Sports Βusiness

Νεϊμάρ: Ο οικονομικός «γίγαντας» που δεν σταματάει να μεγαλώνει

Νεϊμάρ: Ο οικονομικός «γίγαντας» που δεν σταματάει να μεγαλώνει

Η ανανέωση του Βραζιλιάνου εξτρέμ με την Παρί Σεν Ζερμέν, κάνει ακόμα πιο εξωπραγματικό το κασέ του.

Σχετικά Άρθρα

«Είχαμε αγώνες, μερικές θλιβερές στιγμές, αλλά είμαι χαρούμενος και περήφανος που είμαι μέρος της ιστορίας της Παρί Σεν Ζερμέν». Με αυτά τα λόγια, ο Νεϊμάρ συνόδεψε την ανακοίνωση της ανανέωσής του στο γαλλικό σύλλογο. Ένα συμβόλαιο που βάζει τέλος στα σενάρια περί Μπαρτσελόνα και φουσκώνει για τα καλά τον «πλούσιο» λογαριασμό του.

Από αυτή τη συμφωνία, ο διεθνής Βραζιλιάνος θα προσθέσει στο πορτοφόλι του, το ποσό των 30 εκατ. ευρώ ετησίως, μέχρι το 2025, κάτι που σημαίνει πως θα αποκομίσει σχεδόν 120 εκατ. ευρώ μέχρι τα 33 του χρόνια. Ωστόσο, αυτή η αύξηση, έρχεται να προστεθεί στα αδιανόητα ποσά που γεμίζουν κάθε χρόνο τις τσέπες του. Οι χορηγοί, οι επενδύσεις και τα «χρυσά» συμβόλαιο γύρω από τη στρογγυλή «θεά».

Έκοψε τον… «βήχα» στη Μπαρτσελόνα!

Τα δύο τελευταία καλοκαίρια, τα δημοσιεύματα περί επιστροφής του Νεϊμάρ στη Μπαρτσελόνα, πάνε και έρχονται. Οι «μπλαουγκράνα» έκαναν αρκετές προσπάθειες για αποκτήσουν τον Βραζιλιάνο άσο, όμως τα οικονομικά του δεδομένα, δεν άφηναν πολλά περιθώρια. Παράλληλα, το χρέος του ισπανικού συλλόγου, ξεπερνάει, πλέον, το 1,5 δις ευρώ, οπότε μία τέτοια προσθήκη, θα ήταν οικονομική «καταστροφή».

Πάντως, τα σενάρια δεν έλειψαν ούτε μέχρι πρότινος. Δεν ήταν λίγα τα Μέσα που αποκάλυπταν έναν νέο κύκλο επαφών, όμως η Παρί Σεν Ζερμέν πρόλαβε να τα διαψεύσει όλα. Ο Λεονάρντο, με άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις, συμφώνησε με τον διεθνή εξτρέμ για την ανανέωση του συμβολαίου του, μέχρι το 2025. Να θυμίσουμε, πως η προηγούμενη συμφωνία, έληγε το καλοκαίρι του 2022, ωστόσο, μαζί με την χρονική διάρκεια, αυξήθηκε και το κασέ του.

Συγκεκριμένα, ο 29χρονος άσος, μπορεί να μην μετακινήθηκε από την 3η θέση των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών, όμως, θα γίνεται κατά 30 εκατ. ευρώ πλουσιότερος κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει, πως οι εβδομαδιαίες απολαβές του, θα αγγίζουν τις 628 χιλιάδες ευρώ (!!), ενώ, μπροστά του, υπάρχουν μόνο οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, με τον Αντουάν Γκριεζμάν να ακολουθεί στην 4η θέση.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως με ένα τέτοιο συμβόλαιο, οι «μπλαουγκράνα» δεν θα γινόταν να το συνδυάσουν, τόσο τον Αργεντίνο αστέρα, όσο και τον Γάλλο επιθετικό. Όσο για τους έξτρα όρους της νέας συνεργασίας, αυτοί περιλαμβάνουν την κατάκτηση του Champions League, τον στόχο γκολ και συμμετοχών, επίτευξη των τίτλων εντός συνόρων και κάποιες ακόμα λεπτομέρειες.

Ο «χωρισμός» με τη Nike, η επιρροή στη Παρί και το ρεκόρ με τη Puma…

Το 2020, και έπειτα από εννέα χρόνια συνεργασίας, ο Νεϊμάρ και η Nike λύνουν τη συμφωνία τους. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ, βλέποντας τα έσοδα του και τα ποσά που πρόσφερε η εταιρία ένδυσης, να είναι πεσμένα, αποφάσισε να κάνει το «μπαμ» και να αποχωρήσει. Αυτό, φυσικά, έκανε και τη Παρί Σεν Ζερμέν να μπλεχτεί σε αυτή την ιστορία, καθώς η Nike είναι η βασική χορηγός της.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνία μέχρι το 2032, και τα ταμεία του γαλλικού συλλόγου, φουσκώνουν κάθε σεζόν κατά 70 εκατ. ευρώ. Εν τέλει, δεν άλλαξε τίποτα όσο αναφορά τις σχέσεις ομάδας και εταιρίας, οι οποίες συνεχίζουν χέρι-χέρι. Από την πλευρά του ο Νεϊμάρ, έπειτα από την κίνηση να αφήσει τη συγκεκριμένη χορηγία, είδε τη Puma να κάνει δυναμικό μπάσιμο και να καταφέρνει να αποσπάσει την υπογραφή του. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να υπάρξει μία οικονομική υπέρβαση.

Η συμφωνία των δύο πλευρών, έγινε η μεγαλύτερη στην ιστορία μεταξύ ποδοσφαιριστή και εταιρίας ένδυσης. Το ποσό που θα λαμβάνει ο 29χρονος άσος είναι στα 25,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ξεπερνώντας τις συμφωνίες των Κριστιάνο Ρονάλντο (20 εκατ. ευρώ) και Λιονέλ Μέσι (24 εκατ. ευρώ). Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός πως πριν από αυτή τη συνεργασία, ο Βραζιλιάνος είχε συνολικά 25 εκατ. ευρώ έσοδα από τους χορηγούς και 70 εκατ. ευρώ από τη Παρί Σεν Ζερμέν.

Τα τωρινά δεδομένα και οι επενδύσεις που συμπληρώνουν το παζλ…

Μπορεί μέχρι πέρσι, ο Βραζιλιάνος αστέρας να ολοκλήρωνε το έτος με συνολικά 96 εκατ. ευρώ στο πορτοφόλι του, όμως οι εξελίξεις, προκαλούν ίλιγγο. Η εκτόξευση που έχει από το συμβόλαιο του, η συνεργασία με την Puma και τα όσα έχει συμφωνήσει με τους υπόλοιπους χορηγούς (Beats Electronics, DAZN, Electronic Arts, Gillette, MasterCard, Red Bull και TCL), του προσφέρουν ένα τρελό ποσό.

Συγκεκριμένα, όλα δείχνουν πως συνολικά, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ (!) τον χρόνο. Νούμερα που ζαλίζουν και εφόσον αναλογιστεί κάποιος την ηλικία του, αναμένεται να… αυξηθούν στο άμεσο μέλλον. Ειδικά, αν οδηγήσει τη Παρί Σεν Ζερμέν στην κατάκτηση του Champions League ή αν ο ίδιος, πάρει στα χέρια του τη «Χρυσή Μπάλα».

Όσο για τον τομέα των επενδύσεων, ο Νεϊμάρ έχει πάρει μετοχές από αρκετές εταιρίες ανά τον κόσμο, οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές. Ταυτόχρονα, διαφημίζει και προωθεί τα δικά του emoji ενώ έχει πάρει μέρος και στην ταινία «xXx: Return of Xander Cage». Από εκεί και πέρα, έχει δείξει ιδιαίτερη αδυναμία στην αγορά αυτοκινήτων, γιοτ, προσωπικών τζετ αλλά και ρολογιών. Για τα τελευταία, είχε αγοράσει από τη μπουτίκ Gaga Milano στο Τόκιο, κάποια συλλεκτικά κομμάτια, ύψους 180 χιλιάδων ευρώ.

Εδώ, να θυμίσουμε πως ο διεθνής άσος κρατάει ακόμα τον τίτλο της ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ήταν καλοκαίρι του 2017, όταν η Παρί Σεν Ζερμέν αποφάσισε να τινάξει τα πάντα στον αέρα, βγάζοντας από τα ταμεία της το ποσό των 222 εκατ. ευρώ (!!!) για να φέρει τον 29χρονο άσο στο Παρίσι.

Ουκ ολίγοι φίλοι του ποδοσφαίρου, θεωρούν πως είναι ένας υπερεκτιμημένος ποδοσφαιριστής. Ότι τραυματίζεται εύκολα και πως δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα. Ωστόσο, δεν μπορούν να θεωρηθούν λίγα τα 85 γκολ και οι 51 ασίστ σε 112 ματς με τον γαλλικό σύλλογο. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως ο Νεϊμάρ είναι ένας πραγματικός, οικονομικός, «γίγαντας», που δεν σταματάει να μεγαλώνει…

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης