Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρύθμιση στη Βουλή: Αίρονται εμπόδια στην έκδοση συντάξεων - Αυξάνεται σε 20.000 ευρώ το πλαφόν χρέους για συνταξιοδότηση

tags :
Ρύθμιση στη Βουλή: Αίρονται εμπόδια στην έκδοση συντάξεων - Αυξάνεται σε 20.000 ευρώ το πλαφόν χρέους για συνταξιοδότηση
Η ρύθμιση, όπως έγραψε την Πέμπτη 15/4 το ΒΝ θα αφορά τον ενιαίο «τιμοκατάλογο» για κάθε ξεχωριστή από τις εργασίες που αναλαμβάνουν τα πιστοποιημένα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία
Σχετικά Άρθρα

Την ερχόμενη Τρίτη 20/4 κατατίθεται στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας η ρύθμιση με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους πιστοποιημένους φορείς που θα αναλάβουν την έκδοση συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ, ταυτόχρονα με βελτιωτικές διατάξεις για την προσωρινή σύνταξη, την άρση εμποδίων σε όσους έχουν οφειλές, καθώς και την συντόμευση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση.ταυτόχρονα με βελτιωτικές διατάξεις για την προσωρινή σύνταξη, την άρση εμποδίων σε όσους έχουν οφειλές, καθώς και την συντόμευση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση.
Η ρύθμιση, όπως έγραψε την Πέμπτη 15/4 το ΒΝ (ΔΕΣ ΕΔΩ) θα αφορά τον ενιαίο «τιμοκατάλογο» για κάθε ξεχωριστή από τις εργασίες που αναλαμβάνουν τα πιστοποιημένα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, από τον e-ΕΦΚΑ.
Ηδη, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας που επεξεργάζονται την κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, θα διευρύνουν τη συντόμευση και σε χιλιάδες περιπτώσεις (διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερα από δύο ταμεία κλπ) που μέχρι τώρα δεν έμπαιναν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ενώ θα αναπροσαρμόζει τα κατώτατα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορεί να λάβει σύνταξη μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων που τίθενται «εκτός» από το σύστημα, ιδιαίτερα για όσους έχουν χρέη.
Το επιτρεπτό όριο οφειλής προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβει ο ασφαλισμένος σύνταξη ανέρχεται συνολικά σε 20.000 Ευρώ για τον ΟΑΕΕ, σε 15.000 για τον ΕΤΑΑ και σε 4.000 Ευρώ για τον ΟΓΑ.
Με την νομοθετική παρέμβαση το όριο για τους ασφαλισμένους αγρότες θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ και για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του πρ. ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς) το όριο θα φτάσει τις 20.000 ευρώ ενώ θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες επιμερισμού των οφειλών.
Σήμερα οι οφειλές επιμερίζονται σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις.

Απλοποίηση διαδικασιών

Για παράδειγμα η οφειλή των 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ
διακρίνεται σε κεφάλαιο ύψους 14.000 ευρώ και προσαυξήσεις με αποτέλεσμα να απορρίπτονται οι αιτήσεις ρύθμισης της οφειλής και αποπληρωμής της μέσω της σύνταξης εάν το ποσό της κύριας οφειλής υπερέβαινε τις 14.000 ευρώ, ακόμη κι αν το σύνολο της οφειλής δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Με τη νέα διάταξη καταργείται η υφιστάμενη διάκριση κάτι που απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει και τους ασφαλισμένους.
Παράλληλα με την ίδια τροπολογία θα επιτυγχάνεται ξη άρση πολλών εξαιρέσεων στη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης έτσι ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα των συνταξιούχων μετά την έξοδό τους από τον εργασιακό βίο.
Σήμερα, οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή.
Με βάση το νομικό πλαίσιο δε μπορούν να λάβουν προσωρινή σύνταξη όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή η πλειοψηφία των ασφαλισμένων.
Η πλειοψηφία των εν αναμονή συνταξιούχων που υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης στην πλατφόρμα είναι αγρότες του πρώην ΟΓΑ.
Από τις 36.088 αιτήσεις που εγκρίθηκαν ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα, οι 12.314, δηλαδή το 34% προέρχονται από αγρότες του πρ. ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες δεν είχαν μέχρι πρότινος την δυνατότητα να λάβουν προσωρινή σύνταξη.
Συνολικά πάντως από τον πρ. ΟΓΑ εκκρεμούσαν στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη περίπου 35.000 αιτήσεις συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ωστόσο πως την προκαταβολή δεν δικαιούνται ασφαλισμένοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, που έχουν οφειλές πάνω από ένα πλαφόν κ.α.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν πριν το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης