Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ανησυχία προκαλεί ο μεγάλος αριθμός εν ενεργεία στρατιωτικών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι

tags :
Ιράν: Ανησυχία προκαλεί ο μεγάλος αριθμός εν ενεργεία στρατιωτικών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι
Στο Ιράν ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου που προέρχονται από τις τάξεις των στρατιωτικών

Στο Ιράν ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου που προέρχονται από τις τάξεις των στρατιωτικών προκαλεί ανησυχία, καθώς υπάρχουν φόβοι στρατιωτικοποίησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η συμμετοχή «υποψηφίων με στρατιωτικό παρελθόν δεν είναι κάτι καινούργιο» σχολίασε ο Ahmad Ziedabadi, ανεξάρτητος δημοσιογράφος από την Τεχεράνη.
Ο ναύαρχος Ali Samhani, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο στρατηγός M. Rezai, πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Mohammad Bayer Yalibav ή ο προκάτοχός του Ali Laritzani, και οι δύο πρώην μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, δοκίμασαν την τύχη τους ως υποψήφιοι για την προεδρία.
Όμως «κανένας από αυτούς δεν ήταν ενεργό μέλος του στρατού», όταν έθεσε υποψηφιότητα, εξήγησε ο H. Torksaswad, δημοσιογράφος του πρακτορείου Fars, που πρόσκειται στους υπερσυντηρητικούς.
Φέτος, καθώς ανοίγει η περίοδος επίσημης κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, όχι μόνο παρατηρείται «ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων που έχουν περάσει από τον στρατό», όπως αποκαλύπτει το επίσημο πρακτορείο Irna, αλλά κάποιοι εξ αυτών εξακολουθούν να είναι ενεργοί στο στράτευμα.
Αυτό συμβαίνει με τον στρατηγό S. Mohammd: αν και παραιτήθηκε από τη θέση του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, παραμένει σύμβουλος του επικεφαλής του σώματος, του στρατηγού Hosein Salami.
Το ίδιο συμβαίνει με τον ναύαρχο Rostam Yasemi.
Ο πρώην υπουργός Πετρελαίου είναι αυτή την περίοδο αναπληρωτής σύμβουλος οικονομικών θεμάτων του επικεφαλής της δύναμης Κοντς, της ομάδας ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης.

Αρνητικές επιπτώσεις

Εκτός από τους δύο αυτούς αξιωματικούς, ο στρατηγός Hosein Nehkan--υπουργός Άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου H. Rouhani (2013-2017) και νυν σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei- ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία στα τέλη του 2020.
Ακολούθησαν ο E. Zargami, πρώην μέλος των Φρουρών της Επανάστασης που έχει διατελέσει επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης του Ιράν, και ο στρατηγός Rezai.
Οι S. Yalibav και Laritzani είναι επίσης πιθανοί υποψήφιοι.
Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος.
Όμως η μετριοπαθής εφημερίδα Jomhouri-ye- Eslami έχει ήδη εκτιμήσει ότι η εκλογή «ενός στρατιωτικού ως επικεφαλής της κυβέρνησης» ενδέχεται να έχει «αρνητικές επιπτώσεις» για τη χώρα.
Ο μεταρρυθμιστής πρώην βουλευτής Ali Motahari, ένας υποψήφιος που δεν έχει πολλές ελπίδες να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου, παραλλήλισε την κατάσταση στο Ιράν με τα «πρώην» στρατιωτικά καθεστώτα «στην Τουρκία και το Πακιστάν», επισημαίνοντας ότι αυτές οι χώρες «πολέμησαν με πολλές δυσκολίες για να απελευθερωθούν από την στρατιωτική κυριαρχία».
Ο στρατηγός Dehkan διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι «στο Ιράν δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο στρατιωτικοποίησης του κράτους».
Ο αγιατολάχ R. Khamenei, ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είχε ζητήσει από τους στρατιωτικούς «να μην παρεμβαίνουν στην πολιτική».
Όμως υπό τον διάδοχό του αγιατολάχ Ali Khamnei οι Φρουροί της Επανάστασης επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στην πολιτική και την οικονομία, φτάνοντας στο σημείο, σύμφωνα με παρατηρητές, να δημιουργήσουν ένα κράτος εν κράτει.

Προσωπική πρωτοβουλία

«Ο νόμος δεν απαγορεύει τη συμμετοχή στρατιωτικών στις εκλογές αλλά την παρέμβαση» του στρατού στις εκλογές, όπως στην περίπτωση που «μια ένοπλη δύναμη ανακοινώνει έναν υποψήφιο ή ενεργεί με τρόπο που να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος, ο Ali kandhodai.
Οι φόβοι αυτών που ανησυχούν για το ενδεχόμενο στρατιωτικοποίησης του συστήματος ενισχύθηκαν μετά τη διαρροή και τη δημοσίευση στα τέλη Απριλίου μιας συνομιλίας του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών J. Zarif στην οποία ακούγεται να επικρίνει την κυριαρχία του στρατιωτικού τομέα στη χώρα.
Ο Zarif ζήτησε συγγνώμη όμως μετά τη δημοσίευση αυτής της συνομιλίας ο στρατηγός Rezai ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία υιοθετώντας έναν τόνο επικριτικό προς τον υπουργό Εξωτερικών.
Αναμφίβολη απόδειξη ότι η συζήτηση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει αποτελεί το γεγονός ότι ο στρατηγός Salami, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε στις 6 Μαΐου ότι «αν ένα μέλος των Φρουρών ή ένας στρατιωτικός αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα σε κάποιες εκλογές, πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία».
Για τον Zeibadi οι επικριτές «ανησυχούν ότι μια στρατιωτική προεδρία θα οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη συγκέντρωση εξουσιών».
Όμως σύμφωνα με τον Torksaswad, οι επικρίσεις αυτές δεν είναι παρά μια επίθεση «με πολιτικούς σκοπούς», ώστε να αποσταθεροποιηθεί το συντηρητικό κίνημα.
Οι συντηρητικοί, που κυριάρχησαν στις βουλευτικές εκλογές του 2020, είναι φαβορί να κερδίσουν και στις προεδρικές εκλογές μετά την απογοήτευση που προκάλεσε στην κοινή γνώμη του Ιράν η συμμαχία των μετριοπαθών και των μεταρρυθμιστών που στηρίζουν τον Rouhani.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης