Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεργασία ΕΕ - Ινδίας στις υποδομές με το βλέμμα στην κινεζική επέλαση

Συνεργασία ΕΕ - Ινδίας στις υποδομές με το βλέμμα στην κινεζική επέλαση

Κυοφορείται συνεργασία σε μια σειρά από τομείς ως αντιστάθμισμα στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road

Σχετικά Άρθρα

Με την Ινδία ξεκινά διάλογο τώρα η Ευρωπαική Ένωση. με σκοπό την από κοινού κατασκευή προγραμμάτων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο ως αντίβαρο στην πρωτοβουλία της Κίνας «Ενας Δρόμος - Μία Ζώνη» (Belt and Road), συμφωνά με δημοσίευμα των Financial Times την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 .
Το σχέδιο που αφορά την κοινή συνεργασία σε μία σειρά από τομείς, όπως ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός και μεταφορές, φιλοδοξεί να προσφέρει καλύτερες νομικές προδιαγραφές και λιγότερο χρέος συγκριτικά με την πρωτοβουλία της Κίνας, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι.

Εναλλακτικές

Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία Ε.Ε. και Ινδία θα ανακοινώσουν επίσημα στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήσουν στις 8 Μαΐου, λαμβάνει χώρα καθώς οι ΗΠΑ έχουν προβεί και αυτές σε αντίστοιχες ενέργειες για να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
Παρότι το εν λόγω σχέδιο δεν προβάλλεται εν γένει ως μία συμμαχία κατά του Πεκίνου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια να προσφερθούν εναλλακτικές στην επιρροή της Κίνας σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.
Ακόμη απομένει να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα, όπως από πού θα αντληθούν τα κεφάλαια και ο τρόπος χρηματοδότησης των υποδομών.

Προδιαγραφές

Η κοινή προσπάθεια Ε.Ε. – Ινδίας θα αφορά προγράμματα στα δικά τους εδάφη, πρωτοβουλίες σε τρίτες χώρες και διαμόρφωση προδιαγραφών σε τομείς, όπως χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι.
Ακόμη ένα πεδίο δραστηριοτήτων θα είναι η βελτίωση της συνεργασίας στην Έρευνα και στην Καινοτομία.
Η Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ινδία, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδιά της για ένωση της Ευρώπης με την Ασία βασίζονται σε μία «πλατφόρμα ανοικτή για συνεργασία με όλες τις πλευρές, χωρίς να απευθύνεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή».

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Η συνεργασία αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden φιλοδοξεί να δημιουργήσει συμμαχίες με διάφορες χώρες για να αντισταθμίσει την επεκτατική δύναμη της Κίνας.
Το Μάρτιο, ο Biden πρότεινε στον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να δρομολογηθεί μία προσπάθεια για δημιουργία προγραμμάτων υποδομών ως αντιστάθμισμα στην εμπορική συμφωνία της Κίνας με άλλες χώρες της Ασίας.
Η πρωτοβουλία που θα συζητηθεί στη σύνοδο του G7 τον Ιούνιο, περιλαμβάνει και άλλες χώρες όμως Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Καναδά, ενώ έχουν προσκληθεί η Ινδία, η Αυστραλία και η Ν. Κορέα.

Χωρίς αποκλεισμούς

Η ΕΕ επιβεβαίωσε τις συνομιλίες Ινδίας-ΕΕ, επιμένοντας ότι τα σχέδια σύνδεσης της Ευρώπης και της Ασίας ήταν μια «πλατφόρμα χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτή για συνεργασία με όλους τους εταίρους» και δεν κατευθύνονταν «κατά οποιασδήποτε άλλης χώρας ή περιοχής».

Belt and Road

Το πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, με επικεφαλής τη διοίκηση του προέδρου Xi Jinping το 2013, προκάλεσε ανησυχία καθώς το Πεκίνο επιδιώκει την υλοποίηση projects που περιλαμβάνουν thn kataskey;h δρόμvn, σιδηροδρόμvn, γεφυρών και λιμένων.
Το ευρύ πλαίσιο της έχει εγκριθεί από περισσότερα από 150 κράτη και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από τα μισά από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ.
Ωστόσο, αντιμετώπισε επίσης αντιθέσεις  συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών προτύπων, την επιβάρυνση του χρέους των κρατών και των κυρώσεων που αντιμετωπίζουν εάν δεν αποπληρώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης