Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί μέταλλα όπως ο χαλκός και το λίθιο είναι δυνατόν να καταστούν πιο σημαντικά από το πετρέλαιο

Γιατί μέταλλα όπως ο χαλκός και το λίθιο είναι δυνατόν να καταστούν πιο σημαντικά από το πετρέλαιο

Με τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να κορυφώνεται, ο «μαύρος χρυσός» φαίνεται να υποχωρεί σε αξία έναντι του χαλκού και του λιθίου

Επί δεκαετίες, το αργό πετρέλαιο βρισκόταν στο επίκεντρο των παγκόσμιων αγορών εμπορευμάτων.
Η ζήτηση του «μαύρου χρυσού» χρησίμευσε ως κρίσιμη ένδειξη της υγείας της οικονομίας  στην εξάστοτε συγκυρία και οι αυξήσεις των τιμών είχαν σημαντικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές, σύμφωνα να με ρεπορτάζ του CNN Business την Τρίτη 20 Απριλίου 2021.

Οι στόχοι ττων Παρισίων 

Αλλά καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, η αξία του πετρελαίου θα πρέπει να υποτιμηθεί, ενώ μέταλλα όπως ο χαλκός και το λίθιο κερδίζουν εξέχουσα θέση.
«Ο κρίσιμος ρόλος που θα διαδραματίσει ο χαλκός στην επίτευξη των κλιματικών στόχων του Παρισιού δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε πρόσφατο report τους με τίτλο «Ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο».
 

Περιορισμένη προσφορά

Ο χαλκός είναι ένα βασικό συστατικό των συστημάτων που επιτρέπουν να αποθηκευθεί η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια και να χρησιμοποιηθεί για πρακικές εφαρμογές όπως η θέρμανση σπιτιών, σημείωσαν οι αναλυτές.
Και η προσφορά φαίνεται ήδη να μην έχει πολλά περιθώρια.
Οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο 80% τους τελευταίους 12 μήνες, και η προσφορά περιορίζεται καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται.
Χρειάζονται δύο έως τρία χρόνια για να επεκταθεί ένα υπάρχον ορυχείο, και οκτώ χρόνια για να δημιουργηθεί ένα νέο project, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του χαλκού να ανέβει από τις τρέχουσες τιμές άνω των 9.000 δολ. ανά τόνο σε 15.000 δολ, ανά τόνο έως το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας.

Μπαταρίες

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη εστίαση στο λίθιο, ένα βασικό συστατικό για τις μπαταρίες στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
Σε πρόσφατο σημείωμα, οι αναλυτές της Macquarie Research προέβλεψαν ότι η ζήτηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική έλλειψη του μετάλλου από το 2025.

Εξορύξεις λιθίου

Τη Δευτέρα, η Αυστραλία Orocobre και Galaxy ανακοίνωσαν συγχώνευση αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης λιθίου στον κόσμο.
: Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν επικίνδυνα το 2021 καθώς η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να έχει τεράστια ανάκαμψη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η ομάδα που εδρεύει στο Παρίσι εκτιμά ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ενέργειας βρίσκονται σε καλό δρόμο να αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους το 2021, καθώς η μεγάλη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα αντισταθμίζει την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργιας.
Αυτή θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εκπομπών αερίων ρύπων στην ιστορία και ανοιγει το δρόμο στην υιοθέτηση νέων περιορισμών στην χρήση ορυκτών καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης