Διεθνή

Ρωσία: Καλεί για εξηγήσεις τους πρέσβεις Σλοβακίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας

Ρωσία: Καλεί για εξηγήσεις τους πρέσβεις Σλοβακίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας

Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία δήλωσαν τη Δευτέρα 26 Απριλίου ότι στηρίζουν διπλωματικά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Τσεχική Δημοκρατία

Σχετικά Άρθρα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα καλέσει τους πρέσβεις της Σλοβακίας και των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας) την Τετάρτη 28 Απριλίου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τρίτη, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 27 Απριλίου 2021.

Απελάσεις

Οι πρωθυπουργοί της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δήλωσαν τη Δευτέρα 26 Απριλίου ότι στηρίζουν διπλωματικά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Δημοκρατία της Τσεχίας, αφού η Πράγα δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι δύο Ρώσοι κατάσκοποι βρίσκονταν πίσω από μια έκρηξη του 2014 που σκότωσε δύο ανθρώπους.
Την περασμένη Παρασκευή, τα τρία κράτη της Βαλτικής - η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία - εντάχθηκαν σε μια ταχέως διευρυνόμενη ομάδα μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ζητούν την απομάκρυνση των Ρώσων διπλωματών με την κατηγορία της κατασκοπίας.
Να σημειωθεί ότι καταδίκασαν τη ρωσική «επιθετικότητα» μετά τις κατηγορίες της Πράγας ότι η Μόσχα ευθύνεται για την έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι χώρες των οποίων είναι μέλη της Ομάδας του Βίσεγκραντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Δευτέρα 24 Απριλίου 2021,

Putin: Παράλογες οι κατηγορίες

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin καταδίκασε τον «παραλογισμό» των κατηγοριών της Πράγας που ισχυρίζεται ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία, πυροδοτώντας μια διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα 26 Απριλίου.
«Κατόπιν αιτήματος (του Γάλλου προέδρου) Emanuel Macron, ο Vladimir Puttin σχολίασε την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Τσεχίας, υπογραμμίζοντας τον παραλογισμό των κατηγοριών της Πράγας κατά της Ρωσίας και των μέτρων που ελήφθησαν», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, που εκδόθηκε μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Putin και Macron..
Η Μόσχα απάντηση στις απελάσεις διπλωματών της από την Πράγα, ζήτησε από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά της.

Ζημία

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov, είχε απορρίψει τις κατηγορίες της Πράγας.
«Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας», είπε, χαρακτηρίζοντας αυτές «αβάσιμες» που προκαλούν «πολύ μεγάλη ζημιά» στις διμερείς σχέσεις.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Sergey Lavrov , υποστήριξε ότι εναπόκειται στις Βρυξέλλες να απαντήσουν σε αυτές τις «συγκεχυμένες δηλώσεις» της Πράγας.

Νάρκες κατά προσωπικού

Κατηγόρησε επίσης την Τσεχία για παραβίαση «διεθνών συμβάσεων» με την αποθήκευση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού σε αυτήν την αποθήκη.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jakub Kulhánek την περασμένη Τρίτη 20 Απριλίου ζήτησε από τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για να στηρίξουν την Πράγα στην αντιπαράθεση της με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης