Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η 10η Μαίου deadline για το ενημερωτικό της AMK της Aegean - Οι λεπτομέρειες της κρατικής ενίσχυσης

Η 10η Μαίου deadline για το ενημερωτικό της AMK της Aegean - Οι λεπτομέρειες της κρατικής ενίσχυσης
Ταμειακές ροές και εκκρεμότητες ομολογιακού τα αδύνατα σημεία

Αγώνα δρόμου κάνει σύμφωνα με πληροφορίες η Aegean προκειμένου να έχει λάβει έγκριση το Ενημερωτικό Δελτίο της, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκ ευρώ έως τις 10 Μαΐου.
Ωστόσο δεδομένων και των διακοπών του Πάσχα αλλά και το γεγονός ότι ο ανάδοχος δεν έχει ακόμα συντάξει πλήρως το ενημερωτικό δελτίο (δεν υπάρχει για παράδειγμα ούτε πρακτικό ΔΣ με τους όρους της αύξησης) θεωρείται ότι ο στόχος δύσκολα θα επιτευχθεί.
Αυτό όμως που δείχνει να αρχίζει να ξεκαθαρίζει είναι ότι τα 120 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν δάνειο που θα χορηγήσει το ελληνικό δημόσιο στην εταιρία και μόνο αν αυτό δεν αποπληρωθεί τότε θα ενεργοποιηθούν τα warrants.
Ο αριθμός των warrants θα εξαρτηθεί από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών καθώς όπως έχει καθοριστεί το δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) που θα αφορούν αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση δια του δανείου

Τα warrants θα εκδοθούν με τιμή εξάσκησης ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της εταιρείας κατά την ΑΜΚ.
Με δεδομένο πως οι τίτλοι θα μπορούν να εξασκηθούν σε διάστημα 2 έως 5 ετών από την έκδοση τους, τότε το Δημόσιο μπορεί να ωφεληθεί από την όποια αύξηση της τιμής της μετοχής καταγραφεί μετά το πέρας της πανδημίας και καθώς οι αερομεταφορές και η οικονομία επιστρέφουν στην κανονικότητα.
Όλα αυτά όμως εφ όσον δεν πληρωθεί το δάνειο.
Για να μην αποπληρωθεί το δάνειο είτε η Aegean θα θέλει να κάνει αύξηση κεφαλαίου και να κερδίσει το δημόσιο που τη δάνεισε χωρίς να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε ως ενίσχυση είτε δεν θα μπορεί να το αποπληρώσει.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι το δημόσιο δύσκολα θα βγει κερδισμένο καθώς οι εξελίξεις δεν θα είναι θετικές
Αξίζει να σημειωθεί ότι Aegean πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πλάνο στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου δεδομένου ότι πιέζεται σημαντικά από τις αρνητικές ταμειακές ροές λόγω της πανδημίας και ουσιαστικά εξ αιτίας της πολύ περιορισμένης πραγματοποίησης αεροπορικών πτήσεων.
Επιπλέον υπάρχουν δεσμεύσεις ύψους 10 εκ ευρώ από προηγούμενο ομολογιακό δάνειο οι οποίες δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης