Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Νεκρός Αζέρος επικριτής του προέδρου Αliyev υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες

Τουρκία: Νεκρός Αζέρος επικριτής του προέδρου Αliyev υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες
Ο Αζέρος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Bairam Mammadov βρέθηκε νεκρός στην Κωνσταντινούπολη

Ο Αζέρος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Bairam Mammadov βρέθηκε νεκρός στην Κωνσταντινούπολη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Οι φίλοι του έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 4 Μαΐου, ότι το σώμα του μέλους του κινήματος της αντιπολιτευόμενης νεολαίας του Αζερμπαϊτζάν NIDA βρέθηκε πριν δύο ημέρες «στην θάλασσα».
Ένας από τους φίλους του Mammadov στην Κωνσταντινούπολη, ο Elgich Kahraman, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Turan, ότι η τουρκική αστυνομία διερευνά την υπόθεση και εξετάζει όλες τις εκδοχές.
Ο Mammadov είχε γίνει γνωστός όταν στις 24 Μαΐου του 2016, την ημέρα των γενεθλίων του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, μαζί με Giyaseddin Ibrahimov, έγραψαν στον μνημείο του εκλιπόντος πρώην προέδρου Gaidar Aliyev, πατέρα του νυν προέδρου το σύνθημα «Κάτω το σύστημα!» στα αγγλικά και το σύνθημα «Χρόνια πολλά για την Ημέρα του σκλάβου!» στα αζέρικα.
Στη συνέχεια ανάρτησαν τις φωτογραφίες με τα συνθήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Λίγες ώρες αργότερα οι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους ναρκωτικά και αργότερα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών.
Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Ο Mammadov δήλωσε ότι τον ανάγκασαν να ομολογήσει την ενοχή του υπό την πίεση των βασανιστηρίων που υπέστη.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, το 2020 υποχρέωσε τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν να καταβάλλουν στους δύο ακτιβιστές αποζημίωση, επειδή εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη με αβάσιμες κατηγορίες και επειδή υπέστησαν «βάναυση μεταχείριση με σκοπό να τους αποσπάσουν τις ομολογίες».
Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) χαρακτήρισε τους δυο ακτιβιστές κρατούμενους συνείδησης και την ποινική δίωξη εναντίον τους σκόπιμα κατασκευασμένη.
Τον Μάρτιο του 2019 ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απένειμε χάρη στον Mammadov και Ibrahimov μαζί με την αμνηστία που έδωσε σε περισσότερους από 400 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις στο Αζερμπαϊτζάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης