Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κυβερνητικό βραχυκύκλωμα με τους ΚΑΔ στην εστίαση καθώς δεν ανοίγουν όλες οι επιχειρήσεις

Κυβερνητικό βραχυκύκλωμα με τους ΚΑΔ  στην εστίαση καθώς δεν ανοίγουν όλες οι επιχειρήσεις

Χορός εκατομμυρίων με τα self-test

Σχετικά Άρθρα

Στελέχη της εστίασης που να σημειωθεί ετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους μετά από 6 έξι μήνες εκτός των πολλών προβλημάτων που έχουν, επιβαρύνονται και με το κόστος της διάγνωση του self-test .
Εκτός όμως από το κόστος διαπίστωσαν από την ΚΥΑ ότι από την ερχόμενη Δευτέρα η εστίαση δεν ανοίγει στο σύνολο της.
Οι επιχειρήσεις που επέλεξαν ΚΑΔ 5630 υπηρεσίες ποτών δεν ανοίγουν ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μια επιχείρηση καφέ έβαλε ΚΑΔ 5630 με συνέπεια να μπορεί να αξιοποιήσει τους εξωτερικούς χώρους για να ανοίξει ως επιχείρηση.
Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς θα έπρεπε το άνοιγμα να γίνει με βάση την άδεια ως υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ οι ΚΑΔ αφορούν τον φορολογικό μηχανισμό.
Αναμένεται η μία στις δύο καφετέριες να μη λειτουργήσει διότι ο πρώτος ΚΑΔ που επέλεξε ο λογιστής να αποκλειστεί με βάση του ΚΑΔ που επαναλειτουργούν.
Κλειστές παραμένουν και οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας με ΚΑΔ 5621.

Self-tests

Την ίδια στιγμή σημαντικές δαπάνες δημιουργεί η υποχρέωση των self test για επιχειρηματίες και εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στην λιανεμπόριο και ατομικές επιχειρήσεις ( καταστήματα) και της εστίασης.
Στο «παιχνίδι» αναμένεται να εισέλθουν και άλλες εταιρείες των υπηρεσιών υγείας στο στάδιο της εισαγωγών με άμεση πρόσβαση στα σημεία πώλησης που είναι τα φαρμακεία καθώς η δίνονται με η χρήση του ΑΜΚΑ και λιγότερο με το ΑΦΜ.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Καταναλωτή καθίσταται υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο (2) φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε πρόσφατο διαγωνισμό ζήτησε προσφορές από εταιρείες για την απόκτηση 10.000.000 self-tests.
Το προσφερόμενο κόστος για το Δημόσιο κυμαίνεται από τα 2,29 και φτάνει στα 4 ευρώ ανά τεμάχιο.
Η συνολική δαπάνη για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέρχεται σε 30,1 εκατ. ευρώ και το μέσος κόστος αγοράς διαμορφώνεται στα 3 ευρώ.
Από σήμερα Δευτέρα 26 Απριλίου οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να κάνουν το test για να προσέλθουν στην εργασία τους θα το προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία ενώ οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος οι ίδιοι και θα το υπολογίζουν στα έξοδα της επιχείρησης.

Εξαφανίστηκαν τα self test από την αγορά.

Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στις κατηγορίες που επιβάλλεται η χρήση των self test ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια και οι αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται σε 771.000.
Εργαζόμενοι και εργοδότες θα αναζητούν selftest και δεν θα βρίσκουν λένε ανώνυμοι φαρμακοποιοί της γειτονιάς.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος φαρμακοποιός και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε στο ΒΝ ότι παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά καθώς αυξάνεται η ζήτηση για το αντίστοιχο προϊόν . Αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση τις επόμενες εβδομάδες καθώς έγινε υποχρεωτικό σε πολλές κατηγορίες εργαζόμενων. Ο κ. Λουράντος ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί ενεπλάκησαν σε στη διανομή χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Σύμφωνα με τον ίδιο η λιανική τιμή για αγορά διαμορφώνεται υψηλότερα των 6 ευρώ.

Ο τζίρος ανά εβδομάδα.

Ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ μόνο για τους υπόχρεους που θα το πληρώνουν από τη τσέπη και στο μήνα θα υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ Πρόκειται για τζίρο που μία μεσαία εταιρεία ακόμη και του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνει μάχη να ξεπεράσει τα 80 και 90 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Σημαντικά οικονομικά οφέλη θα αποκομίσουν και οι φαρμακοποιοί από την πώληση των self test καθώς τα περιθώρια κέρδους κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδυσεων πιθανόν να προχωρήσει στον καθορισμό του περιθωρίου κέρδους όπως έκανε πέρυσι με τις μάσκες και τα με τα αντισηπτικά χεριών καθώς οι τιμές είχαν πενταπλασιασθεί .

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης