Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βρετανική οδηγία που ευνοεί την Πορτογαλία... αλλά πλήττει την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία

Η βρετανική οδηγία που ευνοεί την Πορτογαλία... αλλά πλήττει την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία

Οι ελπίδες των Βρετανών για διακοπές στη Μεσόγειο, μάλλον δεν θα επιβεβαιωθούν

Διακοπές στην Πορτογαλία;

Η ζήτηση για ταξίδια στις παραλίες του Αλγκάρβε της χώρας αυξήθηκε αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε τη λεγόμενη «πράσινη λίστα» με τα μέρη που ανοίγουν για ταξίδια.
Η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ και η Ισλανδία βρέθηκαν στη λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Άγγλοι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κράτηση για διακοπές χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για καραντίνα κατά την επιστροφή τους.
Η συμπερίληψη σχετικά λίγων χωρών στον εγκεκριμένο κατάλογο μπορεί να είναι λογική δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει στους εμβολιασμούς.
Οι Βρετανοί θέλουν επίσης να αποφύγουν την επανάληψη του δεύτερου κύματος μολύνσεων Covid-19 του περασμένου φθινοπώρου, το οποίο ακολούθησε ένα καλοκαίρι αποδράσεων.
Αλλά είναι ένα πλήγμα για τις τουριστικές οικονομίες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες πρόκειται να χάσουν τους Βρετανούς - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Εκτός ορίων

Οι χώρες που δέχονται τους περισσότερους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνονται στην πορτοκαλί λίστα
brits.JPG

Η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς καλοκαιρινών "αναζητητών του ήλιου".
Με τα ταξίδια των Βρετανών στους αγαπημένους τους προορισμούς να γίνονται ακριβά και δύσκολα από την κατάσταση, κάτι που απαιτεί από τους ταξιδιώτες να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι μετά από ένα ταξίδι και να πληρώσουν για πολλά τεστ, πολλά μεσογειακά hotspots κινδυνεύουν με ένα άλλο χαμένο καλοκαίρι.
Η λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για χώρες με πολύ δημοφιλή νησιά, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Έχοντας τουλάχιστον τη Μαγιόρκα και τη Μύκονο στη πράσινη λίστα θα ελευθέρωνε τους Βρετανούς να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται καραντίνα.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή πρόσφατα έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό από αυτήν την εβδομάδα.
Οι Γερμανοί παραθεριστές θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν και η TUI ξεκινά τις πτήσεις της προς την Ελλάδα από την Παρασκευή.
Ωστόσο, οι περιορισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ελπίδα της Ελλάδας για μια πιο εκτεταμένη επανεκκίνηση.

Δωμάτιο στο Inn

Καθώς οι Βρετανοί πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για να επισκεφθούν τους αγαπημένους τους προορισμούς, πολλά μεσογειακά δωμάτια ξενοδοχείων μπορεί να είναι άδεια...

brits2.JPG
Οι αεροπορικές εταιρείες θα υποφέρουν επίσης από τόσες πολλές χώρες που βρίσκονται στις κόκκινες λίστες - καθώς έχει τους πιο εκτεταμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής για διαμονή σε ξενοδοχείο καραντίνας.
Η Virgin Atlantic και η British Airways (μέρος του International Consolidated Airlines Group SA) θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, υπάρχει σαφώς τεράστια ζήτηση για διεθνή ταξίδια.
Παρόλο που η κυβερνητική καθοδήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι οι άνθρωποι στην Αγγλία δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε χώρες που βρίσκονται στο κίτρινο για αναψυχή, ορισμένοι ενδέχεται να αποφασίσουν να προχωρήσουν ούτως ή άλλως.
Η TUI προσπαθεί να τους διευκολύνει.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα επιδοτήσει τα τεστ Covid: Προσφέρει όλα τα τεστ που απαιτούνται για να ταξιδέψει κανείς σε εκείνες τις χώρες για 50 λίρες (70 δολ) ανά άτομο, πολύ φθηνότερο από το τρέχον κόστος, το οποίο μπορεί να φτάσει σε εκατοντάδες λίρες.
Καθώς η εργασία από το σπίτι εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα για πολλούς, ορισμένοι ταξιδιώτες μπορούν να αποφασίσουν ότι ένα ταξίδι στην Ισπανία ή την Ελλάδα αξίζει το κόστος και τον χρόνο που αφιερώνεται στην καραντίνα.
Η μεγάλη ελπίδα είναι ότι περισσότερες χώρες θα αποκτήσουν πράσινο καθεστώς πριν από την αιχμή της θερινής περιόδου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Πολλές από τις διακοπές που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, στη βιασύνη της ευφορίας αφού ο πρωθυπουργός Boris Johnson παρουσίασε τον οδικό του χάρτη για να ανοίξει ξανά, ήταν από τον Ιούλιο και μετά.
Ο κατάλογος θα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες.
Εάν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί δεν γίνουν πράσινοι πριν από το καλοκαίρι, ή εάν η κατάστασή τους αλλάξει πολύ αργά, τότε περισσότεροι Βρετανοί θα μπορούσαν να επιλέξουν μια διαμονή.
Αυτό θα ήταν μια ώθηση στην οικονομία - ίσως ένας άλλος λόγος για την προσοχή της κυβέρνησης σχετικά με την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης