Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηabermas: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο «Σεΐχης Ζαγιέντ» από το Άμπου Ντάμπι

Ηabermas: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο «Σεΐχης Ζαγιέντ» από το Άμπου Ντάμπι
Ο Γερμανός φιλόσοφος Jürgen Habermas αρνήθηκε να αποδεχθεί βραβείο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω ανθρώπινων δικαιωμάτων

Ο διακεκριμένος Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Jürgen Habermas αρνήθηκε να αποδεχθεί βραβείο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζοντας την ανησυχία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του κόλπου.
Ο 91χρονος διανοούμενος που αναφέρεται στη σχολή της Φρανκφούρτης και έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων και στα αραβικά, είχε αρχικά αποδεχθεί τη βράβευσή του.
«Εξέφρασα την προθυμία μου να αποδεχθώ το φετινό βραβείο λογοτεχνίας Σεΐχης Ζαγιέντ.
Ήταν μια λάθος απόφαση που τώρα διορθώνω», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ηabermas.
«Δεν ήταν ξεκάθαρη σε εμένα η πολύ στενή σχέση του ιδρύματος που απονέμει αυτά τα βραβεία στο Άμπου Ντάμπι με το εκεί πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.

«Το ίδρυμα Σεΐχης Ζαγιέντ λυπάται»

Οι εκπρόσωποι της διοργάνωσης εξέφρασαν τη λύπη τους για την άρνηση του Habermas να αποδεχθεί τον τίτλο της «Πολιτιστικής προσωπικότητας της χρονιάς» αλλά και το χρηματικό έπαθλο που τον συνοδεύει που ανέρχεται σε περίπου 226.00 ευρώ.
«Το ίδρυμα Σεΐχης Ζαγιέντ λυπάται για την απόφαση του Jürgen Habermas (…), όμως τη σέβεται», επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου.
«Το βραβείο ενσαρκώνει τις αξίες της ανεκτικότητας, της γνώσης και της δημιουργικότητας οικοδομώντας γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και θα συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπληρώνει.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται από διεθνείς οργανισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εχθρότητα προς την ελευθερία της έκφρασης και μισαλλοδοξία προς κάθε αντίθετη πολιτική γνώμη.
Το ίδρυμα Σεΐχης Ζαγιέντ αναφέρεται στον Sultan Al Nahyan, που κυβέρνησε το Άμπου Ντάμπι για πάνω από 30 χρόνια..
Ο Ζαγιέντ που πέθανε σε ηλικία 86 ετών το 2004, ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΑΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης