Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η εποπτική αρχή ζητεί από τη Deutsche Bank να κάνει περισσότερα για το ξέπλυμα χρήματος

Γερμανία: Η εποπτική αρχή ζητεί από τη Deutsche Bank να κάνει περισσότερα για το ξέπλυμα χρήματος
Πρόκειται για ένα πλήγμα για την εικόνα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζες που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη της
Σχετικά Άρθρα

Η εποπτική χρηματοπιστωτική αρχή της Γερμανίας, BaFin ζήτησε από τη Deutsche Bank να ενισχύσει τις δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος.
Πρόκειται για ένα πλήγμα για την εικόνα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζες που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη της, σχολιάζει το CNBC.
Το 2018, η BaFin όρισε την ελεγκτική εταιρεία KPMG ως ειδικό επόπτη στην Deutsche για την επίβλεψη της προόδου της τράπεζας όσον αφορά τους ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος.
Ήταν η πρώτη φορά που η γερμανική ρυθμιστική αρχή έλαβε αυτό το μέτρο μετά από σειρά κρουσμάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τώρα, η BaFin επεκτείνει τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της KPMG.
Σε ανακοίνωσή της η BaFin επισημαίνει, πως επιδιώκει ενισχυμένη εποπτεία, ιδίως όσον αφορά τους «τακτικούς ελέγχους πελατών», που θα εφαρμόζονται σε και ανταποκρίτριες τράπεζες καθώς και στην παρακολούθηση των συναλλαγών.
Όπως αναφέρει το CNBC, η είδηση αυτή έρχεται στον απόηχο μίας καλής εβδομάδας για τη γερμανική τράπεζα που ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη επταετίας, μετά από μία σειρά ζημιογόνων ετών, με την τιμή της μετοχής να αυξάνεται σε υψηλό τριετίας.
Η Deutsche Bank ανέφερε σε δήλωσή της ότι βελτιώνει τους ελέγχους της, προσθέτοντας πως «μένει ακόμη δουλειά να γίνει».
«Η εντολή είναι αποτέλεσμα εποικοδομητικού εποπτικού διαλόγου με την BaFin και αντικατοπτρίζει ότι η τράπεζα συνεχίζει να αποδίδει την υψηλότερη προτεραιότητα στην ανίχνευση και την αποκατάσταση πιθανών αδυναμιών στις διαδικασίες ελέγχου», πρόσθεσε η γερμανική τράπεζα.

Το… αμαρτωλό παρελθόν

Το 2017 επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων στη Deutsche Bank για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε για εικονικές συναλλαγές, που είχαν γίνει μεταξύ καταστημάτων της τράπεζας στη Μόσχα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη που σύμφωνα με τις αρχές είχαν ως στόχο να ξεπλύνουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξακολουθεί να διερευνά την υπόθεση.
Το 2020 η Deutsche Bank τιμωρήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης επειδή αγνόησε προειδοποιητικά μηνύματα σχετικά με την επεξεργασία πληρωμών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Danske Bank, της οποίας το υποκατάστημα της Εσθονίας ενεπλάκη σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων.
Η BaFin ανέφερε από την πλευρά της πως σκοπεύει να «επιφέρει βιώσιμες βελτιώσεις στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης