Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατροί ετοίμασαν σχέδιο αντιμετώπισης πανδημιών, κατ' εντολή Bush - 14 χρόνια πριν, αλλά ο Trump τους αγνόησε

Γιατροί ετοίμασαν σχέδιο αντιμετώπισης πανδημιών, κατ' εντολή Bush - 14 χρόνια πριν, αλλά ο Trump τους αγνόησε
Ομάδα επτά γιατρών σε θέσεις κλειδιά στον τομέα υγείας και ασφάλειας, είχαν προσληφθεί από τον πρώην πρόεδρο George W. Bush για να ετοιμάσουν στρατηγική αντιμετώπισης της επόμενης πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν προλάβει την διασπορά της πανδημίας και θα είχαν καταγράψει μικρότερο αριθμό θανάτων από Covid 19, αν ο πρόεδρος Trump είχε ακούσει την ομάδα των Wolverines, μια επταμελή ιατρική ομάδα που πρόβλεψε ότι αυτό που ερχόταν ήταν πρωτόγνωρο.
Η ομάδα των επτά γιατρών, ιολόγων κυρίως, που υπηρετούσαν σε θέσεις κλειδιά στους τομείς υγείας και ασφάλειας, μεταξύ των οποίων οι Carter Mecher, Duane Caneva, Matt Hepburn, Richard Huchett και Rajeev Venkayya, είχαν προσληφθεί από τον πρώην πρόεδρο George W. Bush, για να σχεδιάσουν μια στρατηγική προετοιμασίας, ετοιμότητας και αντιμετώπισης έγκαιρης και κατά τον καλύτερο τρόπο από τις ΗΠΑ, στην περίπτωση που ο κόσμος γνώριζε μια ακόμη πανδημία.

Οι «Wolverines»

Η ομάδα, που πήρε το ψευδώνυμο «Wolverines», βασίστηκε στα δεδομένα και στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα για την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 και ετοίμασε ένα στρατηγικό πλάνο διαδοχικών σταδίων και επιπέδων συναγερμού, ως εθνική προτεραιότητα κατ'εντολή του προέδρου, έχοντας στη διάθεσή της πόρους ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για μια δεκαετία οι γιατροί δούλευαν στα παρασκήνια κάθε φορά που ο κόσμος αντιμετώπιζε μια σοβαρή βιολογική απειλή, όπως η γρίππη των χοίρων, των πουλερικών κλπ.
Η ομάδα βιολογικής άμυνας διαλύθηκε επί κυβέρνησης Obama, επειδή είχε δημιουργηθεί μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης μετά τον επιτυχή περιορισμό της εκδήλωσης της γρίπης των χοίρων το 2009,ε νώ, η ανησυχία των διοικήσεων Bush και Obama για φυσικές καταστροφές ή ασθένειες εξαλείφθηκε.
Επιπρόσθετα, «σε έναν κόσμο περιορισμένων πόρων, πρέπει να διαλέξεις», είχε παραδεχθεί μια ανώνυμη πηγή του Λευκού Οίκου στην εφημερίδα The Washington Post.
Η επικοινωνία των Wolverines έγινε εντονότερη με το ξέσπασμα της Covid-19.

Οι πρωτόγνωρες κινήσεις της Κίνας

Παρακολουθώντας τα δεδομένα και τους ρυθμούς μετάδοσης, έχοντας πρόσβαση σε εξετάσεις φορέων του ιού και αξιολογώντας,
1. την αλλαγή της συμπεριφοράς της Κίνας σε σχέση με την περίπτωση SARS το 2003 και,
2. τις εντελώς πρωτόγνωρες κινήσεις της, το χτίσιμο των νοσοκομείων σε χρόνο ρεκόρ πχ, ή τον αποκλεισμό της Wuhan με καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου 2020 με 2.298 κρούσματα, άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει με τον συγκεκριμένο ιό.
Στις 24 Ιανουαρίου, η Αμερική είχε το δεύτερο κρούσμα της, από μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει επίσης από τη Wuhan.
Με τον ταχύτατο ρυθμό μολύνσεων, ο Carter έγραψε στους συναδέλφους του τους Wolverines: «Οι επιδημίες δεν συμπεριφέρονται έτσι».
Το μοντέλο ανάλυσης διευρύνθηκε πέραν του SARS καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο νέος ιός θα μολύνει και θα σκοτώσει, πολύ περισσότερους ανθρώπους από τον SARS του 2003.
Υποθέτοντας ότι η ασθένεια διαρκεί δύο εβδομάδες κατάφεραν να εκτιμήσουν με ακρίβεια το ποσοστό θνησιμότητας στο 0,3 έως 1,5%.

Επικινδυνότητα «Κατηγορίας 5» ο κορωνοϊός της Covdi -19

Σύμφωνα με το σχέδιο πανδημίας που είχαν καταρτίσει οι Wolverines πριν από 14 χρόνια, ένα τέτοιο ξέσπασμα κατατάσσεται στην «Κατηγορίας 5» και απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πλήρη σειρά μέτρων, όπως:
- απομόνωση των ασθενών,
- ακύρωση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων,
- ενθάρρυνση της εργασίας από το σπίτι, όπου είναι εφικτό
- επιβολή κοινωνικών αποστάσεων και,
- κλείσιμο σχολείων.
Η κυβέρνηση Trump δεν παρακολουθούσε όμως τον ιό και η επικοινωνία που επιδίωξε η ιατρική ομάδα μαζί του ως τον Ιούνιο 2020, ήταν αδύνατη.
Ακόμη κι όταν προσέγγισαν την Charity Dean, αναπληρώτρια επικεφαλής δημόσιας υγείας της Καλιφόρνιας, το περιβάλλον Trump παρέμενε απροσπέλαστο, στέλνοντας την ομάδα στα… τάρταρα με την αδιαφορία μπροστά σε αυτό που εξελισσόταν.
Ενδεικτικό είναι ότι ως το καλοκαίρι ακόμη και η χρήση της λέξης «πανδημία» ήταν απαγορευμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης