Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 7 εβδομάδων το γερμανικό 10ετές με ώθηση από τις πολιτικές εξελίξεις και τις νέες εκδόσεις

Σε υψηλό 7 εβδομάδων το γερμανικό 10ετές με ώθηση από τις πολιτικές εξελίξεις και τις νέες εκδόσεις

Η επίδραση της Γερμανίας σε συνδυασμό με την επικείμενη μεγάλη προσφορά σε νέες εκδόσεις άσκησαν ανοδικές πιέσεις και στα υπόλοιπα ομόλογα του ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου εκτινάχθηκε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου, με την προσοχή να εστιάζεται στην προοπτική αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών από τη στιγμή που οι Πράσινοι έδωσαν το χρίσμα της υποψηφιότητας για την Καγκελαρία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στην Αnnalena Baerbock, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.
Είναι η πρώτη φορά στην τεσσαρακονταετή ιστορία των Πρασίνων που προτείνουν υποψήφιο για το κορυφαίο πολιτικό αξίωμα της Γερμανίας, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη δύναμη του κόμματος, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Νέες εκδόσεις

Η επίδραση της Γερμανίας σε συνδυασμό με την επικείμενη μεγάλη προσφορά σε νέες εκδόσεις, τις οποίες η Commerzbank αποτιμά στα 30 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, πάνω από το μέχρι τώρα φετινό μέσο όρο, άσκησε ανοδικές πιέσεις και στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις άνοιξαν τη συνεδρίαση σε σταθερό έδαφος, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά εβδομάδων, στο -0,216%, όταν ανακοινώθηκε η είδηση για το χρίσμα των Πρασίνων.

Προβλέψεις

Η Citigroup βλέπει την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο -0,15% από το τρίμηνο από -0,22% σήμερα, ενώ οι BNP Paribas, Pictet Wealth Management και Manulife Investment προβλέπουν ότι θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος έως το Δεκέμβριο για πρώτη φορά εδώ και δύο έτη.

Ιταλία – Ελλάδα

Με άνοδο πέντε μονάδων βάσης κινήθηκε και η απόδοση των ιταλικών 10ετών στην ευρωπεριφέρεια, στο 0,795%.
Εξαίρεση αποτέλεσε η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, που κρατήθηκε σταθερή με ιδιαίτερα υψηλό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασε τα 477 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 194 εκατ.ευρώ στη 10ετία.
Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα του 0,90% με το spread στις 113 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2025 υποχώρησε ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος, στο -0,10%, ενώ του τίτλου με λήξη το 2026 διαμορφώθηκε στο 0,10%.

ΕΚΤ

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι όποιες έντονες ανοδικές κινήσεις στις αποδόσεις θα παραμείνουν συγκρατημένες πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη 22 Απριλίου 2021.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ΡΕΡΡ) από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, συγκρατώντας το κόστος δανεισμού των κρατών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της, αγόρασε ομόλογα αξίας 16,290 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ την εβδομάδα που έληξε στις 16 Απριλίου έναντι 17,073 δισ. ευρώ στη διάρκεια της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Πληθωρισμός

Ο Stefan Legge, οικονομολόγος στο University of St Gallen στην Ελβετία, θεωρεί ότι όλη η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στις διατυπώσεις της ανακοίνωσης της ΕΚΤ ως προς τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει ότι ο φετινός πληθωρισμός οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι θέσεις των διαμορφωτών πολιτικής ως προς τις πληθωριστικές προσδοκίες και κατά πόσο πρόθυμοι είναι να επιδείξουν ανοχή στην άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα, διευκρινίζει ο οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης