Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις με το βλέμμα στον MSCI

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις με το βλέμμα στον MSCI
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και οι εκτιμήσεις αναφορικά με το τι θα αποφασίσει σήμερα ο οίκος MSCI θα διαμορφώσουν το κλίμα στην αγορά. Οι αγορές της Ευρώπης έχουν ανοίξει με σημαντικές απώλειες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Ευκαιρία, θα πούμε εμείς, πως βρήκαν για μία διόρθωση από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Έχουν κάνει μεγάλο ράλι και δικαιολογούν τη διόρθωση. Εμείς πάλι περιμένουμε σήμερα το βράδυ ένα καλό νέο. Επίσης έχουμε αύριο αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από Coca Cola, OTE, Cenergy και Πλαστικά Θράκης.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με απώλειες 1% και τις επέκτεινε κάπως στη συνέχεια. Ξανά κάτω από τις 900 μονάδες με πιέσεις σε τράπεζες, ΔΕΗ και γενικά στα περισσότερα βαριά χαρτιά. Πιέζεται η Πειραιώς περισσότερο, κάτι που νομίζουμε φάνηκε κάπως προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

MSCI: Υπενθυμίζεται πως ο MSCI Greece Standard σήμερα περιλαμβάνει τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως θεωρείται σίγουρη η είσοδος της Eurobank και δεν αποκλείουν κάποια θετική έκπληξη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όλες οι τραπεζικές πιέζονται αλλά ξεχωρίζουν λίγο οι μετοχές των Πειραιώς και της Alpha Bank. Η πρώτη έδειξε χθες πως είχε πωλητές και η δεύτερη δε μπόρεσε να κρατηθεί στα νέα υψηλά που έγραψε. Έχει κάνει όμως και αξιόλογη κίνηση το τελευταίο διάστημα. Στα 1,2680 ευρώ η ΑΛΦΑ και στο -3,21% και με αντίστοιχες απώλειες η ΠΕΙΡ στα 1,5190 ευρώ. Λίγο μικρότερες οι απώλειες των δύο άλλων συστημικών. Η Attica Bank ενισχύεται 10%!! Με τζίρο βέβαια 20 χιλ. ευρώ η κίνηση.

ΟΤΕ: Αύριο πριν το άνοιγμα ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Η Eurobank περιμένει σχετικά ισχυρή πορεία με τα EBITDA μετά τις μισθώσεις να ενισχύονται οριακά κατά 0,6% ενώ βρίσκει ανοδικό ρίσκο στην εκτίμησή της. Η Euroxx περιμένει έσοδα 782,6 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1,8%, EBITDA μετά τις μισθώσεις 300,4 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 1,3% και προσαρμοσμένα EBITDA 322 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 1,1%. Τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 100,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 0,4%. Η Optima περιμένει καθαρά κέρδη 105,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10%. Πτωτικό και εδώ το άνοιγμα και στα 14,25 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 9,68 ευρώ έχει γυρίσει η μετοχή.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Στα 15,63 ευρώ και στο -0,64% με όγκο 10 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 2,23 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ: Βγαίνουν κάποιες πωλήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις. Απολύτως δικαιολογημένες, αφού είναι μεγάλο το ράλι. Κάποιοι τις αποδίδουν και στις τιμές εκπομπών ρύπων ή και στο γεγονός ότι μειώθηκε κάπως το ενδιαφέρον για τον ευρύτερο κλάδο το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορεί να έχει κάποιος παράπονο από τη συγκεκριμένη μετοχή και την πορεία της.

NEWSPHONE (απάντηση): Εδώ πλέον η εμπορευσιμότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Θεωρούμε πως αν θέλουν οι βασικοί μέτοχοι να τη βγάλουν από το ΧΑ, και το έχουν δηλώσει πως θέλουν, θα πρέπει να βελτιώσουν το τίμημα. Η εταιρεία είναι πλέον καθαρή από δάνεια αφού έχει εισπράξει απαιτήσεις από το δημόσιο, άρα θα πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω. Δεν ξέρουμε αν το θέλουν και συνολικά εδώ η πληροφόρηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Μάλλον η αυριανή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ξαναθυμίσει σε κάποιους πόσο φθηνή είναι η μετοχή. Ήδη δεν την έχουν αφήσει να υποχωρήσει. Μεγάλη εντολή αγοράς στα 4,9 ευρώ.

ΕΚΤΕΡ (απάντηση): Ας μην κάνουμε σενάρια. Ποιος πουλάει, ποιος αγοράζει, τι θα γίνει. Δεν το ξέρουμε. Πάμε με τα θεμελιώδη και τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου. Μικρή εταιρεία και σχετικά καθαρή. Μπορεί να ωφεληθεί από τα νέα έργα. Μας αρέσει γιατί δε βλέπουμε σε αυτήν τα προβλήματα που έχουν οι μεγάλες. Ωστόσο, όπως ξέρετε, συνολικά στα μικρομεσαία, απαιτείται μεγαλύτερη υπομονή, γιατί οι ροές κεφαλαίων είναι πιο περιορισμένες.

AEGEAN: Θεωρούμε πως εδώ η διοίκηση έκανε ένα σημαντικό λάθος. Είχε ανακοινώσει ενημέρωση αναλυτών και την ακύρωσε χωρίς να κάνει ενημέρωση ή να τη μεταθέσει. Από μία εταιρεία της υψηλής κεφαλαιοποίησης περιμένουμε περισσότερη υπευθυνότητα. Επίσης περιμένουμε την ανακοίνωση των όρων της αύξησης, όπως είχε πει στην προηγούμενη ενημέρωση.


ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με μικρό όγκο συνεχίζει ανοδικά η μετοχή.

ΚΛΜ: Ο πωλητής από χθες, έβαλε πρωί-πρωί την υπόλοιπη εντολή. Στα 0,71 ευρώ πουλάει 55 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Νωρίς-νωρίς εμφανίστηκαν και εδώ οι διαθέσεις αυτών που δε θέλουν να δει άσπρη μέρα η μετοχή. Βρε μανία που έχουν κάποιοι. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης