Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Επιβεβαιώνει τη ΔΕΗ σε «Β» - Αναβαθμίζει σε θετικό το outlook

Standard & Poor’s: Επιβεβαιώνει τη ΔΕΗ σε «Β» - Αναβαθμίζει σε θετικό το outlook
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Β» της ΔΕΗ και στην αναβάθμιση τοθ outlook σε θετικό προχώρησε σήμερα 29/4 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s

Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Β» της ΔΕΗ και στην αναβάθμιση τοθ outlook σε θετικό προχώρησε σήμερα 29/4 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Όπως αναφέρει η Standard & Poor’s η αναμενόμενη ταχεία βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας μεταφράζεται σε αυξανόμενη ικανότητα υποστήριξης της ΔΕΗ εάν χρειαστεί.
Επιπλέον, αναμένει η μείωση του κινδύνου χώρας να βελτιώσει τις επιδόσεις και τις οικονομικές μετρήσεις της ΔΕΗ μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα τυχόν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ως επωφελείς για τις δραστηριότητες της ΔΕΗ εντός της χώρας και την εφαρμογή του νέου στρατηγικού της σχεδίου.
Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ το 2020 συνάδουν με τις προσδοκίες μας, με βελτιωμένο προφίλ κόστους και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που οδηγούν σε ταχεία μείωση μόχλευσης και αναλογίες ανάλογες με το τρέχον επίπεδο αξιολόγησης.
Τα ισχυρά αποτελέσματα της ΔΕΗ υπογραμμίζουν τη στρατηγική μετατόπιση της εταιρείας προς την πιο πράσινη παραγωγή και την κεντρικότητα των πελατών, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε EBITDA σε 885 εκατομμύρια ευρώ το 2020, 552 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από το 2019 και σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες μας για αύξηση 170% από έτος σε έτος.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια, τα οποία αυξήθηκαν σε 19% το 2020 από 7% το 2019.
Η μείωση των λειτουργικών εξόδων προήλθε από:

  • Χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από κατώτερη παραγωγή με βάση τον άνθρακα •
  • Χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και χονδρικής.
  • Χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας
  • Η κατάργηση των δημοπρασιών της Nouvelle Organisation du Marché de l'Electricité - βάσει των οποίων η ΔΕΗ πωλεί ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε άλλους προμηθευτές σε τιμές κάτω του κόστους τα τελευταία τρία χρόνια - με θετική επίδραση περίπου € 150 εκατομμύρια - 200 εκατομμύρια ευρώ στο EBITDA. και
  • Οι τιμολογιακές προσαρμογές εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 στη λιανική επιχείρηση.

Με βάση τις προκαταρκτικές προσαρμοσμένες μετρήσεις μας, το FFO στο χρέος βελτιώθηκε σε 13,2% το 2020 από 3% το 2019 και το χρέος προς το EBITDA μειώθηκε σε 5,9 φορές το 2020 από 14,1 φορές το 2019.
Σημειώνουμε βελτιώσεις στην κεφαλαιακή δομή και το προφίλ ρευστότητας της ΔΕΗ, με καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, όπως αποδεικνύεται από τις εκδόσεις ομολόγων του πρώτου τριμήνου του 2021.
Τον Μάρτιο του 2021, η ΔΕΗ εξέδωσε τα πρώτα ομόλογα που συνδέονται με την αειφορία, ακολουθούμενη από έκδοση συνολικού ύψους 775 ευρώ εκατομμύρια λήξης το 2026 με επιτόκιο 3,875%.
Η ΔΕΗ έχει χρησιμοποιήσει μέρος της έκδοσης για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων από ελληνικές τράπεζες και για τη βελτίωση του προφίλ λήξης του χρέους της, μειώνοντας παράλληλα το μέσο κόστος χρέους.
Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της σχέδιο και να επικεντρωθεί στα δίκτυα παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών.
Η ΔΕΗ υπέγραψε επίσης μια δεύτερη τιτλοποίηση απαιτήσεων στις 9 Απριλίου 2021, με την καθιέρωση ενός προγράμματος τιτλοποίησης απαιτήσεων άνω των 90 ημερών που έχει λήξει έως και 325 εκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης