Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Δεν έχει πλέον νόημα ο κανόνας του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος

Regling (ESM): Δεν έχει πλέον νόημα ο κανόνας του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος
«Κατά την άποψή μου, το όριο ελλείμματος 3% παραμένει σχετικό (σ.σ. όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα)... Αλλά πρέπει να εξετάσουμε το όριο του χρέους», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling
Σχετικά Άρθρα

Το ανώτατο όριο του 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) όσον αφορά το δημόσιο χρέος για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει πλέον νόημα και θα πρέπει να επανεξετασθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ , δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας της Ευρωζώνης. ESM, Klaus Regling, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ για να διαφυλάξει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα από 19 κράτη - μέλη  της Ευρωζώνης.
«Κατά την άποψή μου, το όριο ελλείμματος 3% παραμένει σχετικό (σ.σ. όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα)... Αλλά πρέπει να εξετάσουμε το όριο του χρέους», δήλωσε ο Regling σε σεμινάριο της βελγικής κεντρικής τράπεζας.

Ισπανία: Να αναθεωρηθεί ο κανόνας για το έλλειμμα 3%

Η Ισπανία τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζουν κατ' ανώτατο όριο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού των κρατών μελών, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Nadia Calvino, όπως μεταδίδει το Reuters την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021..
Ο κανόνας έχει τεθεί σε αναστολή έως το 2022 για να επιτρέψει στις χώρες να αυξήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την πανδημία στην οικονομία.
«Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτούς τους κανόνες προτού βγούμε από τις εξαιρετικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία», κατέληξε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης