Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Δεν αναμένεται έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών μετά την πανδημία

Κομισιόν: Δεν αναμένεται έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών μετά την πανδημία

Πολλοί καταναλωτές ενδέχεται να μην μπορούν να επιστρέψουν στα επίπεδα κατανάλωσης πριν από την κρίση, επισημαίνεται σε έρευνα της Κομισιόν όπου καταγράφεται άνοδος των εισοδηματικών ανισοτήτων

Σχετικά Άρθρα

Πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι απίθανο να ανακάμψουν στα επίπεδα των δαπανών που πραγματοποιούσαν πριν από την κρίση, ακόμη και μετά την πλήρη άρση των lockdowns, πισημαίνεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 20 Απριλίου 2021.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα για τις καταναλωτικές δαπάνες, η Κομισίον επισημαίνει δήλωσε ότι οι ιδιατερα αυξημένες αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns φαίνεται να συγκεντρώνονται στις κοινωνικές ομάδες που διαθέτουν υψηλό εισόδημα η τάση των οποίων να καταναλώνουν είναι σχετικά χαμηλή.
Τα οικονομικά των φτωχότερων νοικοκυριών, εν τω μεταξύ, έχουν ανακάμψει πολύ λίγο και είναι απίθανο να προχωρήσουν σε μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες.

Ταχύτητα

Η ταχύτητα με την οποία θα δαπανήσουν οι καταναλωτές τις αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι το «κλειδί» για τον ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης .
Είναι ακόμη πιο σημαντικό για την Ευρώπη, όπου η ανάκαμψη φαίνεται να υστερεί σε ταχύτητα εν σχέσει με άλλες προηγμένες οικονομίες καθώς είχε καθυστέρηση στο πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Η τάση

«Συνολικά, η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τις καταναλωτικές διαθέσεις ανά εισόδημα και ηλικιακή ομάδα δεν δείχνει ότι η καταναλωτές θα επιδοθούν σε επιπλέον καταναλωτικές δαπάνες», επισημαίνεται στην έκθεση.
Είτε οφείλεται στα lockdowns είτε σε ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα των θέσεων εργασίας, το αυξημένο ύψος των αποταμιεύσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ κατά το παρελθόν έτος, η Barclays το υπολογίζει στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ανισότητα

Ωστόσο, η σταθερή μείωση της εμπιστοσύνης έναντι των οικονομικών προοπτικών κατά τους τελευταίους 12 μήνες θα μπορούσε να συνεπάγεται ότι «ακόμη και όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού, πολλοί καταναλωτές ενδέχεται να μην μπορούν να επιστρέψουν στα επίπεδα κατανάλωσης που είχαν πριν από την κρίση», σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής. .
Τα ευρήματα «δείχνουν την αυξανόμενη εισοδηματικά ανισότητα και ένα αυξανόμενο διαγενεακό χάσμα», ανέφερε η έκθεση.
Εκρηξη των αποταμιεύσεων

savings123_1.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης