Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Αλληλεγγύη στην Ιταλία υπό το φόβο νέου μεταναστευτικού κύματος μετά την πανδημία

Κομισιόν: Αλληλεγγύη στην Ιταλία υπό το φόβο νέου μεταναστευτικού κύματος μετά την πανδημία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi φέρεται να πιέζει για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και επανενεργοποίηση της Συμφωνίας της Μάλτας

Σχετικά Άρθρα

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ιταλία μετά την άφιξη με βάρκα εκατοντάδων μεταναστών στο νότιο νησί Λαμπεντούσα της χώρας το Σαββατοκύριακο, δήλωσε τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Διαχείριση

«Όταν βλέπουμε ... ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων να έρχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ιταλία και καλώ τα άλλα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τη μετεγκατάσταση (των προσφύγων)», δήλωσε η Επίτροπος Ylva Johansson σε συνέντευξη Τύπου.
«Ξέρω ότι είναι πιο δύσκολο στην πανδημία, αλλά νομίζω ότι είναι δυνατόν να διαχειριστεί και τώρα είναι ώρα ... να δείξουμε αλληλεγγύη προς την Ιταλία και να βοηθήσουμε στην κατάσταση», υπογράμμισε μαζί με τον Filippo Grandi, Επίτροπο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ αναμένεται μετά το τέλος της πανδημίας να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές και υπάρχει φόβος για ένα νέο κύμα παράνομης μετανάστευσης καθώς η ΕΕ δεν φαίνεται να διαθέτει επαρκείς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του φαινομενου.
Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται, ότι αναγκαστικά θα καταστεί κρίσιμος για την ΕΕ ο ρόλος της Τουρκίας καθώς φιλοξενείται εκεί ένας τεράστιος όγκος μεταναστών ο οποίος υπολογίζεται πάνω από τα 3,5 εκατομμύρια.

Draghi: Νέα συμφωνία τώρα

Την υπογραφή μίας νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού θα ζητήσει η κυβέρνηση του Mario Draghi, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όπως μεταδίδει το Reuters τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.
O Draghi φέρεται να επιθυμεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την επανενεργοποίηση της Συμφωνίας της Μάλτας, η οποία υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2019 με τη στήριξη, συνολικά, οκτώ χωρών – για τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.
Η ισχύς, της, όμως, διακόπηκε έπειτα από μόλις έξι μήνες, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Μετεγκαταστάσεις

H συμφωνία αυτή, μεταξύ των άλλων προέβλεπε την επανεγκατάσταση των μεταναστών εντός τεσσάρων εβδομάδων από την αποβίβασή τους στις μεσογειακές χώρες της Ένωσης και την εκ περιτροπής χρήση των λιμανιών των χωρών της Ένωσης, σε εθελοντική βάση.
Η Συμφωνία της Μάλτας αφορούσε την κεντρική Μεσόγειο, αλλά όχι τους μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη, προερχόμενοι από το Μαρόκο ή από την Τουρκία.
Πρόκειται, επίσης, για μια συμφωνία που θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση, αν και δεν αποκλείονταν κυρώσεις για τις χώρες που δεν θα αποφάσιζαν να την εφαρμόσουν.

Αφίξεις

Όπως υπογραμμίζει η La Repubblica, η ιταλική κυβέρνηση στην φάση αυτή θεωρεί ότι πρέπει να επιδειχθεί νέα, ουσιαστική αλληλεγγύη από μέρος της Ευρώπης, λόγω και της προβλεπόμενης αύξησης των αφίξεων, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα, άλλωστε, το κέντρο προσωρινής παραμονής μεταναστών και προσφύγων, είναι ήδη υπερπλήρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης