Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τα ξενοδοχεία μεταθέτουν το άνοιγμα, εξαιτίας της βρετανικής λίστας

Τα ξενοδοχεία μεταθέτουν το άνοιγμα, εξαιτίας της βρετανικής λίστας
Σε μεγάλη ζήτηση η Πορτογαλία που μπήκε στο «πράσινο χρώμα»
Σχετικά Άρθρα

Δεν ξεκίνησε καλά για την Ελλάδα, η εβδομάδα της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις σημαντικότερες αγορές για τη χώρα μας που έρχεται δεύτερη σε επίπεδο αφίξεων και εισπράξεων μετά τη Γερμανία, θα απουσιάζει κατά τη στιγμή του restart, εξαιτίας των επιδημιολογικών μας δεδομένων, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εκφράζουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι παράγοντες της αγοράς: Όσο δεν βρισκόμαστε στο πράσινο χρώμα του χάρτη για να υπάρξουν κρατήσεις και πληρότητες, θα είμαστε τουριστικά στο «κόκκινο».
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην εντάξει τη χώρα μας στον πράσινο κατάλογο που απελευθερώνει τα ταξίδια, έφερε τα πάνω – κάτω και στη βρετανική αγορά, η οποία αναγκάζεται να αλλάξει τα πλάνα της.
Από τις διαρροές ακόμη ότι Ελλάδα και Ισπανία κατηγοριοποιούνται στην πορτοκαλί και όχι στην πράσινη λίστα, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση σε όσους – έστω και λιγότερους από τις καλές χρονιές– «ασυγκράτητους» Βρετανούς ήθελαν να επισκεφτούν εντός του μήνα τους δύο αγαπημένους τους μεσογειακούς προορισμούς.

«Θα ανοίξουμε τον Ιούνιο»

Η αρνητική αυτή εξέλιξη «ψαλίδισε» τις ελπίδες τουριστικών επιχειρήσεων σε δημοφιλή ελληνικά νησιά και πυροδότησε αλλαγή πλάνων σε ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα, εν όψει της επανεκκίνησης του Σαββάτου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες μονάδες που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν εντός του Μαϊου σε προορισμούς που στηρίζονται κατά κύριο λόγο στη βρετανική αγορά, άλλαξαν τα σχέδιά τους και πλέον σκοπεύουν να επαναλειτουργήσουν στα μέσα Ιουνίου.
«Όταν δεν υπάρχουν κρατήσεις ή γίνονται ακυρώσεις, είναι λογικό, οι επιχειρήσεις να μεταθέτουν το άνοιγμα.
Τα ξενοδοχεία εάν δεν έχουν πελατεία, δεν έχουν λόγο να ανοίξουν», δηλώνουν οι επιχειρηματίες, των οποίων η αγωνία χτυπάει «κόκκινο» για το πως θα εξελιχθεί η σεζόν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των νησιών του Ιονίου όπου η Βρετανία είναι η κύρια τουριστική αγορά από όπου αντλούν τις περισσότερες αφίξεις κάθε χρόνο.
«Η σεζόν θα δουλέψει με το last minute.
Τα ταξίδια θα προγραμματίζονται μια εβδομάδα πριν την άφιξη.
Ελπίζουμε οι εμβολιασμοί να αλλάξουν το κλίμα», δηλώνει στο bankingnews.gr ο επικεφαλής των ξενοδόχων της Κέρκυρας κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης και σημειώνει ότι ο ίδιος θα ανοίξει τις επιχειρήσεις του μετά τις 10 του επόμενου μήνα.
«Από τα 20 ξενοδοχεία που είχαμε προγραμματίσει να ανοίξουμε το Μάιο στο νησί, εξαιτίας των εξελίξεων από τη βρετανική αγορά, θα ανοίξουν μόνο τα 3», προσθέτει.

Οι πρώτες ακυρώσεις

Η TUI Βρετανίας έσπευσε να ενημερώσει τηλεφωνικά τους Έλληνες συνεργάτες της για τις πρώτες ακυρώσεις του Μαΐου και επιφυλάχτηκε για την υλοποίηση του προγράμματός της «ανάλογα με τον αριθμό των αντίστοιχων περιπτώσεων». Ένας από τους προορισμούς που έπληξε αυτή η εξέλιξη είναι και η Κως, όπου ο ταξιδιωτικός κολοσσός σχεδίαζε να προσγειωθεί από τις 17 Μαΐου.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εκτός από τον δεκαήμερο κατ΄οίκον περιορισμό που θα επιβάλλεται σε όποιον ταξιδέψει εκτός λίστας, απαγορευτικό θα είναι και το κόστος των τεστ που θα πρέπει να επιβαρυνθεί.
Για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα, σημαίνει ότι οι Βρετανοί κατά την επιστροφή τους, εκτός από την καραντίνα, θα πρέπει να υποβληθούν και σε PCR τεστ την 2η και την 8η μέρα.
Εάν υπάρξει αρνητικό τεστ, η καραντίνα θα περιοριστεί στις 5 ημέρες. Στην κόκκινη λίστα θα προστεθεί από τις 12 του μήνα η Τουρκία - ίσως η μόνη θετική είδηση από το Ηνωμένο Βασίλειο - που σημαίνει για όσους επισκεφτούν τη χώρα αυτή, καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο.

«Έκρηξη» κρατήσεων στην Πορτογαλία

Οι «κίτρινες κάρτες» που έβγαλε το σχέδιο «φωτεινού σηματοδότη» του πρωθυπουργού κ. Boris Johnson, είναι προσωρινές και αναμένεται να αναθεωρηθούν σε τρεις εβδομάδες.
Την ίδια ώρα, εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία, στη Μαδέρα και τις Αζόρες που πέρασαν με «πράσινο» και προετοιμάζονται να υποδεχτούν τους πρώτους Βρετανούς από τις 17 Μαΐου.
Ήδη από την πρώτη ημέρα της σχετικής ανακοίνωσης, παρατηρήθηκε 60% αύξηση κρατήσεων, με εκπροσώπους βρετανικών ταξιδιωτικών οργανισμών να δηλώνουν: «Είχαμε την καλύτερη ημέρα πωλήσεων για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2021 από την αρχική ανακοίνωση οδικού χάρτη τον περασμένο Φεβρουάριο».
Η TUI ανακοίνωσε επιπλέον πτήσεις σε προορισμούς της πράσινης λίστας και κυκλοφορεί νέο τιμοκατάλογο, θέλοντας να δώσει περισσότερες επιλογές σε όσους ταξιδέψουν το Μάιο.
Τα εισιτήρια αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα και ίσως η Πορτογαλία γίνει ένας από τους πιο «καυτούς» φετινούς προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης