Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές αντιδράσεις για την «κλειστή λίγκα» των μεγάλων - Οργή από UEFA, φιλάθλους και ευρωπαίους ηγέτες

Σφοδρές αντιδράσεις για την «κλειστή λίγκα» των μεγάλων - Οργή από UEFA, φιλάθλους και ευρωπαίους ηγέτες
Η European Super League διχάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Σχετικά Άρθρα

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία 12 κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων για τη δημιουργία μίας «κλειστής λίγκας».
Η European Super League, στην οποία συμμετέχουν οι Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ έχει διχάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή το απόγευμα, ανέφεραν ότι περιμένουν τρία ακόμη κλαμπ να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, «η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».
Η ανακοίνωσή τους καταδικάστηκε άμεσα από τους Ευρωπαϊκούς Ποδοσφαιρικούς Συλλόγους (UEFA), τον Αγγλικό Ποδοσφαιρικό Σύνδεσμο, την Premier League, τη Βασιλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ισπανίας (RFEF), τη La Liga, την Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIGC) και την Ιταλική Lega Serie A.
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η ιδέα «βασίστηκε στο συμφέρον μερικών συλλόγων σε μια εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».
Πέντε από τις έξι μεγαλύτερες ομάδες της Premier League έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό και μάλιστα έχουν υπογράψει και τα σχετικά συμβόλαια για τη συμμετοχή του σε αυτό το ευρωπαϊκό «υπέρ-πρωτάθλημα». Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JP Morgan, ανακοίνωσε πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα.

Με αποβολές απειλεί η UEFA

Με την απειλή αποβολής συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομάδες, αντιδρά η UEFA στη συμφωνία δώδεκα ομάδων (έξι αγγλικών τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League.
Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία καλεί σήμερα σε σύσκεψη ομοσπονδίες και λίγκες για να καθορίσουν την αντίδραση τους. Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναμένεται, σε αυτή τη σύσκεψη, να επισφραγίσει το σχέδιο για τη διεύρυνση του Champions League, το οποίο από το 2024 θα περιλαμβάνει 36 ομάδες.
Πρόθεση της σύσκεψης αυτής να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο κόντρα σε αυτή την κίνηση των ισχυρών ομάδων. UEFA και FIFA φαίνεται ότι έχουν δίπλα τους τις ομοσπονδίες και τις λίγκες των ευρωπαϊκών χωρών. Premier League, La Liga και Serie A είναι εκείνες που φαίνεται ότι τηρούν την πιο σκληρή στάση μέχρι τώρα θέτοντας τις ομάδες τους που θέλουν να μπουν στην European Super League προ της πόρτας της εξόδου.

Αντιδράσεις από Macron, Johnson

Τη δημιουργία της «κλειστής λίγκας» καταδίκασαν επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ο Boris Johnson τη χαρακτήρισε καταστροφική για το ποδόσφαιρο.
«Οι σύλλογοι πρέπει να λογοδοτήσουν στους φιλάθλους και στην ποδοσφαιρική κοινότητα, πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω βήματα», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
H γαλλική προεδρία ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι καλωσορίζει τη στάση των γαλλικών συλλόγων, οι οποίες δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η European Super League απειλεί την αρχή της αλληλεγγύης και του αθλητικού ιδεώδους.
Τέλος και το τμήμα αθλητισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανέφερε σε ανακοίνωση του: «Η προτεινόμενη κλειστή διοργάνωση των πλούσιων ομάδων θα αποτελέσει μια προνομιούχο κάστα, έξω από τις δομές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το σχήμα αυτό ωφελεί μόνο τις πλούσιες ομάδες, τα κέρδη τους και όχι το ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους.»

Οργισμένοι οι φίλαθλοι

Οργισμένοι εμφανίζονται οι φίλαθλοι των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «προδοσία».
Οι φίλαθλοι της Άρσεναλ κάνουν λόγο συνομωσία, ενώ οι οπαδοί της Τσέλσι χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία κλειστής λίγκας ως «την απόλυτη προδοσία».
«Πρόκειται για μία άπληστη απόφαση, η οποία έχει ληφθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πιστοί υποστηρικτές, η ιστορία μας, το μέλλον μας ή το μέλλον του ποδοσφαίρου σε αυτήν τη χώρα», αναφέρουν οι φίλαθλοι της Τσέλσι.
Ο σύλλογος φιλάθλων της Λίβερπουλ, Spirit of Shankly, ανακοίνωσε ότι είναι πλήρως αντίθετος απέναντι σε αυτή την απόφαση.
Το σωματείο Trust της Τότεναμ, προειδοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ότι σταθεί απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία περιέγραψε ως ένα οπορτουνιστικό κυνήγι απληστίας.

Mε δικαστικές προσφυγές απειλεί η European Super League

Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δις ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι' αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης