Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Mόνο στους άνω των 30 το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Προς έγκριση νέο σκεύασμα της BioNTech

Καναδάς: Mόνο στους άνω των 30 το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Προς έγκριση νέο σκεύασμα της BioNTech

«Ναι» Ευρώπης στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες

Να χορηγείται το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19 μόνο σε άτομα άνω των 30 ετών, συνιστά η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της καναδικής κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς.
Tην ίδια στιγμή, σε άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της πανδημίας προχώρησε η φαρμακευτική BioNTech.
Το στοίχημα είναι να εγκριθεί μια νέα εκδοχή του εμβολίου ώστε το σκεύασμα να μπορεί να συντηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου.
Στο μεταξύ, εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, τη στιγμή που εντείνονται οι φωνές για την επιβολή ενός σκληρού lockdown προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού και να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που ζει εδώ και εβδομάδες η χώρα.
Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια κρούσματα, προκαλεί ανησυχία τόσο για το ενδεχόμενο η έξαρση μολύνσεων να επεκταθεί και στα γειτονικά κράτη, και άρα να δημιουργηθεί μια νέα εστία της επιδημίας όσο και για το σενάριο εμφάνισης νέων παραλλάξεων του ιού που δεν θα καλύπτονται από τα εμβόλια.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 153.783.791 και οι νεκροί 3.217.811
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.497.466 κρούσματα και 578.121 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 20.282.833 και τρίτη σε νεκρούς με 222.408
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 408.622 και τρίτη σε κρούσματα με 14.779.529
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.741.531
• Πέμπτη η Τουρκία με 4.929.118 και έκτη η Ρωσία με 4.784.497
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.439.485 και όγδοη η Ιταλία με 4.059.821
• Ένατη η Ισπανία με 3.545.878 και δέκατη η Γερμανία με 3.450.564
fdadfasasdfasfd.JPG
Καναδάς: Τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson σε άτομα μόνο άνω των 30 ετών συνιστά η επιτροπή

Να χορηγείται το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19 μόνο σε άτομα άνω των 30 ετών, συνιστά η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της καναδικής κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς.
Η ανακοίνωση της CCNI δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου η Δανία αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της J&J λόγω «πιθανών παρενεργειών», μολονότι έχει λάβει την έγκριση τόσο του ΠΟΥ, όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα, η CCNI συνιστά να προτείνεται το εμβόλιο της Janssen (σ.σ. από το όνομα μιας θυγατρικής της J&J), όπως και εκείνο της AstraZeneca, σε άτομα άνω των 30 ετών», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Στις κλινικές δοκιμές, το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 67%», πρόσθεσε.
Το εμβόλιο της J&J εγκρίθηκε στις 5 Μαρτίου στον Καναδά, όμως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η χορήγησή του.
Τον Απρίλιο, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές είχαν αναστείλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου αυτού, λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών.
Η Γαλλία, από την άλλη, αποφάσισε να το χορηγεί μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών, όπως και εκείνο της AstraZeneca.

Προς έγκριση το νέο εμβόλιο της BioNTech που θα συντηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου

Σε άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της πανδημίας προχώρησε η φαρμακευτική BioNTech.
Το στοίχημα είναι να εγκριθεί μια νέα εκδοχή του εμβολίου ώστε το σκεύασμα να μπορεί να συντηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου, δηλαδή από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, για μεγάλο χρονικό διάστημα έως και για έξι μήνες.
Τόσο για το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna, που βασίζονται στο σύστημα MRNA, απαιτείται συντήρηση σε θερμοκρασίες κάτω των -70 βαθμών Κελσίου, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη και κοστοβόρα τη διαδικασία συντήρησης.
Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της BioNTech, Ugur Sahin, σε συζήτηση που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Financial Times, τα δεδομένα για την έγκριση του νέου σκευάσματος ετοιμάζονται ώστε να αποσταλούν στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
«Η πρώτη μας σύσταση έπρεπε να συντηρηθεί και να αποσταλεί σε συνθήκες -80 βαθών Κελσίου.
Πλέον, έχουμε προχωρήσει σε ανάπτυξη σκευάσματος που μένει να εγκριθεί και θα μπορεί να συντηρείται από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου», τόνισε ο Sahin.
«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι και στους έξι μήνες συντήρησης από 2 έως 8 βαθμούς», τόνισε για το εμβόλιο για το οποίο συνεργάζεται με τη Pfizer.

Ινδία: Ξεπέρασαν τα 20 εκατ. τα κρούσματα – Εθνικό lockdown ζητά η αντιπολίτευση

Χαοτική είναι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η κατάσταση στην Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια κρούσματα, τη στιγμή που η αντιπολίτευση ζητά την επιβολή ενός εθνικού lockdown προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 357.229 νέες μολύνσεις, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 20.282.833.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν άλλοι 3.449 θάνατοι με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 222.408.
Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκαν λίγο παραπάνω από 4 μήνες για να καταγράψει η Ινδία τα τελευταία 10 εκατομμύρια κρούσματά της, τη στιγμή που είχαν περάσει πάνω από 10 μήνες για να φτάσει στα πρώτα 10 εκατομμύρια κρούσματα.

Αίτημα για αυστηρό lockdown

Υπό αυτά τα δεδομένα πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ένα ολικό lockdown.
Η αδράνεια της κυβέρνησης σκοτώνει πολλούς αθώους ανθρώπους» ανέφερε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Rahul Gandhi.
Ωστόσο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Modi εμφανίζεται απρόθυμη να λάβει τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα κυρίως λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία.

Μειώνονται οι εμβολιασμοί

Η έξαρση της επιδημίας συνέπεσε και με μια δραματική μείωση των εμβολιασμών κυρίως λόγω προβλημάτων στην παροχή και στη διανομή των εμβολίων.
Αν και η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων, δεν διαθέτει επάρκεια για τον πληθυσμό της.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160 εκατομμύρια εμβολιασμοί, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 9,5% του πληθυσμού.
54636463464643634643634634.JPG
ΗΠΑ: Προς έγκριση από τον FDA το εμβόλιο Pfizer κατά covid για τα παιδιά 12 – 15 ετών

Έτοιμος να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά της covid για τα παιδιά 12 – 15 ετών είναι ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η έγκριση του εμβολίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς στις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και προκάλεσε ισχυρή απόκριση αντισωμάτων σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.
Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Rochelle Walensky είχε αναφέρει πως το εμβόλιο ενδέχεται να εγκριθεί για τις ηλικίες αυτές έως τα μέσα Μαΐου.
Εάν δοθεί έγκριση για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων του CDC πιθανότατα θα συνεδριάσει την επόμενη ημέρα για να εξετάσει τα δεδομένα κλινικών δοκιμών και να κάνει συστάσεις για τη χρήση του εμβολίου σε εφήβους.
Σημειώνεται πως και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ανακοινώσει ότι έχει αρχίσει την αξιολόγηση της χρήσης στις ηλικίες 12-15 ετών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Οι φαρμακευτικές Moderna και Johnson & Johnson προχωρούν επίσης σε κλινικές δοκιμές των εμβολίων τους σε παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών, με δεδομένα από τις δοκιμές της Moderna να αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.
Η Pfizer και η Moderna έχουν επίσης ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε παιδιά ακόμη μικρότερων ηλικιών, 6 μηνών έως 11 ετών. Και οι δύο εταιρείες έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να κατορθώσουν να εμβολιάσουν κατά της Covid-19 παιδιά κάτω των 11 ετών το συντομότερο στις αρχές του 2022.

Πράσινο φως από την Ευρώπη στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες

Να άρουν τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια για εμβολιασμένα άτομα που ταξιδεύουν στην ΕΕ καλεί τα κράτη – μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, προτείνεται στα κράτη μέλη να επιτρέπουν το ταξίδι στην ΕΕ των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου με άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Επιπλέον, εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις για αρνητικό τεστ PCR ή / και υποβολής σε καραντίνα για εμβολιασμένα άτομα στην επικράτειά τους, θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από αυτές τις απαιτήσεις για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί από χώρες εκτός της ΕΕ.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, σύμφωνα με τους κανόνες που πρότεινε η Επιτροπή στις 17 Μαρτίου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις Αρχές των κρατών μελών σε ατομική βάση ή με άλλο πιστοποιητικό που αναγνωρίζεται ως ισοδύναμο βάσει απόφασης της Επιτροπής.
Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά από χώρες εκτός ΕΕ βάσει της εθνικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του πιστοποιητικού και εάν περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα.
Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πύλης που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ζητήσουν την αναγνώριση πιστοποιητικού εμβολιασμού που εκδίδεται από χώρα εκτός ΕΕ ως αξιόπιστη απόδειξη εμβολιασμού και / ή για την έκδοση ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Τι προτείνεται για τα παιδιά

Τα παιδιά που αποκλείονται από τον εμβολιασμό θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς τους, εάν έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ PCR COVID-19 το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την περιοχή άφιξης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετα τεστ μετά την άφιξη.
Τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από την ατομική κατάσταση εμβολιασμού επιτρέπονται επί του παρόντος από 7 χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση.
Ο κατάλογος αυτός αποφασίζεται από το Συμβούλιο βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων που περιέχονται στην παρούσα σύσταση.
Η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση των κριτηρίων, ώστε να ληφθούν υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο των εκστρατειών εμβολιασμού.
Η πρόταση είναι να αυξηθεί το κατώτατο όριο του 14-ημερών αθροιστικού ποσοστού ειδοποίησης περιστατικών COVID-19 από 25 σε 100.
Αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ, που είναι πάνω από 420.
Το προσαρμοσμένο κατώτατο όριο θα πρέπει να επιτρέπει στο Συμβούλιο να επεκτείνει τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού, με την επιφύλαξη μέτρων που σχετίζονται με την υγεία, όπως τεστ ή / και καραντίνα.
Όπως τώρα, το Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάζει αυτόν τον κατάλογο τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες.

0999909909090909090909090909090.JPG
Ρεκόρ θανάτων τον Απρίλιο στη Βραζιλία – Αναστέλλονται εμβολιασμοί

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Βραζιλία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Βραζιλία ανέφερε πως τον Απρίλιο έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας 82.266 άνθρωποι.
Αν και η πανδημία φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 983 άνθρωποι ενώ καταγράφηκαν άλλα 24.619 νέα κρούσματα.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 408.622 θανάτους επί συνόλου 14.779.529 μολύνσεων.
Πρόκειται για αριθμούς που φέρνουν τη Βραζιλία στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά θύματα και μολύνσεις.

Προβλήματα στους εμβολιασμούς

Την ίδια στιγμή καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα στους εμβολιασμούς.
Στις πρωτεύουσες επτά Πολιτειών της Βραζιλίας, όπως στο Μπέλο Οριζόντε και το Πόρτο Αλέγκρε, ανεστάλη η χορήγηση της δεύτερης δόσης του κινεζικού εμβολίου CoronaVac, λόγω έλλειψης του σκευάσματος αυτού.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν διακοπεί επίσης οι εμβολιασμοί στο Αρακαζού, το Ρεσίφε, το Μπέλεμ, το Πόρτο Βέλιου και το Κάμπο Γκράντε.
Στη Βραζιλία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το κινεζικό εμβόλιο και το 77% των εμβολιασμών έχουν γίνει με αυτό.
Σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, πάνω από τις μισές πρωτεύουσες των Πολιτειών δεν διαθέτουν αποθέματα ώστε να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση εγκαίρως.
Ο νυν υπουργός Υγείας κατήγγειλε τον προκάτοχο του, ότι είχε συστήσει στις Πολιτείες και στους δήμους να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα των δεύτερων δόσεων για να επιταχύνουν τον ρυθμό του εμβολιασμού.
Ωστόσο, καθυστέρησαν οι νέες παραδόσεις με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν αυτές οι ελλείψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης