Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: Ένα στα τρία νέα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως – Χάος με το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ινδία: Ένα στα τρία νέα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως – Χάος με το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιδεινώθηκε το Φεβρουάριο με 10.000 κρούσματα ημερησίως ενώ ο Μάιος ξεκίνησε με την καταγραφή 400.000 νέων κρουσμάτων

Σχετικά Άρθρα

Δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης το δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid-19 στην Ινδία καθώς το επιβαρυμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας αντιμετωπίζει ελλείψεις σε νοσοκομειακά κρεβάτια, οξυγόνο, φάρμακα και εμβόλια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC την Δευτέρα 3 Μαΐου 2021.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα στα τρία νέα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως καταγράφετα στην Ινδία.

Μαζικές συγκεντρώσεις

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi αντιμετωπίζει κριτική για το ότι επέτρεψε σε μεγάλα πλήθη να συγκεντρωθούν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και κατά τις εκλογές σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές οι μαζικές συγκεντρώσεις πιθανότατα μετατράπηκαν σε εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού.

Έκρηξη

Τα νέα κρούσματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας άρχισαν να αυξάνονται τον Φεβρουάριο, όταν η Ινδία ανέφερε κατά μέσο όρο περίπου 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα.
Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε προοδευτικά τον Απρίλιο, τερματίζοντας τον μήνα με ρεκόρ στην εκδήλωση των νέων κρουσμάτων.
Η Ινδία ξεκίνησε τον Μάιο αναφέροντας περισσότερες από 400.000 νέα κρούσματα
Σχεδόν 7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις αναφέρθηκαν για το μήνα, ένα τεράστιο μερίδιο των περισσότερων από 19 εκατομμυρίων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε όλη την πανδημία στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Μεταλλάξεις

Οι επιστήμονες λένε ότι η αύξηση των περιπτώσεων οφείλεται εν μέρει στα μεταλλαγμένα στελέχη του Covid-19.
«Υπάρχει τουλάχιστον εμφάνιση δύο σημαντικών κυρίαρχων μεταλλάξεων, μία είναι αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, μία είναι ινδική», δήλωσε ο Manoj Murhekar, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, Chennai, στο CNBC
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το 80% των περιπτώσεων στο Πουντζάμπ οφείλονταν στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι γνωστή ως Β.1.1.7.
Εν τω μεταξύ, η ινδική μετάλλαξη είναι γνωστή ως B.1.617 και εμφανίζει και η ίδια πολλαπλές παραλλαγές
Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τη εν λόγω μετάλλαξη ως μια περίπτωση ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Ο Murhekar δήλωσε στο CNBC ότι προς το παρόν, ελάχιστα είναι γνωστά για το ποσοστό των μολυσμένων περιπτώσεων που οφείλονται σε μια παραλλαγή.
Σημείωσε ότι η Ινδία πρέπει να εντείνει τους ελέγχους όσον αφορά τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε να υπάρχουν σημαντικά δεδομένα από κάθε περιοχή και πολιτεία σχετικά με την ανάπτυξή τους.

Θάνατοι

Αν και το ποσοστό θνησιμότητας είναι συγκριτικά χαμηλό, είναι πιθανό να έχει υποτιμηθεί ο σχετικός αριθμός, καθώς πολλές αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι τα κρεματόρια και οι χώροι ταφής κατακλύζονται από πτώματα όσων πέθαναν από το Covid-19.
Η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε να στείλει βοήθεια στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιατρική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ειδικοί έχουν πει ότι η καλύτερη προσπάθεια της Ινδίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι η ενίσχυση των προσπαθειών εμβολιασμού.

Ανοσοποίηση

Από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού τον Ιανουάριο, η Ινδία έχει χορηγήσει περισσότερες από 154 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Αυτό σημαίνει ότι λίγο περισσότερο από το 10% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις που απαιτούνται.
Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι μόνο περίπου το 2% του συνολικού πληθυσμού, περίπου 27,9 εκατομμύρια από τον Απρίλιο.

Εμβόλια

Η κρίση εφοδιασμού όσον αφορά τις δόσεις εμβολίων αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής εμβολίων στην Ινδία, Serum Institute, το οποίο παράγει το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο Adar Poonawalla δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ότι η εταιρεία του πρόκειται να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα των εγκαταστέσεων από περίπου 60 εκατομμύρια σε 70 εκατομμύρια δόσεις το μήνα σε 100 εκατομμύρια.
Το άλλο εμβόλιο που χορηγείται είναι το Covaxin της Bharat Biotech.
Το Νέο Δελχί ενέκρινε πρόσφατα το Sputnik V που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης