Box to Box

Αντρές Ινιέστα: «Ριζώνει» για άλλα 2 χρόνια στην Ιαπωνία και στη Vissel Kobe, ο πρώην σταρ της Μπαρτσελόνα - Το «φρέσκο» deal την ημέρα των γενεθλίων του με τη Rakuten

Αντρές Ινιέστα: «Ριζώνει» για άλλα 2 χρόνια στην Ιαπωνία και στη Vissel Kobe, ο πρώην σταρ της Μπαρτσελόνα - Το «φρέσκο» deal την ημέρα των γενεθλίων του με τη Rakuten
Νέο διετές συμβόλαιο εκατομμυρίων υπέγραψε με την ομάδα της J-League ο 37χρονος Ισπανός μέσος.
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Αναζήτηση: είπαν για τον Αντρές Ινιέστα. Αποτελέσματα: 100 και βάλε. Ποίοι: παγκόσμιοι αστέρες του αθλήματος. Η αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου.
Διαβάσαμε πολλές, ξεχωρίσαμε μία. Ενός αντιπάλου, δη της μισητής ομάδας. Ανέκαθεν δεν ισχύει αυτό; Η αναγνώριση από το αντίπαλο στρατόπεδο είναι διπλή. Σέρχιο Ράμος λοιπόν. «Ο Ινιέστα είναι ο δεσμός που θα ήθελε κάθε μητέρα για την κόρη της. Οι αριθμοί στην καριέρα του τα λένε όλα. Είναι μαγικός. Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο συγκρίνονται μαζί του».

Η μετά-Μπαρτσελόνα εποχή και το... άκυρο στους Κινέζους

Η αγκαλιά της περίφημης Ακαδημίας ποδοσφαίρου «Λα Μασία», όταν τη διέσχισε σε ηλικία 12 ετών, ήταν τόσο ένθερμη, που διήρκησε 22 ολόκληρα χρόνια. 9 πρωταθλήματα, 4 Champions League, συνολικά 32 τρόπαια με «Μπάρτσα» και Εθνική Ισπανίας. «Χόρτασε» από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε ηλικία 34 ετών προχώρησε στην επόμενη... πίστα.
GENETHLIA_1.jpg
Η Κίνα ΘΑ ήταν ο επόμενος προορισμός του, εντούτοις οι οικονομικές απαιτήσεις ζάλισαν ακόμα και τους... ανοιχτοχέρηδες της Chongqing Lifan. Τι Κίνα, τι Ιαπωνία θα πουν μερικοί. Ε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Πιο ανεπτυγμένο πρωτάθλημα η J-League, λαμπερότερα αστέρια και ατελείωτο χρήμα. Σιγά-σιγά βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι η Λίγκα της έτερης μεγάλης δύναμης στην Ασία.

Ο ρόλος της Rakuten

Ισχυρός άνδρας της Vissel Kobe είναι ο Hirosi Mikitani. Παράλληλα είναι ο ιδιοκτήτης και ταυτόχρονα CEO στον online shopping κολοσσό Rakuten. Αν σας φαίνεται γνωστή η ονομασία, σίγουρα θα την έχετε δει κάπου προς Βαρκελώνη μεριά. Από τη σεζόν 2017-18 η ιαπωνική εταιρεία αποτελεί το βασικό χορηγό φανέλας της Μπαρτσελόνα. Σύμφωνα με την, ελέω Covid-19, νέα συμφωνία των δύο πλευρών, οι «μπλαουγκράνα» θα εισπράξουν 30 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

Τι κάνει νιάου-νιάου στα κερμίδια λοιπόν; «Οδεύω προς τη νέα κατοικία, με τον φίλο μου», το post του Ινιέστα στις 23 Μαΐου του 2018. Δίπλα του, ο Mikitani, 7ος πιο πλούσιος επιχειρηματίας στην Ιαπωνία για το 2021, απόφοιτος του Harvard.

Με ετήσιo μισθό 26,6 εκατομμύρια ευρώ είναι ο 6ος πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Μπροστά του στη λίστα του Forbes, βρίσκονται μόνο οι Μέσι, Ρονάλντο, Νειμάρ, Εμπαπέ και Σαλάχ. Το οικονομικό ταβάνι της Vissel αποτέλεσε το συγκεκριμένο ποσό. Η συνεργασία με τον Ινιέστα σφραγίστηκε με τριετές συμβόλαιο. Η συμβολή του στην ανύψωση του συλλόγου από το Kobe στην ελίτ του ιαπωνικού ποδοσφαίρου, ήταν σημαδιακή. Κατέκτησε το 2019 το Emperor’s Cup, το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του κλαμπ. Ακολούθησε το Σούπερ Καπ της χώρας το Φεβρουάριο του 2020. Συνάμα προκρίθηκε στο Champions League Ασίας, έπειτα από 55 (!) χρόνια.
PLAYER2222.jpg
Πέρασαν 3 χρόνια και το ταξίδι συνεχίζεται

Το 2021 άρχισε με το... αριστερό για τον Ισπανό αστέρα. Τραυματισμός και 4 μήνες νοκ-άουτ. Η επιστροφή (video) του (την Πρωτομαγιά) κόντρα στη Sanfrecce Hirosima μαρτυρά και τη δίψα που έχει ακόμα για τη στρογγυλή θεά. «Τα συναισθήματα με πλημμυρίζουν. Έπειτα από 4 μήνες. Αισθάνθηκα σαν να ήμουν 15 ετών. Τι ένταση, αλλά και τη ευτυχία. Συνέχισε να εργάζεσαι σκληρά».

Δέκα ημέρες αργότερα (11/05). Τα 37α γενέθλιά του. Ευχές κατακλίζουν τα social media του Don Andres. Κι’ όμως, μία ημέρα γιορτής τείνει να εξελιχθεί σε φιάσκο. Η Vissel Kobe προσκαλεί τον κόσμο το μεσημέρι της Τρίτης σε Συνέντευξη Τύπου. Οι fans «παγώνουν» και χαίρονται ταυτόχρονα.

«Κρύο» στην Ιαπωνία, με τους οπαδούς της Vissel να αναμένουν την ανακοίνωση περί αποχώρησης του μάγου. Τα συρτάρια με τα χαρτομάντηλα ανοιγοκλείνουν. Ήδη έχυσαν δάκρυα συγκίνησης με το ντοκιμαντέρ «Andres Iniesta: The Unexpected Hero», το οποίο «ανέβηκε» στην πλατφόρμα της Rakuten TV τον Απρίλιο του 2020.

«Ζέστη» στην Καταλονία, με τις φήμες περί ανάληψης πόστου στο τεχνικό τιμ της Μπαρτσελόνα (με τις ευχές του Ζοάν Λαπόρτα), να οργιάζουν τις προηγούμενες εβδομάδες.
INIESTA5.jpg
Και μετά, η έκπληξη. Ο Αντρές Ινιέστα (Net Worth 99 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Forbes) ανανεώνει τη συνεργασία του με τον ιαπωνικό σύλλογο. Σε δύο χρόνια θα είναι λίγο πριν από τα 40. Ούτως ή άλλως, η ποδοσφαιρική κλάση του αρκεί (και με το παραπάνω) για να αντέξει στην ιαπωνική Λίγκα. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας...


Νέο συμβόλαιο για το ποδόσφαιρο ή για τις επιχειρήσεις του;

Μικρό Flashback. Αναφερθήκαμε νωρίτερα στην προτίμηση της Ιαπωνίας, έναντι της Κίνας. Η επιλογή μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Mikitani γνώρισε για τις απαιτήσεις του Ινιέστα. Οι οποίες αφορούσαν και ορισμένους τομείς, πέραν του ποδοσφαίρου.

Βλέπε την εταιρεία οινοποιείας που πρωτοξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 ο πατέρας του: «Bodega Iniesta». Από το 2010, στο χωριουδάκι Fuentealbilla, τόπος καταγωγής του στην περιοχή της Castilla-La Mancha, ο Αντρές έχει αναλάβει την παραγωγή δικών του κρασιών. Ενα εξ’ αυτών φέρει την ονομασία «Minuto 116». Φυσικά, για να θυμάται κάθε στιγμή, το λεπτό του περίφημου γκολ του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, κόντρα στην Ολλανδία.
WINERIES.jpg
Καταλαβαίνει κανείς πως η εταιρεία δεν σημείωσε απώλεια κερδών, εν μέσω πανδημίας, όπως το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Οι λόγοι είναι προφανής και δύο. Αφενός διότι το brand name, Ινιέστα εξασφαλίζει σημαντική... κίνηση. Αφετέρου η δική του παρουσία στην Ιαπωνία (εξ’ ου και η προέκταση αυτής για δύο ακόμα χρόνια), προσελκύει αρκετούς ενδιαφερόμενους από την ασιατική αγορά.

Τοποθετούμε στη ζυγαριά και την αλλαγή συνεργασίας με εταιρεία παπουτσιών. Έπειτα από έναν γάμο διάρκειας 19 ετών με τη Nike, και μετά από παρουσία μόλις λίγων μηνών στην Ιαπωνία, ξάφνου εμφανίστηκε η Asics. Βάση της, το Κόμπε. Διόλου τυχαία η νέα συμφωνία εκατομμυρίων.
Για την ιστορία, το πρώτο παπούτσι (DS Light X-Fly 4) που δημιουργήθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία για χάρη του 37χρονου αστέρα, ήταν σε περιορισμένη έκδοση (1.008 ζευγάρια), φυσικά έγιναν ανάρπαστα και κόστιζαν 154 ευρώ.
ASICS.jpg
Don Iniesta, ζει και βασιλεύει στο Κόμπε

Και εν τέλει, ποιος ο λόγος να αφήσει τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου; Βασιλιάς στην J-League. Παραμένει μάγος με την μπάλα στα πόδια. Άριστος επιχειρηματίας. Ταυτόχρονα, στην Καταλονία, η πόρτα της Μπαρτσελόνα παραμένει ανοιχτή, οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσει να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Κάτι που δεν θα συμβεί πριν από το Μάιο του 2023.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης