Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλβανία: Στις κάλπες 3,5 εκατ. πολίτες για τις βουλευτικές εκλογές

Αλβανία: Στις κάλπες 3,5 εκατ. πολίτες για τις βουλευτικές εκλογές
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00

Στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Βουλή των 140 εδρών στις δέκατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία στα 30 χρόνια -από την πτώση του καθεστώτος Χότζα - μεταπολίτευσης, προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 25/4 περίπου 3,5 εκατομμύρια Αλβανοί ψηφοφόροι.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, ενώ τις εκλογές παρακολουθούν περίπου 100 ομάδες παρατηρητών προερχόμενες από τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Πάντως, ως προς τον νικητή κάθε πρόγνωση θεωρείται επισφαλής, με τον αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρωθυπουργό, Edi Rama, να εμφανίζεται να έχει ελαφρύ προβάδισμα.
Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Rama ότι η αιφνίδια απόφασή του λίγο πριν από την ημέρα της κάλπης, σύμφωνα με την οποία όσοι πολίτες εισέρχονται στην Αλβανία από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών , αποσκοπεί στο να νοθεύσει το αποτέλεσμα.

Τα κόμματα που συμμετέχουν

Στις εκλογές συμμετέχουν 46 κόμματα και τρεις προεκλογικοί συνασπισμοί με τον μεγαλύτερο, τη «Συμμαχία για αλλαγή», να αποτελείται από 14 κόμματα, υπό την ηγεσία του Δημοκρατικό Κόμματος του Lulzim Basha. Σημειώνεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δηλώσει μετεκλογική συμμαχία και με το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Αλβανία, το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης της Monika Kryemadhi.
Μόνο του κατέρχεται το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο αρχηγός του οποίου και πρωθυπουργός, Edi Rama, έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που θα βγει πρώτο κόμμα χωρίς όμως να έχει αυτοδυναμία, δεν θα επιδιώξει συνεργασίες και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Επιπλέον, τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν τον Ελληνισμό της Αλβανίας, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και το Κόμμα των Ελλήνων (ΜΕΓΑ), συμμετέχουν με υποψήφιους βουλευτές ενταγμένους στα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες στα Τίρανα, σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ν. Κουρής του ΜΕΓΑ, στην Αυλώνα, στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Β. Τάβος ηγείται του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ένταξης στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Εν μέσω εντάσεων η προεκλογική εκστρατεία

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία, αφού καταγγελίες για αγοροπωλησία της ψήφου εκτοξεύτηκαν απ’ όλες τις πλευρές, κάτι που θα διαδραματίσει ρόλο στη σημερινή ψηφοφορία, καθώς αναμένεται μεγάλη αποχή.
Μάλιστα, για πρώτη φορά στις εκλογές στην Αλβανία παρενέβησαν ευθέως με δηλώσεις τους και οι θρησκευτικοί ηγέτες των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα, απευθύνοντας εκκλήσεις για ηρεμία, ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιστών, αλλά και αποχή από το «εμπόριο της ψήφου».
Ανάμεσα στις καταγγελίες που ξεχώρισαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είναι αυτή που αφορούσε το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα για αξιοποίηση κρατικών αρχείων με προσωπικά δεδομένα 910.000 ψηφοφόρων στα Τίρανα, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη διερεύνηση της πολιτικής τους τάσης και τη χειραγώγησή τους υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Πάντως, η προεκλογική ένταση προκάλεσε την παρέμβαση του δυτικού παράγοντα, με πρωταγωνιστικό ρόλο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Τίρανα, Yuri Kim, για να αποτραπεί το φαινόμενο της αγοραπωλησίας ψήφων, η πολιτική οξύτητα και η παρουσία στα ψηφοδέλτια υποψηφίων ελεγχόμενων ποινικά για εμπλοκή τους στο οργανωμένο έγκλημα.
Ωστόσο, οι δυτικές παρεμβάσεις ενόχλησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ilir Meta, ο οποίος κατηγόρησε την Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι παρέχοντας προεκλογική στήριξη στον Edi Rama «παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».
Ωστόσο, ο Edi Rama, ο οποίος επωμίστηκε προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, ζήτησε μια τρίτη θητεία, στηριζόμενος κυρίως στις υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την Τουρκία και τις αραβικές χώρες, ενώ εξαπέλυσε σκληρές κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης και αξιοποίησε προεκλογικά και τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με κινέζικα εμβόλια που εξασφάλισε μέσω Τουρκίας.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan ενεπλάκη στις εκλογές, κάνοντας προεκλογικό δώρο στον «αδελφό Rama» ένα σύγχρονο νοσοκομείο στην πόλη Φίερι, το οποίο χρηματοδότησε η τουρκική πλευρά και ετοιμάστηκε σε τρεις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης