νησιά ή σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας.
Με συγκεκριμένα βήματα και δράσεις προχωράμε στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης.
Η Αττική διαθέτει ένα σημαντικό παράκτιο μέτωπο και νησιά, όπου μπορεί να αναπτυχθεί επιτυχώς ο ιατρικός και ο ιαματικός τουρισμός.
Επιπλέον μπορούν να δημιουργηθούν διαδρομές πολιτισμού και περιβάλλοντος με στόχο να καταστήσουμε την Αττική δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.
Όραμά μας είναι να εκσυγχρονίσουμε το πρόσωπο της Αττικής και να της δώσουμε τη θέση που της αξίζει, ως μία Περιφέρεια-Πρότυπο με ανθρώπινο πρόσωπο και απολύτως λειτουργική για τους πολίτες της.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε πολλά και σημαντικά έργα.
Άλλα είναι πιο ώριμα όπως η Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου στο Φαληρικό όρμο ενώ άλλα είναι ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας και της ωρίμανσης όπως η «Ανάπλαση ανάδειξη και ενοποίηση των δημόσιων χώρων του παράκτιου μετώπου της Αττικής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο», η οποία αποτελεί μια συνολική προσέγγιση της περιοχής του Παραλιακού μετώπου της Αττικής και των οχτώ παράκτιων δήμων και περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος.
Το προτεινόμενο έργο προβλέπει παρεμβάσεις κατ΄ εξοχήν αναπλάσεων στην περιοχή μελέτης, δηλαδή στους παράκτιους Δήμους Πειραιά, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης- Ελληνικού, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής.
Αυτές οι παρεμβάσεις που προτείνουμε στόχο έχουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία ενός ενιαίου Παραλιακού μετώπου της Αττικής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο συνολικής έκτασης περίπου 70 χλμ (το αστικό κομμάτι 22χλμ και το υπόλοιπο 48χλμ ) με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό την άσκηση / άθληση, την ψυχαγωγία.
Παράλληλα στοχεύουμε στην αρμονική και λειτουργική διάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικώς των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και αρμονικής συνέχειας της πόλης, καθώς και τη βέλτιστη σύνδεση της παράκτιας ζώνης με το υπερτοπικό δίκτυο.
Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε νέες μορφές τουρισμού.
Ο θεματικός τουρισμός αποτελεί για εμάς πυλώνα ανάπτυξης και σημαντική ευκαιρία για την προσέλευση μεγάλων επενδύσεων.

Φέτος θέλουμε και περισσότερους και υγιείς τουρίστες για να πιάσουμε το στόχο του 40 – 50% των αφίξεων και εσόδων του 2019. Τι θα θέλατε να πείτε στους επίδοξους ταξιδιώτες ως Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, για τα επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και ετοιμότητας του προορισμού;

Στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία δράσαμε ταχύτατα σε προληπτικό επίπεδο και συμβάλαμε στην ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας.
Επίσης έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, ορισμένες από αυτές μάλιστα είναι μοναδικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την υποστήριξη και την ενημέρωση των πολιτών.
Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών υλοποιούμε το πρόγραμμα «Ιπποκράτης» μέσω του οποίου διενεργούνται από εξειδικευμένα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών rapid test.
Επίσης μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110 η ομάδα των ψυχολόγων παρέχει υποστήριξη και ενημέρωση σε θέματα πανδημίας σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου.
Με συστηματική δουλειά έχουμε ενσωματώσει τα νέα δεδομένα και προχωρούμε στη χάραξη πολιτικών και μέτρων που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και σε επίπεδο τουρισμού.
Αποτελεί ανοικτή πρόκληση για την Πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση και για τους επαγγελματίες του τουρισμού, ο στόχος να καταστεί η Ελλάδα – και η Αττική ειδικότερα – ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός.
Η χώρα του Ιπποκράτη είναι σε θέση να εφαρμόσει πρωτόκολλα που να διασφαλίζουν την covid free προσέλευση και παραμονή ταξιδιωτών, δίνοντας τεράστια ώθηση στην δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Η ασφάλεια των ταξιδιωτών της Αττικής παραμένει στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας.

Πως θα γίνει η Αθήνα ταυτόσημη της φιλοξενίας παγκοσμίως και πως θα ανεβάσει το επίπεδό της σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – ισχυρούς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μαδρίτη, η Ρώμη, το Λονδίνο ή το Παρίσι;

Η Αττική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του εθνικού τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η χάραξη κοινής στρατηγικής και φυσικά η στενή και συντονισμένη συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και παραγωγικών φορέων.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα αποτυπωθεί σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας που θα τεθεί διαχρονικά σε εφαρμογή, προκειμένου να υπάρξει ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.
Η πολυμορφία της Αττικής με τα πανέμορφα νησιά της, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον της, η γαστρονομία, η αγροτική παραγωγή της καθώς και οι δυνατότητες δημιουργίας ιαματικού τουρισμού αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προκειμένου να αναδείξουμε την Αθήνα, την Αττική μας ως ένα παγκόσμιο πόλο φιλοξενίας και μοναδικής εμπειρίας.
Έχετε χαρακτηρίσει την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου «εμβληματικό έργο πνοής» για όλη την Αττική. Πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα και μέχρι που φτάνει το όραμά σας για την Αθηναϊκή Ριβιέρα; Θα μπορούσε να γίνει διεθνής προορισμός;
Πράγματι η ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου αποτελεί ένα εμβληματικό έργο το οποίο βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες μας αυτή την περίοδο.
Σ΄αυτό το πλαίσιο με συγκεκριμένα βήματα και πρωτοβουλίες το έργο προχωρά, παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία τους τελευταίους 11 μήνες.
Η πρώτη φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, ενώ παράλληλα προχωράμε στο σχεδιασμό της Β’ Φάσης.

Σε ότι αφορά στη Β’ Φάση της Ανάπλασης, αυτή προβλέπει:

• Τη δημιουργία ενός τεράστιου Πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της (σε έκταση περίπου 600 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με περισσότερα από 22.000 δέντρα και θάμνους).
• Την κατασκευή δικτύων άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, φωτισμού, καθώς και διαδρομών για πεζούς και ποδήλατα.
• Την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων.
• Την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών, με πρόβλεψη χρήσεων εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής.
Στόχος μας είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο το Α’ 6μηνο 2024.
Σ΄ αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω πως το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου είναι μια παρέμβαση που δεν αφορά μόνον τους Δήμους της περιοχής, αλλά τους πολίτες όλου του Λεκανοπεδίου.
Γι’ αυτό όλες μας οι ενέργειες υπηρετούν έναν και μόνο στόχο: Την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του συνόλου της παρέμβασης, με την ταυτόχρονη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πολιτών σε όλους τους χώρους του παραλιακού μετώπου.
Όραμά μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας και στη διαμόρφωση ενός τουριστικού και επενδυτικού πόλου έλξης που θα ξεπερνά ακόμα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Έχουμε δεσμευθεί απέναντι στους πολίτες ότι θα αλλάξουμε το πρόσωπο της Αττικής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε εντατικά σε καθημερινή βάση.
Τι θα κάνετε ώστε να βοηθήσετε τον θαλάσσιο τουρισμό να ανακάμψει; Ακόμη, σε ποιες νέες μορφές τουρισμού πιστεύετε ότι θα πρέπει να επενδύσετε, για να φέρουν έσοδα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας;
Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα στήριξης που γιγαντώθηκε χάρη κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Για εμάς, στην Περιφέρεια Αττικής., ο θεματικός τουρισμός όπως είναι ο θαλάσσιος αλλά και ο τουρισμός υγείας αποτελούν σημαντική προτεραιότητα της δραστηριότητας που εδώ και καιρό με προσεκτικές κινήσεις ξεδιπλώνουμε.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση της Τοπικής Ανάπτυξης η οποία θα συμβάλει στην εθνική αναγέννηση της χώρας.
Σ΄αυτό το πλαίσιο η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού συμβάλλει στη γνωριμία των νησιών και των παράλιων περιοχών της χώρας ενδυναμώνοντας τις τοπικές οικονομίες, πράγμα που εμείς θα υποστηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε.
Το ενδιαφέρον μας όμως εστιάζεται και στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, που αποτελεί ένα δυναμικό πυλώνα ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Αρκεί να σας επισημάνω πως η χώρα μας ευελπιστεί να κερδίσει από την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, 13,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα 5 ετών, ενώ ο τουρισμός ευεξίας, που απευθύνεται και σε νεότερους, μπορεί να αποφέρει επίσης, 13,5 δισ. ευρώ και 171.000 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια. Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει ο τουρισμός άνω των 55, ο λεγόμενος «ασημένιος τουρισμός». Στην Ευρώπη το ποσοστό των ταξιδιωτών τρίτης ηλικίας, αναμένεται να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050, ενώ μέχρι το 2050, το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα άνω των 55 ετών. Σε αυτές τις προοπτικές πρέπει ως χώρα να επενδύσουμε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον τομέα αυτό και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε εντατικά.

Πρόσφατα ανανεώσατε τη θητεία σας στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ). Ποιο είναι το σχέδιό σας για την επόμενη τριετία;

Θα έχει ρόλο η ομογένεια και σε ποιες αγορές θα στοχεύσετε για να αναπτύξετε τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού στη μετά covid εποχή;
Για εμένα αποτελεί μέγιστη τιμή αλλά και ευθύνη η ομόφωνη επανεκλογή μου για δεύτερη τριετία στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας.
Στόχος και προτεραιότητά μου είναι η ανάπτυξη του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας-ΕΛΙΤΟΥΡ, μέσω συγκεκριμένων δράσεων όπως είναι η περαιτέρω δικτύωση και η συνέργεια με ελληνικούς και διεθνείς φορείς, προφανώς η σύνδεση με την ελληνική ομογένεια, η εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, οι διακρατικές συμφωνίες αλλά και η απευθείας στόχευση σε ξένες αγορές.
Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως ο Τουρισμός Υγείας θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, Σ΄αυτό το πλαίσιο η αξιοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών ευκαιριών που θα αναδείξει ο τουρισμός υγείας για την χώρα στην «μετά COVID-19 εποχή» αποτελεί το κορυφαίο θέμα της νέας ατζέντας της EΛ.I.TOYP. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να βρεθούμε ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη των προορισμών υγείας διεθνώς.
Kαι θα το πετύχουμε. Mαζί, ενωμένοι και με κοινό όραμα ξεκινάμε λοιπόν να γράψουμε τις πρώτες γραμμές στη νέα σελίδα του φορέα μας.
Σ΄αυτό το πλαίσιο η ΕΛΙΤΟΥΡ είναι και θα παραμείνει η μεγαλύτερη συνεργατική δύναμη φορέων Τουρισμού Υγείας της χώρας μας και θα συνεχίσει να διευρύνει το σημαντικό της έργο, ανοίγοντας νέους δρόμους και υπηρετώντας τον εθνικό μας στόχο.
Ξεκινάει μία νέα εποχή στον Τουρισμό Υγείας που σηματοδοτεί μία δυναμική επανεκκίνηση στη μετά-Covid εποχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης