Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιοι συζητούν με τις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποιοι συζητούν με τις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
Το 60% των διαβουλεύσεων με την Τράπεζα Πειραιώς αφορούν εταιρείες με τζίρους έως 100 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Οι ισχυρές επιχειρήσεις θα βρουν λύσεις για τις υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες, και οι μικρότερες εταιρείες πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια
Αυτά είναι τα κίνητρα στα οποία καταλήγουν οι πρώτες διαβουλεύσεις τραπεζών- επιχειρήσεων με στόχο να ενταχθούν τα σχέδια των δεύτερων στα περίπου 100-170 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέχρι σήμερα, το προφίλ των υποψηφίων του Ταμείου αποτελούν μεγάλες εισηγμένες εταιρείες και μη επιχειρήσεις, επιχειρήσεις με τζίρο πάνω ή κάτω των 100 εκατ. ευρώ, αλλά και μικρότερες εταιρείες με κύκλους εργασιών έως 40 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο bankingnews, τραπεζικό στέλεχος, στην πρώτη ομάδα μεταξύ των υποψήφιων για τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις του Ταμείου περιλαμβάνονται κατ’αρχήν εισηγμένες επιχειρήσεις του Ftse25 - οι οποίες εκ του αντικειμένου τους προχωρούν σε υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες - ( Capex), αλλά και μη εισηγμένες εταιρείες με τζίρους έως 1 δισ. ευρώ, πολλές εκ των οποίων αναπτύσσονται και στοχεύουν σε εξαγορές, νέες γραμμές παραγωγής, κτιριακές εγκαταστάσεις, επενδύσεις καινοτομίας κ.ά
Ισχυρό ενδιαφέρον για ένταξη επιχειρηματικών πλάνων στο Ταμείο έχουν επιδείξει εταιρείες με τζίρο έως 100 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 60% του συνολικού αριθμού υποψηφίων για έργα του Ταμείου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς.
Το υπόλοιπο ποσοστό 40% αφορά μικρότερες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω από 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες φιλοδοξούν να αλλάξουν επίπεδο διευρύνοντας τα οικονομικά μεγέθη τους μέσω πωλήσεων, εξαγωγών ή ακόμα και συγχωνεύσεων.
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ότι, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πως προχώρησε σε περισσότερες από 100 παρουσιάσεις προς πελάτες της σχετικά με έργα για το Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας ως βασική ιδέα κάποια από αυτά να ξεκινήσουν είτε προς τα τέλη του 2021 ή την επόμενη χρονιά.

Ερωτηματικά για τα κίνητρα - επιλεξιμότητες

Οι συγχωνεύσεις συνεχίζουν να αποτελούν ένα ερωτηματικό καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί τα κίνητρα λ.χ για τις συγχωνεύσεις.
Οι συζητήσεις για αυτό το κομμάτι του προγράμματος βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ δεν έλειψαν και αρκετές αντιδράσεις σ ότι αφορά τον ανταγωνισμό.
Οι Τράπεζες, όμως, έχουν εντοπίσει ένα πεδίο του Ταμείου για το οποίο δεν υπάρχουν διευκρινίσεις.
Για παράδειγμα, ένας από τους πέντε άξονες του Ταμείου, είναι η περιβόητη ψηφιακή μετάβαση.
Όταν λ.χ. μια επιχείρηση εγκαταστήσει νέο λογισμικό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν θεωρείται ως ψηφιακή μετάβαση ή εάν θα είναι επιλέξιμο το επιχειρηματικό πλάνο.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την ψηφιακή μετάβαση οι υπόλοιποι βασικοί άξονες είναι η πράσινη ανάπτυξη, η μεγέθυνση επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων και άλλων παρεμβάσεων, και τέλος η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πρωτόγνωρη συσσώρευση ρευστότητας - Η διαμάχη για τις υψηλότερες ενισχύσεις προς το Δημόσιο

Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ ( 17,7 δισ. ευρώ επιδοτήσεις,12,7 χαμηλότοκα δάνεια) σε συνδυασμό με τα χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού, αλλά και τις υπόλοιπες επιχορηγήσεις αυξάνονται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, σε περίπου 70 δισ. ευρώ, ένα ποσό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα δίχως να υπολογιστεί και η μόχλευση που θα επιτευχθεί.
Εφόσον, ο φορέας του Ταμείου προχωρήσει σε ορθή κατανομή και χρήση των κεφαλαίων τότε βασίμως θα αλλάξει συνολικά το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους Έλληνες διαχειριστές. η επιλογή του κράτους να προηγείται στις ενισχύσεις ο Δημόσιος τομέας έναντι του, κατά τεκμήριο, αποτελεσματικότερου ιδιωτικού τομέα εγείρει θέματα ορθής χρήσης των κεφαλαίων. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πάντως ότι, τελικώς, με τα έργα, τις προμήθειες ή τις κατασκευές αρκετά από τα χρήματα θα καταλήγουν στο τέλος σε ιδιωτικούς φορείς.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης