Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Βίκυ Λοΐζου: Εργαζόμαστε συστηματικά για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού

tags :
Βίκυ Λοΐζου: Εργαζόμαστε συστηματικά για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού
Η αυλαία του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ είναι κοντά
H προσθήκη της στη φαρέτρα άσκησης της τουριστικής πολιτικής της κυβέρνησης προσέδωσε ένα χρώμα ποιοτικής αναβάθμισης στον καμβά του ελληνικού τουρισμού.
Καλείται να επιλύσει ένα υψηλών απαιτήσεων παζλ εν καιρώ πανδημίας, όπου αναζητούνται στρατηγικές κατευθύνσεις αναρρίχησης τους τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Η αυλαία του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ είναι κοντά και η παρουσία της κας Βίκυς Λοίζου στον τουρισμό αποτελεί παρακαταθήκη για τη μεγαλύτερη και στοχευμένη διεκδίκηση περισσότερων κεφαλαίων για τον ελληνικό τουρισμό σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο, όπου η πολιτεία αναδιαμορφώνει το μοντέλο αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.
Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης ούσα τεχνοκράτης, όπως διαφαίνεται στη συνέντευξη της στο tourismtoday, δύναται να αποτελέσει τον θεματοφύλακα άντλησης μεγαλύτερων κονδυλίων για το τουριστικό επιχειρείν, ποσά ενταγμένα σε δράσεις στήριξης νέων αλλά και παλαιότερων τουριστικών προϊόντων.

Έχει ανακοινωθεί ότι μέσα Μαΐου ανοίγει επίσημα ο τουρισμός. Ποια είναι τα μέτρα που έχετε λάβει, ώστε να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα μας;

Έχουμε εγκαίρως σχεδιάσει το άνοιγμα του τουρισμού που προγραμματίζεται για τις 15 Μαΐου. Ήδη από τον Ιανουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού που οδήγησε στην υιοθέτηση τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση του Πράσινου Πιστοποιητικού. Κύριο μέλημά μας είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων, θωρακίζοντας, όμως, παράλληλα τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
Προκειμένου, λοιπόν, να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα μας θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια COVID-19 ή να έχει στα χέρια του αρνητικό μοριακό τεστ. Με την άφιξη του ο επισκέπτης ενδέχεται να υποβληθεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας και τυχόν κρούσμα να απομονωθεί αμέσως στα ξενοδοχεία καραντίνας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι φέτος χτίζουμε στην εμπειρία της περσινής χρονιάς αλλά έχουμε και επιπλέον όπλα στη φαρέτρα μας, όπως η μεγάλη διαθεσιμότητα των rapid tests, ο εμβολιασμός και βέβαια τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η πανδημία έχει ανατρέψει τα δεδομένα σε όλους τους τομείς και έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό. Θα ανακάμψει ο ελληνικός τουρισμός από την τρέχουσα κρίση;

Πράγματι η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες με σημαντικές συνέπειες στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως. Η πρώτη μας προτεραιότητα, εκτός από τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ήταν η λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου να επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και να στηριχθούν οι άνθρωποι του κλάδου. Τώρα, προέχει το άνοιγμα της φετινής σεζόν με ασφάλεια για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους, αλλά και τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών. Δίνουμε έμφαση στην επανεκκίνηση και την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για να επανέλθει η χώρα συνολικά σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημία. Στην κατεύθυνση αυτή, εργαζόμαστε συστηματικά για τη «μεγάλη εικόνα», τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Στο νέο ΕΣΠΑ που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο προβλέπονται δράσεις αμιγώς προσανατολισμένες στον τουρισμό; Ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου;

Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο κλάδος του τουρισμού θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν τόσο δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όσο και δράσεις ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Η ανάδειξη της περιφερειακής και τοπικής διάστασης του τουριστικού προϊόντος, καθώς και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων μας με τις Περιφέρειες, ώστε να εξασφαλίσουμε το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η δημιουργία «αλυσίδας αξίας» (value chain). Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη αφού ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν μπορεί να συνδέσει την παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα με τον δυνητικό καταναλωτή τους, τον επισκέπτη.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αξιοποίηση των προβλεπόμενων πόρων;

Το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί για εμάς ένα χρήσιμο εργαλείο για τη χρηματοδότηση δράσεων της στρατηγικής μας και την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ο τουρισμός θα επωφεληθεί τόσο από οριζόντια προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όσο και από στοχευμένες δράσεις που συνδέονται με τις πολιτικές που θα υλοποιήσουμε για τη γαστρονομία, τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό ευεξίας, τον καταδυτικό τουρισμό αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου. Σημαντικό έργο που έχουμε υποβάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι και η χρηματοδότηση της αναβάθμισης των υποδομών των τουριστικών λιμένων ώστε να γίνουν πιο πράσινοι, πιο ψηφιακοί και πιο προσβάσιμοι.

Αναφερθήκατε στους τουριστικούς λιμένες και την ανάπτυξή τους. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα έργο το οποίο έχετε και προσωπικά επιφορτιστεί. Τι ακριβώς σχεδιάζετε για την αξιοποίησή τους;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλά νησιά και μεγάλη ακτογραμμή και θα μπορούσε να είναι πόλος ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα των τουριστικών λιμένων. Πρόκειται για έναν πλούτο που παραμένει διαχρονικά αναξιοποίητος, καθώς έχουμε τη χαμηλότερη αναλογία αγκυροβολίων ανά χιλιόμετρο ακτογραμμής σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου. Για πρώτη φορά καταρτίζουμε Εθνική Στρατηγική για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων που περιλαμβάνει την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου χωροθέτησης και αδειοδότησης αλλά και ένα νέο μοντέλο διαχείρισης που θα επιτρέψει την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στόχος μας είναι ένα δίκτυο τουριστικών λιμένων με πλήρεις υπηρεσίες που θα καταστήσει τη χώρα μας ανταγωνιστική και στον τομέα των μαρινών μέσα και από την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης