Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πώς θα κάνουμε Πάσχα - Όλα τα μέτρα που ισχύουν - Ανοίγουν έως Μ. Σάββατο ραντεβού για εμβολιασμό για 3 εκατ. πολιτών

Πώς θα κάνουμε Πάσχα - Όλα τα μέτρα που ισχύουν - Ανοίγουν έως Μ. Σάββατο ραντεβού για εμβολιασμό για 3 εκατ. πολιτών

Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί- Ελπίδες για φάρμακο τέλη 2021 - Ανοίγουν διαδημοτικές μετακινήσεις από 3/5

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στραμμένα στα διόδια είναι τα μάτια της Πολιτείας προκειμένου να αναχαιτίσει όσους αποπειραθούν να φύγουν εκτός πόλης χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφού οι μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται μέχρι και τις 15 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται πως από χθες η κυκλοφορία εντός νομού επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00.
Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ στο πασχαλινό τραπέζι θα μπορούν να συγκεντρωθούν έως 12 άτομα στους εξωτερικούς χώρους και εννέα άτομα μέσα στο σπίτι.
Επίσης, όσον αφορά στις εκκλησίες, στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Ακόμη, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων έχει δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων στις τάξεις στις 10 Μαΐου 2021, με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια, αλλά και την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για 3 εκατομμύρια πολίτες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Περίπου 3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 30 - 49 ετών, αποκτούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα πρόσβαση στα ραντεβού για εμβολιασμό κατά της λοίμωξης COVID-19.
Χθες , Μεγάλη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 χρόνων και από σήμερα Μ. Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 40-44 χρόνων (Μεγάλη Πέμπτη) και 45-49 χρόνων (Μεγάλο Σάββατο).
Σημειώνεται ότι για τους πολίτες 30-39 χρόνων ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με εμβόλια της AstraZeneca, ενώ οι άλλες δύο ομάδες πολιτών θα έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, δηλαδή στα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Μειωμένοι διασωληνωμένοι και εισαγωγές

Το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στα αστικά κέντρα και υπάρχει ορατός κίνδυνος περαιτέρω διασποράς στην περιφέρεια όπου οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι αδιαμφισβήτητα πιο περιορισμένες.
Οι 76.854 διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο (24.488 μοριακοί και 52.366 rapid) ανέδειξαν 3.313 νέα κρούσματα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κάνουν λόγο για 813 διασωληνωμένους και 367 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αρκετά πιο αυξημένοι (847 και 450 αντίστοιχα).
Τη διαφορά στην εικόνα αυτή κάνουν οι αυξημένοι θάνατοι (92 σήμερα – 87 την προηγούμενη Τρίτη) που, δυστυχώς, θεωρούνται αναμενόμενοι από τους ειδικούς.
Δεν μπορεί να παραγνωριστεί, πάντως, η ανυπόφορη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της οποίας νοσηλεύονταν μέχρι χθες 5.486 ασθενείς, με τους 1.280 να βρίσκονται σε Μονάδες.

Σταθερή η εικόνα Αττικής και Θεσσαλονίκης – Τα λύματα «δείχνουν» αύξηση σε 3 περιοχές

Εύθραυστη παραμένει η κατάσταση στην Αττική παρά την σταθεροποίηση που παρατηρείται σε επίπεδο διασποράς, όπως αποτυπώνεται και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων στα αστικά λύματα της πρωτεύουσας.
Το ιικό φορτίο είναι μειωμένο κατά 33% για την περίοδο 19-25 Απριλίου, ενώ σήμερα καταγράφηκαν 1.581 νέα κρούσματα, τα 443 εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας που εξακολουθεί να βάλλεται καθημερινά και με ένταση από την COVID-19.
Οι δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου παίρνουν για ακόμα μία ημέρα την σκυτάλη στον επιδημιολογικό πίνακα με 335 νέες διαγνώσεις, ενώ ο Πειραιάς κλείνει την τριάδα του συναγερμού με 209 περιστατικά.
Οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Αττικής καταγράφουν λιγότερα από 200 κρούσματα.
Κρίσιμη εξακολουθεί να θεωρείται η εικόνα και της Θεσσαλονίκης με 418 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και οριακή μείωση (-21) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υψηλούς αριθμούς νέων διαγνώσεων καταγράφουν σήμερα η Λάρισα (89), η Κοζάνη (77), η Εύβοια (68), η Αχαΐα (65) και η Μαγνησία (64).
Τέλος, από την ανάλυση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται μεταξύ άλλων στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο (+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή κυμαίνεται από -4% έως +10%.
Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%).

Πιθανή κατάργηση των sms από τη Δευτέρα του Πάσχα

Έντονη είναι η συζήτηση για την λειτουργικότητα του μέτρου της υποχρέωσης αποστολής SMS για την εστίαση μιας και, ήδη οι αποστολές μηνυμάτων είναι λιγότερες απ' ότι στο παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό οι διεργασίες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι έντονες προκειμένου να βρεθεί μία λύση.
Αυτή την στιγμή σε επιστήμονες και κυβέρνηση εξετάζονται δύο σενάρια.
Το πρώτο θέλει το SMS να διατηρείται έως και τις 15 Μαΐου και να καταργείται με την άρση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Το δεύτερο, ωστόσο, εξετάζει, την κατάργησή του ακόμα και από την ερχόμενη Δευτέρα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ουκ ολίγα είναι τα στελέχη που προκρίνουν την δεύτερη λύση μιας και μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην οικονομία αλλά κυρίως στα εστιατόρια τα οποία ήταν κλειστά από τα τέλη του 2020, να λειτουργήσουν χωρίς προσκόμματα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί σήμερα 28/4 και να έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων.
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν πως εάν οι επιστήμονες αποφανθούν πως αυτό δεν είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει σε αυτή την φάση θα παραπέμψουν την κατάργηση του SMS σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις τους.

Στους 10.179 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα 27/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.313, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 337.723 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
e1_10.jpg
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.493 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 92, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.179 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

e2_10.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 813 (62.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.070 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 367 (ημερήσια μεταβολή -18.63%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 464 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

e5_10.jpg


Εμβολιάζονται οι 30αρηδες

Ραντεβού για εμβολιασμό μπορούν να κλείνουν από χθες Μεγάλη Τρίτη 27/4 τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 30 – 39 ετών και έπονται από αύριο 29/4 οι 40 – 44 και από την 1η Μαίου οι 45 – 49 ετών.
Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ανήκουν και στις πιο παραγωγικές αλλά και πιο «κινητικές» ομάδες πληθυσμού.
Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα από ότι είχε καθοριστεί με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δεδομένου, ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.
Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σημειώνεται ότι κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού του σήμερα Μ. Τρίτη, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Παίρνουν σειρά οι 40άρηδες

Τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η ίδια διαδικασία, δηλαδή, με τους 30-39.
Σύμφωνα με το πλάνο της προτεραιόποιησης, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου.
Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους.
Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους.
Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Νωρίτερα το ραντεβού για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει το δικαίωμα ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες.
Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων.
Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα, emvolio.gov.gr και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων.
Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.


Υποχρεωτικό το self test στο Δημόσιο – Ποιους αφορά

Υποχρεωτικό είναι από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου το self test στους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.
Το μέτρο εφαρμόζεται στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.

Μια φορά την εβδομάδα

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του.
Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.
Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Ειδικά για τις δύο επόμενες εβδομάδες οι υπόχρεοι υπάλληλοι μπορούν να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Δήλωση αποτελέσματος

Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID - 19».
Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή rapid test ή PCR test από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.
Για όσους δεν υποβληθούν στον έλεγχο ή δεν καταχωρίσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα προβλέπεται περικοπή αποδοχών.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).
Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τους χορηγείται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.

Μέτρα Πάσχα: Τι ισχύει με μετακινήσεις- Τι απαγορεύεται - Πώς θα λειτουργούν εκκλησίες

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινά στις 22:00 το βράδυ.
Ειδικότερα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 23:00 το βράδυ.
Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι:
α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,
γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ.

Αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, πραγματοποιούνται στα διόδια των εθνικών οδών, κυρίως
Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας.
Οι αστυνομικοί, προκειμένου να αποτραπούν όσοι προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό», εξετάζουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων.
Σε όσους δεν έχουν να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα κατά τους αστυνομικούς ελέγχους, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποιος μετακινείται άσκοπα και χωρίς να προβλέπεται του βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή ψευδών δικαιολογητικών το πρόστιμα φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται, κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις να υπάρξουν και ποινικές συνέπειες.

Τα επόμενα βήματα - Το σχέδιο για το άνοιγμα εστίασης, σχολείων, υπερτοπικών μετακινήσεων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το σχέδιο της κυβέρνησης και εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές από την εξέλιξη της επιδημίας, προβλέπεται ότι:
• από τις 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό, με συνεχή ωστόσο παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων
από τις 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ)
από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης