Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Η Ρωσία θα υπερασπίζεται «αποφασιστικά» τα εθνικά της συμφέροντα - Απαράδεκτη η «ρωσοφοβική» ιδεολογία

Putin: Η Ρωσία θα υπερασπίζεται «αποφασιστικά» τα εθνικά της συμφέροντα - Απαράδεκτη η «ρωσοφοβική» ιδεολογία
Στη διάρκεια των εορτασμών που σηματοδοτούν τη σοβιετική νίκη επί των ναζί, ο Ρώσος πρόεδρος Putin, κατήγγειλε την επιστροφή ρατσιστικών και «ρωσοφοβικών» ιδεολογιών στον κόσμο όπως και εκείνης των Ναζί
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία θα υπερασπίζεται πάντα «αποφασιστικά» τα εθνικά συμφέροντά της, υπογράμμισε σήμερα Κυριακή 9 Μαΐου ο πρόεδρος Vladimir Putin, στη διάρκεια των εορτασμών που σηματοδοτούν τη σοβιετική νίκη επί των ναζί, ενώ κατήγγειλε την επιστροφή ρατσιστικών και «ρωσοφοβικών» ιδεολογιών στον κόσμο.
«Η Ρωσία υπερασπίζεται ακατάπαυστα το διεθνές δίκαιο.
Ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντά μας και θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος ενώπιον εκατοντάδων στρατιωτικών που φορούσαν τις επίσημες στολές τους και στέκονταν σε στάση προσοχής στην Κόκκινη Πλατεία.
Ιδέες προερχόμενες από το ναζισμό «επαναφέρονται στη μόδα», δήλωσε ο ίδιος, ενώ κατήγγειλε πως αρθρώνονται και πάλι «λόγοι ρατιστικοί, περί εθνικής υπεροχής, αντισημητισμού και ρωσοφοβίας».
Περισσότεροι από 12.000 στρατιωτικοί, καθώς και 190 οχήματα και οπλικά συστήματα άρχισαν να παρελαύνουν στο τέλος της ομιλίας ενώπιον του αρχηγού του κράτους και ενός κοινού αποτελούμενου από επισήμους και βετεράνους γι' αυτή την παραδοσιακή παρέλαση που σηματοδοτεί τη νίκη επί των ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι εορτασμοί της 9ης Μαΐου σε όλη τη Ρωσία, με στρατιωτικές παρελάσεις στις κύριες πόλεις, είναι μια στιγμή πατριωτικής ανάτασης αφιερωμένη στους περίπου 20 εκατομμύρια Σοβιετικούς που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης.
Αναλυτικότερα...

«Δυστυχώς επιχειρούν ξανά να ενεργοποιήσουν πολλά στοιχεία της ιδεολογίας των ναζί»

Την παραδοσιακή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την 76η, εφέτος, επέτειο της συνθηκολόγησης του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του 1945 «ιερή ημέρα» για τη Ρωσία και «κολοσσιαίας, ιστορικής σημασίας για τις τύχες όλου του κόσμου».
Απευθυνόμενος στους παραταγμένους στρατιωτικούς και τους λιγοστούς πλέον βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που τον πλαισίωναν, όπως και τον επίτιμο προσκεκλημένο του, τον πρόεδρο του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόνοφ, ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι «θα θυμόμαστε πάντοτε ότι αυτό το κορυφαίο κατόρθωμα το πέτυχε ειδικά ο σοβιετικός λαός».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι φέτος, στις 22 Ιουνίου, συμπληρώνονται 80 χρόνια από «μια από τις πλέον τραγικές ημερομηνίες» στη ρωσική ιστορία, όταν επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ η ναζιστική Γερμανία και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διεθνή κατάσταση.
«Ο πόλεμος έφερε τόσες αφόρητες δοκιμασίες, θλίψη και δάκρυα, που είναι αδύνατο να το ξεχάσουμε.
Και δεν υπάρχει συγχώρηση και δικαιολογία για εκείνους, οι οποίοι διανοούνται και πάλι επιθετικά σχέδια», είπε ο Ρώσος ηγέτης, θυμίζοντας ότι «σχεδόν ένας αιώνας μας χωρίζει από τα γεγονότα, όταν στο κέντρο της Ευρώπης αποθρασυνόταν και κέρδιζε αρπακτική δύναμη το τερατώδες ναζιστικό θηρίο», όταν «όλο και με μεγαλύτερο κυνισμό ακούγονταν τα συνθήματα της φυλετικής και εθνικής ανωτερότητας, του αντισημιτισμού και της ρωσοφοβίας», όταν «με ευκολία διαγράφονταν οι συμφωνίες, οι οποίες είχαν σκοπό να σταματήσουν την ολίσθηση προς τον παγκόσμιο πόλεμο».

«Ο σοβιετικός λαός σεβάστηκε τον ιερό όρκο του, υπερασπίστηκε την πατρίδα και απελευθέρωσε τις χώρες της Ευρώπης από τη φαιά πανούκλα».

«Η ιστορία απαιτεί να βγαίνουν συμπεράσματα και να αντλούνται διδάγματα.
Δυστυχώς, όμως, επιχειρούν ξανά να ενεργοποιήσουν πολλά στοιχεία από την ιδεολογία των ναζιστών, εκείνων, που είχαν κυριευτεί από την παραληρητική θεωρία της αποκλειστικότητάς τους», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας, χωρίς να διευκρινίσει ποιους ακριβώς εννοεί: «Και (σ.σ. το επιχειρούν) όχι μόνο διαφόρων ειδών ακραίοι και ομάδες διεθνών τρομοκρατών.
Σήμερα βλέπουμε συναθροίσεις σφαγέων, που δεν εξολοθρεύτηκαν πλήρως και των οπαδών τους, απόπειρες να ξαναγραφτεί η ιστορία, να δικαιολογηθούν οι προδότες και οι εγκληματίες, τα χέρια των οποίων βάφτηκαν με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ειρηνικών ανθρώπων».
Ο ρωσικός λαός «γνωρίζει πολύ καλά πού οδηγούν όλα αυτά», σημείωσε ο Β.Putin, τονίζοντας ότι «η Ρωσία με συνέπεια υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, ωστόσο θα υπερασπιζόμαστε σταθερά τα εθνικά μας συμφέροντα, θα κατοχυρώνουμε την ασφάλεια του λαού μας».
Σύμφωνα με το δημόσιο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Vtsiom, για το 69% των Ρώσων η 9η Μαΐου είναι η κύρια αργία της χρονιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης