Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε παγκόσμια έξαρση η covid, βυθίζεται στο χάος η Ινδία

Σε παγκόσμια έξαρση η covid, βυθίζεται στο χάος η Ινδία
Νέες οδηγίες στους πλήρως εμβολιασμένους έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού βυθίζεται η Ινδία, η οποία έχει εξελιχθεί στο νέο παγκόσμιο επίκεντρο του ιού.
Αν και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η Ινδία έμοιαζε να έχει θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πανδημία, σήμερα βιώνει το χειρότερο ξέσπασμα του ιού, καθώς εδώ και 6 συνεχόμενες ημέρες καταγράφει περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα παγκόσμια ρεκόρ.
Η κατάσταση είναι εκτός κάθε ελέγχου, με τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας να έχουν καταρρεύσει και με την ινδική κυβέρνηση να προσβλέπει στη διεθνή βοήθεια στην απέλπιδα προσπάθεια της να βάλει μια τάξη στο χάος που βιώνει σταδιακά από τις αρχές Μαρτίου, τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη ένταση σε όλο τον πλανήτη, αναφέροντας πως τα κρούσματα αυξάνονται για 9η συνεχόμενη εβδομάδα και οι θάνατοι για 6η συνεχόμενη εβδομάδα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τόσα κρούσματα παγκοσμίως όσα είχαν αναφερθεί συνολικά τους πέντε πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 148.160.752 και οι νεκροί 3.125.773
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.152.531 κρούσματα και 572.044 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 17.636.307
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 391.936 και τρίτη σε κρούσματα με 14.369.423
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 215.113 και τέταρτη η Ινδία με 197.894
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.595.398
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.725.252 και έκτη η Τουρκία με 4.710.582
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.425.254 και όγδοη η Ιταλία με 3.981.512
• Ένατη η Ισπανία με 3.496.134 και δέκατη η Γερμανία με 3.324.973
fda_1.JPG
Χάος στην Ινδία λόγω covid - Για 6η ημέρα πάνω από 300.000 κρούσματα

Χάος λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού επικρατεί στην Ινδία όπου το τελευταίο 24ωρο και για 6η συνεχόμενη ημέρα αναφέρθηκαν περισσότερα από 300.000 κρούσματα.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει και με τους ασθενείς να αναζητούν φάρμακα και οξυγόνο μέσω των social media.
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού, λαμβάνει περιοριστικά μέτρα και καλεί τους πολίτες αφενός να τηρούν τα μέτρα προστασίας αφετέρου να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 323.144 μολύνσεις με το σύνολο τους να φτάνει τα 17,64 εκατομμύρια ενώ καταγράφηκαν άλλοι 2.771 θάνατοι ασθενών με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 197.894. 

Παραλαμβάνει δόσεις του ρωσικού εμβόλιου

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανοσοποίησης του πληθυσμού η Ινδία αναμένεται να παραλάβει την 1η Μαΐου την πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πόσες δόσεις θα περιέχονται σε αυτή την πρώτη παρτίδα ή πού θα κατασκευαστούν.
Σημειώνεται πως ήδη αρκετές χώρες – ανάμεσα τους ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, κα – έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν βοήθεια στην Ινδία προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί το τεράστιο αυτό κύμα μολύνσεων ενώ σήμερα 27/4 το πρωί αναμένεται η Ινδία να παραλάβει βοήθεια με ιατρικό εξοπλισμό – οξυγόνο και αναπνευστήρες - από τη Μεγάλη Βρετανία.

ΠΟΥ: Σπαρακτική η κατάσταση


Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε χθες την κατάσταση στην Ινδία «παραπάνω κι από σπαρακτική».
«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει, συνέχισε, «παρέχοντας υλικό και απαραίτητο εξοπλισμό» στη χώρα, ιδίως συσκευές για τη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς, προκάτ νοσοκομεία εκστρατείας, υλικό εργαστηρίου, ενώ έχει αναπτύξει εκεί «πάνω από 2.600 μέλη του προσωπικού του».
Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για την επιλεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη εάν «η αυξημένη θνητότητα» οφείλεται στο ότι η ινδική παραλλαγή προκαλεί «σοβαρότερη» μορφή της COVID-19, στην «εξάντληση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας» εξαιτίας της ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, ή «και στα δύο».

42342423424242424242.JPG
Ιταλία: Τι τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν 10.404 κρούσματα και 373 θάνατο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 10.404 κρούσματα κορωνοϊού, με 373 θανάτους.
Χθες τα κρούσματα ήταν 8.444 με 301 θύματα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 302.704 διαγνωστικά τεστ, το 3,4% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,8%.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας, οι ασθενείς με Covid 19, είναι 101 λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 323 λιγότεροι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν μολυνθεί 3.981.512 άνθρωποι και έχασαν την ζωή τους 119.912.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με περισσότερα ημερήσια κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Καμπανία (1.654) με πρωτεύουσα την Νάπολη, η Λομβαρδία (1.369) και η Απουλία (1.ο56) με κύρια πόλη το Μπάρι.
Παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Παιδείας, έκανε γνωστό ότι τα σχολεία της χώρας θα παραμείνουν ανοικτά, όλο το καλοκαίρι, για όσες οικογένειες και μαθητές το επιθυμούν.
Τον Ιούνιο θα μπορέσουν να αναπληρώσουν τυχόν κενά τους, με αναφορά στην ύλη της κάθε τάξης.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα δοθεί έμφαση σε αθλητικές και σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ώστε τα παιδιά, στο τέλος μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς, να νιώσουν και πάλι ότι ανήκουν, πράγματι, σε μια μεγάλη, ενιαία πραγματικότητα. 
75674674674575754754.JPG
CDC: Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, ανακοίνωσαν σήμερα τα CDC.
«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα (..) επιστημονικά δεδομένα δείχνουν (...) πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα», δήλωσε η Rochelle Wallinski, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.
«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Βραζιλία: Εξεταστική επιτροπή για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον πρόεδρο Bolsonaro]

Η Γερουσία της Βραζιλίας συνέστησε εξεταστική επιτροπή που αντικείμενό της θα είναι η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση του προέδρου Jair Bolsonaro, η οποία επικρίνεται από όλες τις πλευρές ενάμισι χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2022.
Ο ακροδεξιός ηγέτης έχει υποτιμήσει την πανδημία σε όλες της τις πτυχές, απορρίπτοντας μέτρα περιορισμού, τη χρήση μάσκας, ακόμη και τα εμβόλια αρχικά, επιλέγοντας να επαινεί πλεονεκτήματα φαρμάκων που θεωρούνται αναποτελεσματικά από ειδικούς, όπως η υδροξυχλωροκίνη.
Η Γερουσία θα εξετάσει πιθανές «αμέλειες» της κυβέρνησης, ενώ η λατινοαμερικάνικη χώρα αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες το όριο των 400.000 θανάτων από την Covid-19, ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που συστάθηκε με ανανεώσιμη εντολή 90 ημερών, πρέπει να αναφέρει αν διαπράχθηκαν αδικήματα αμέλειας ή ακόμη και διαφθοράς, ιδίως κατά τη διάρκεια της έλλειψης οξυγόνου στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ασθενείς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης