Διεθνή

Λευκορωσία: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η διακυβέρνηση της χώρας σε ενδεχόμενη αδυναμία του προέδρου

Λευκορωσία: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η διακυβέρνηση της χώρας σε ενδεχόμενη αδυναμία του προέδρου
Eπικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα τεθεί ο πρωθυπουργός αν απουσιάζει ο πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Την μεταφορά των προεδρικών εξουσιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας στην περίπτωση που ο ίδιος καταστεί ανίκανος να τις ασκήσει, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko.
Eπικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα τεθεί ο πρωθυπουργός αν απουσιάζει ο πρόεδρος, πρόσθεσε.
"Πείτε μου, αν αύριο δεν υπάρχει πρόεδρος, εγγυάστε ότι όλα θα πάνε καλά; Όχι", είπε ο Lukashenko, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του σε περιοχές που επλήγησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, τον Απρίλιο του 1986. "Θα υπογράψω ένα διάταγμα για το πώς θα μεταβιβάζεται η εξουσία. Αν ο πρόεδρος πυροβοληθεί, την επόμενη ημέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει τις εξουσίες", είπε.
Μέχρι σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι αν χηρέψει η θέση του προέδρου ή αν εκείνος δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του, αναλαμβάνει την εξουσία ο πρωθυπουργός, μέχρι να ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος.
Ο 66χρονος Lukashenko κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994 και βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2020. Ο ίδιος έχει πει ότι θα παραιτηθεί μόνο αν δεν υπάρχουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ή επαναστατικές δραστηριότητες στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης