Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιχείρηση «δολοφονήστε το δολάριο» από Putin - Στροφή σε ευρώ και γουάν από Ρωσία

Επιχείρηση «δολοφονήστε το δολάριο» από Putin - Στροφή σε ευρώ και γουάν από Ρωσία

O Putin…τελειώνει με το δολάριο - Κάτω από 50% των ρωσικών εξαγωγών στο αμερικανικό νόμισμα, στροφή στο ευρώ

Ο στόχος του V. Putin εδώ και πολλά χρόνια, να μειώσει την έκθεση της Ρωσίας στο δολάριο των ΗΠΑ, έφτασε σε έναν σημαντικό σταθμό, καθώς το μερίδιο των ρωσικών εξαγωγών που πληρώνονται σε δολάριο έπεσε κάτω από το 50% για πρώτη φορά.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης χρήσης του δολαρίου έρχεται από το εμπόριο της Ρωσίας με την Κίνα, το οποίο κατά πάνω από τα τρία τέταρτά του διεξάγεται πλέον σε ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κέρδισε το δ' τρίμηνο του 2020 άνω του 10% στο σύνολο των ρωσικών εξαγωγών, φθάνοντας το 36%.
Πολλαπλοί «γύροι» κυρώσεων και η μόνιμη απειλή περισσότερων έχουν οδηγήσει τη Ρωσία να ψάξει και να ανακαλύψει τρόπους να «στεγανοποιήσει» την οικονομία της έναντι της βούλησης των ΗΠΑ.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει μειώσει εξάλλου την έκθεσή της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, επιλέγοντας να κινηθεί προς τα ευρώ και τον χρυσό.
Η στροφή μακριά από το δολάριο στο εμπόριο με την Κίνα επιταχύνθηκε ήδη από το 2019, όταν η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft «γύρισε» τα συμβόλαια εξαγωγών αργού της σε ευρώ.
Πολλές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης ψάχνουν επίσης τρόπους να μειώσουν την έκθεσή τους στο αμερικανικό νόμισμα, με πολλές να μετατρέπουν τα συμβόλαιά τους σε αποτιμώμενα σε γουάν ή ρούβλια για το εμπόριο με την Κίνα, σύμφωνα με τον Daniel Haindl, ανώτερο στέλεχος της VTB Capital στη Μόσχα.
"Βλέπουμε επίσης ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εκκαθαρίσεων εμπορικών πράξεων μεταξύ Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών σε ρούβλι", συμπληρώνει.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο, μεταξύ άλλων περιορισμούς ως προς την αγορά νέων εκδόσεων κρατικού χρέους της, σε απάντηση για την φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020 και στο χακάρισμα της SolarWinds.
Η κυβέρνηση Biden έχει δηλώσει έτοιμη να κλιμακώσει τις κυρώσεις εάν το Κρεμλίνο δεν κάνει πίσω όσον αφορά τις επιθέσεις χάκερς και δεν σταματήσει κάθε εμπλοκή στα εσωτερικά των ΗΠΑ.
Η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειώσει τη χρήση του δολαρίου στο ελάχιστο δυνατό, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή της από αυτή την «τοξική πηγή μόνιμων εχθρικών κινήσεων», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, S. Riabkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης