Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Bill Gates και το πείραμα με τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στις ΗΠΑ

O Bill Gates και το πείραμα με τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στις ΗΠΑ
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates απελευθέρωσε τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στη Florida
Σχετικά Άρθρα

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός πειράματος για την καταπολέμηση ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα, όπως ο δάγγειος πυρετός και ο ιός Ζίκα.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τα κουνούπια σε έξι τοποθεσίες στη Florida και ειδικότερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα Florida Keys.
Αποτελεί μέρος μίας προσπάθειας για την αντιμετώπιση ενός διεισδυτικού πληθυσμού κουνουπιών που μεταδίδει ασθένειες - το είδος Aedes aegypti - που είναι υπεύθυνο για «σχεδόν για όλες τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια στον άνθρωπο», σύμφωνα με την εταιρεία.
Αυτά τα κουνούπια αποτελούν περίπου το 4% του πληθυσμού των κουνουπιών στο νησιωτικό σύμπλεγμα και μεταδίδουν δάγγειο πυρετό, Ζίκα και άλλες δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες σε άλλα οικόσιτα ζώα.

Το πείραμα

Το πείραμα διενεργείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), το Υπουργείο Γεωργίας και φορείς καταναλωτών της Florida (FDACS), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, και ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό οργανισμό, γράφουν οι Epoch Times.
Τα κουνούπια, που τσιμπούν τον άνθρωπο είναι αποκλειστικά τα θηλυκά και το κάνουν επειδή χρειάζονται το αίμα για να παράγουν υγιή αβγά.
Τα αρσενικά είναι φυτοφάγα.
Η Oxitec έχει καταφέρει να τροποποιήσει τα γονίδια αρσενικών κουνουπιών με τρόπο τέτοιο ούτως ώστε να διαθέτουν μια πρωτεΐνη η οποία θα μεταφέρεται στα θηλυκά.
Η πρωτεΐνη αποτελεί στην πραγματικότητα ένα θανατηφόρο  όπλο το οποίο θα σκοτώνει τα θηλυκά, πριν φτάσουν στην ωριμότητα και την ηλικία να τσιμπάνε ανθρώπους.

Αντιδράσεις για το πείραμα

Σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Βραζιλία, τα νησιά Cayman και ο Παναμάς, όπου έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοια πειράματα, οι πληθυσμοί κουνουπιών μειώθηκαν έως και 90%.
Πάντως το πείραμα προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων, που υποστηρίζουν ότι δεν ζητήθηκε η συγκατάθεσή τους για το πείραμα.
Πρόσφατα δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Key Largo, το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος.
Διαμαρτυρήθηκαν για την απελευθέρωση των κουνουπιών αναφέροντας ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το σύνολο των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν.
Όπως υποστηρίζουν η απελευθέρωση αυτών των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών θα θέσει σε αναίτιο κίνδυνο τους κατοίκους των νησιών εν μέσω πανδημίας ενώ επισημαίνουν πιθανές παρενέργειες και στο τοπικό οικοσύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης