World Sports

Joshua vs Fury: Γροθιές από... χρυσάφι στη Σαουδική Αραβία  

Joshua vs Fury: Γροθιές από... χρυσάφι στη Σαουδική Αραβία  
Ο αγώνας του αιώνα για την κατηγορία των βαρέων βαρών του μποξ θα γίνει στην Σαουδική Αραβία, με τους διοργανωτές να... τρίβουν τα χέρια τους.

Ένας από τους πιο πολυαναμενόμενους αγώνες, ίσως ο πιο πολυαναμενόμενος, για την κατηγορία των βαρέων βαρών θα λάβει επιτέλους χώρα. Anthony Joshua και Tyson Fury έδωσαν τα χέρια για τον μεγαλύτερο αγώνα της χρονιάς, ίσως και του αιώνα, για τον αδιαφιλονίκητο πρωταθλητή της κατηγορίας των βαρέων βαρών. Οι δύο πυγμάχοι, οι οποίοι θεωρούνται οι κορυφαίοι στην κατηγορία, αναμένεται πλέον να αναμετρούν, κατά πάσα πιθανότητα στην Σαουδική Αραβία, για να αποδειχθεί ποιος είναι το... αφεντικό.

Ο Ruiz «καθυστέρησε» τον Johsua

Οι δύο γίγαντες είχαν ήδη ανοικτά μέτωπα, πριν τελικά δώσουν το τελικό ΟΚ. Ο Joshua, μετά την εύκολη επικράτηση επί του Alexander Povetkin στις 22 Σεπτεμβρίου του 2018, βρέθηκε απέναντι στον Andy Ruiz Jr. Ο «Destroyer» μπορεί σε καμία περίπτωση να μην έχει την σωματοδομή ή την φυσική κατάσταση του Βρετανού, ωστόσο αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους μποξέρ στην κατηγορία των βαρέων βαρών.

Ο Joshua το έμαθε αυτό με τον χειρότερο τρόπο, καθώς στο μεταξύ τους αγώνα την 1η Ιουνίου του 2019 στο «Madison Square Garden», ο Ruiz κέρδισε στον 7ο γύρο, με τον «AJ» να γνωρίζει την πρώτη ήττα της καριέρας του, μετά από 22 σερί νίκες σε επαγγελματικό επίπεδο. Έτσι ο 31χρονος πήρα τις ζώνες της WBA, IBFWBO και IBO, με τον Βρετανό να θέλει ρεβάνς.

1.Joshua_Ruiz.jpg

Ο δεύτερος αγώνας έλαβε χώρα στην Ντιρίγια της Σαουδικής Αραβίας στις 7 Δεκεμβρίου του 2019, με τους διοργανωτές να πληρώνουν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσουν τον αγώνα. Οι δύο άντρες ολοκλήρωσαν και τους 12 γύρους, ωστόσο ήταν ο Joshua που με ομόφωνη απόφαση πήρε τη νίκη, ανακτώντας τους τίτλους.

Έπειτα ήρθε η σειρά του Kubrat Pulev, με τον αγώνα με τον Βούλγαρο να είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου του 2020, ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, ο αγώνας μεταφέρθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στην «O2 Arena», προτού καταλήξει στο «Wembley». Τελικά ο πρωταθλητής νίκησε την «Κόμπρα» στον 9ο γύρο με νοκ-άουτ. Ήταν ώρα να ψάξει για τον επόμενο του αντίπαλο, με τον κόσμο να έχει ξεκαθαρίσει για το ποιος πρέπει να είναι αυτός.

2.Pulev_Joshua.jpg

Ένας «βασιλιάς» απέναντι σε έναν «βομβιστή»

Tyson Fury και Deontay Wilder είχαν αφήσει ανοιχτούς «λογαριασμούς» από το 2018, όταν ο αγώνας των δύο για τον τίτλου του WBC έληξε ισόπαλος. Η μεγάλη μάχη ανάμεσα στον «Gypsy King» και τον «Bronze Bomber» ήταν επιτέλους στα σκαριά, με τους δύο γίγαντες να συναντιούνται για δεύτερη φορά στο ρινγκ στις 22 Φεβρουαρίου του 2020, στην «MGM Grand Garden Arena» στο Λας Βέγκας.

Εκεί ο Fury επικράτησε τελικά του Αμερικανού, με τεχνικό νοκ-άουτ στον 7ο γύρο, κερδίζοντας τον τίτλο βαρέων βαρών WBC. Αμέσως μετά την ήττα του, ο Wilder ενεργοποίησε την ρήτρα που υπήρχε στο συμβόλαιο που είχαν υπογράψει, ώστε να γίνει και τρίτος αγώνας, ο οποίος ήταν αρχικά προγραμματισμένος για τα τέλη Ιουλίου. Η ημερομηνία άλλαξε λόγω της κατάστασης με την πανδημία, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στις 19 Δεκεμβρίου.

LAS VEGAS, NEVADA - FEBRUARY 22:  Tyson Fury knocks down Deontay Wilder in the fifth during their Heavyweight bout for Wilder's WBC and Fury's lineal heavyweight title on February 22, 2020 at MGM Grand Garden Arena in Las Vegas, Nevada. (Photo by Al Bello/Getty Images)

Ωστόσο η πλευρά του Wilder ζήτησε εκ νέου να αλλάξει η ημερομηνία του αγώνα και να γίνει μέσα στο 2021, με τον Φιούρι να αρνείται και τον αγώνα να ακυρώνεται, καθώς «αρκετά, δεν ασχολούμαι πια με αυτό». Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις δύο πλευρές για να τα βρουν, ο Fury ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ξαναπαλέψει με τον Wilder, μετά από τις κατηγορίες του Αμερικανού ότι έκλεψε στον αγώνα τους.

Την ίδια ώρα, μετά την ρεβάνς του Joshua με τον Ruiz, η WBO (World Boxing Organization) και IBF (International Boxing Federation) ζητούσαν από τον Άγγλο να παλέψει, ώστε να μην χάσει τους τίτλους του. Τελικά, επειδή είχε αποφασιστεί πως ο Joshua θα πάλευε το 2017 με τον Pulev, πριν ο αγώνας ακυρωθεί και εμφανιστεί η προοπτική του Ruiz, έγινε ο μεταξύ τους αγώνας, με τον Joshua να επικρατεί.

Let’s get ready to rumble!

Μετά τον αγώνα με τον Pulev, ο Joshua ρωτήθηκε εάν ενδιαφερόταν να αντιμετωπίσει τον Fury, για την θέση του αδιαφιλονίκητου πρωταθλητή της κατηγορίας. Ο ίδιος φάνηκε θετικός λέγοντας, «θέλω μία δοκιμασία, δεν έχει να κάνει με τον αντίπαλο, αλλά με την ζώνη και την παρακαταθήκη μου. Εάν είναι ο Tyson Fury, κανένα πρόβλημα». Από την άλλη ο «Gypsy King» δεν φάνηκε το ίδιο «διπλωματικός», λέγοντας απλώς πως, «Ο Joshua χέστηκε πάνω του στον αέρα, θέλω τον επόμενο αγώνα, θα τον βγάλω εκτός μέσα σε τρεις γύρους».

Αυτό ήταν αρκετό για να «κλείσει» η συμφωνία μεταξύ τους μέσα στον Ιούνιο του 2020, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο τον Μάρτιο του 2021. Η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως θα φιλοξενήσει τον αγώνα των δύο γιγάντων, όπως είχε γίνει και στην ρεβάνς του Joshua με τον Ruiz.

4.Tyson_Fury.jpg

Ποσά που «ζαλίζουν»

Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα, οι δύο πλευρές αναμένεται να λάβουν περίπου 150 (!) εκατομμύρια δολάρια για τον αγώνα, με τον κάθε πυγμάχο να λαμβάνει 75. Όπως τόνισε και ο μάνατζερ του Joshua, Eddie Hearn, η πρόταση καλύπτει και τις δύο πλευρές, καθώς έχουν μείνει μονάχα λεπτομέρειες για να κλείσει η συμφωνία. Μπορεί ο αγώνας και ο σχεδιασμός να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο αρκετές είναι οι δεύτερες σκέψεις γύρω από τον ρόλο που έχει να παίξει η Σαουδική Αραβία.

Ο πρίγκηπας του κράτους, Mohammed bin Salman, κατηγορείται για την δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018, με την γυναίκα του, Hatice Cengiz, να κινείται νομικά εναντίον του. Την ίδια ώρα, η CIA φαίνεται να υποστηρίζει πως ο πρίγκηπας έδωσε το πράσινο «φως» για την απαγωγή και την δολοφονία του Khashoggi, με την Cengiz να προσπαθεί να αποτρέψει αυτή την συμφωνία. Ο αγώνας αναμένεται να είναι, με διαφορά, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, με την Σαουδική Αραβία να έχει να κερδίσει πολλά από την διεξαγωγή του.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί ένα τόσο «πλούσιο» γεγονός. Το 2018 το WWE (World Wrestling Entertainment) και το Πριγκιπάτο έδωσαν τα χέρια για την διεξαγωγή ενός σόου στην Ριγιάντ, με το όνομα «Crown Jewel». Οι αγώνες σαν θέαμα ήταν μέτριοι, ωστόσο η αμερικανική εταιρεία έβαλε στα ταμία της σχεδόν 60 εκατομμύρια δολάρια.

5.Fury_Strowman.jpg

Αυτό επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά, όμως με τον Fury να είναι μέρος του σόου. Ο 32χρονος βρέθηκε σε κόντρα με τον Braun Strowman, με το WWE να κανονίζει την τελική αναμέτρηση μεταξύ τους για τις 31 Οκτωβρίου στο «Crown Jewel». Ο αγώνας ήταν σύντομος και αδιάφορος, ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό πως ο Φιούρι κέρδισε 15 εκατομμύρια δολάρια από αυτή την αναμέτρηση, με την συνεργασία του με το WWE να τελειώνει σχετικά άμεσα μετά από αυτό.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να φιλοξενήσει στις 5 Δεκεμβρίου στην Τζέντα το πρώτο της Grand Prix για την Formula 1. Η Liberty Media δέχθηκε έντονη κριτική για αυτή την κίνηση, λόγω των κατηγοριών κατά του κράτους για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως ο αγώνας των Fury – Joshua θα γίνει κανονικά, καθώς τα ποσά είναι υπερβολικά μεγάλα, με τις δύο πλευρές δύσκολα να λένε το όχι.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης