Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σπέκουλες, έλεγχοι και διαφωνίες υπό το φως της δημοσιότητας για το μέγα deal ΑΟΝ-WTW

Σπέκουλες, έλεγχοι και διαφωνίες υπό το φως της δημοσιότητας για το μέγα deal  ΑΟΝ-WTW

Καταρρίπτονται τα εμπόδια, στα σκαριά ο μεγαλύτερος όμιλος μεσιτών ασφαλίσεων στον κόσμο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο ΑΟΝ – Willis Tower Watson.
Τα εμπόδια της συγχώνευσης των δύο κολοσσών στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά μεσιτών ασφαλίσεων πέφτουν το ένα πίσω από το άλλο.
Με τις ‘ευλογίες’ των Εποπτικών Αρχών προλειαίνεται ο χώρος που θα στεγάσει το μεγαλύτερο μεσίτη ασφαλειών στον κόσμο με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χρονικό των εξελίξεων

Το χρονικό των εξελίξεων δύσβατο μετά το χειρόφρενο που σήκωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ΕΕ το Δεκέμβριο 2020.
Οι ρυθμιστικές Αρχές στην ΕΕ, παρεμβαίνοντας απαίτησαν να δοθούν λεπτομερείς εξηγήσεις για την συναλλαγή των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τότε, έβλεπαν την συναλλαγή πολύπλοκη και με αρνητικές επιδράσεις στην αγορά.
Η συναλλαγή τόνιζαν θα οδηγούσε σε μονοπωλιακές καταστάσεις, σε αυξήσεις τιμολογίων στον κλάδο περιουσίας & ατυχημάτων, στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, στις πιστώσεις, στους πολιτικούς Κινδύνους, στο Cyber και τις ναυτασφαλίσεις.

Διαρροές για να καλλιεργηθεί το έδαφος

Να θυμίσουμε πως οι φήμες για τον ‘γάμο’ AON-WTC είχαν ξεκινήσει να διαρρέουν συστηματικά από το 2019 με την ΑΟΝ το 2019 να επιβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την συγχώνευση των δύο εταιρειών προχωρήσει ενώ λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, η ίδια ανέτρεψε τα όσα είχε δηλώσει, τονίζοντας ότι εξετάζει τις πιθανότητες εξαγοράς της WTC.
Αρχές του 2020 το φως της δημοσιότητας πήρα και οι δηλώσει των αναλυτών της Keefe, Bruyette & Woods (KBW) που έλεγαν ότι είναι δυνατή η συγχώνευση των AΟΝ – WTW, διαμηνύοντας ότι οι συζητήσεις του παρελθόντος σκοπό είχαν να καλλιεργήσουν το έδαφος για τη συγχώνευση.
Από τις πρώτες διαρροές μέχρι και την έναρξη των συνομιλιών και τις παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών, τα παιχνίδια κερδοσκοπίας και οι σπέκουλες δεν έλειψαν με την πορεία διακύμανσης της μετοχής της ΑΟΝ να αντιδρά αντανακλώντας τις τάσεις της αγοράς.

Σχόλια με το σταγονόμετρο

Υπό αυτό το πρίσμα ανώτατα στελέχη της ΑΟΝ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις όπως αυτές προέκυψαν από την πορεία ελέγχων των ρυθμιστικών αρχών και των συνομιλιών μεταξύ των δύο ενδιαφερόμενων πλευρών.
Με φειδώ παραχωρείται κάθε σχόλιο ακόμα και μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ενώ το μόνο που διαβεβαιώνει η ΑΟΝ είναι ότι έχουν ληφθεί μέτρα, έχουν γίνει διορθώσεις, συνεχίζουν να συνεργάζονται και οι δύο πλευρές με τις ρυθμιστικές αρχές και η συμφωνία θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2021 υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών.
Αρνούνται να προβούν σε όποια δήλωση σχετικά με τους πιθανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές των μονάδων που ζητά η ΕΕ να πωληθούν υπό το φόβο ότι θα πυροδοτήσουν σπέκουλες.

Στο επίκεντρο η AJ Gallagher

Η ΕΕ ζητά την εκποίηση της μονάδας cyber της Willis καθώς και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ηπειρωτική Ευρώπη.
Μονάδες της Willis στην Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία θα πωληθούν προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές.
Στοιχεία των επιχειρήσεων finpro και της αεροδιαστημικής έχουν βγει προς πώληση.
Η ΑΟΝ δεσμεύτηκε ως προς την ΕΕ, ο ίδιος αγοραστής να αποκτήσει τις τέσσερις μονάδες cyber, τις τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες μεσιτείας και τις αεροδιαστημικές και διαστημικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΚ.
Σχετικά με την συναλλαγή αυτή, η AJ Gallagher είχε ξεκινήσει συνομιλίες, πιθανά να μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία αφού εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία.
Τέλος το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΗΠΑ διέταξε την Willis να πωλήσει τις μονάδες διαχείρισης κινδύνων στο Σαν Φρανσίσκο και το Χιούστον, μαζί με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στις Βερμούδες προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα φέρει την ΑΟΝ πρώτη εταιρεία στον παγκόσμιο χάρτη μεσιτών ασφαλίσεων, δίνοντας την δεύτερη θέση στην μέχρι σήμερα ‘πρωταθλήτρια’ Marsh McLennan.

Οργανική ανάπτυξη 6%

Σημειώνεται η ΑΟΝ πέτυχε οργανική ανάπτυξη 6% το πρώτο τρίμηνο 2021, επέκταση περιθωρίου 1,7 μονάδων, στο 37,4%, και κέρδη πολύ μπροστά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα κέρδη ανά μετοχή στα 4,28 δολάρια ΗΠΑ από 4,05 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Για το ίδιο χρονικό διάστημα ανακοίνωσαν οργανικη΄ανάπτυξη  η Marsh McLennan 6%, η Willis Towers Watson 4%, η AJ Gallagher 5,3%.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης