Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεσα αντίποινα – Η Ρωσία απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες

Άμεσα αντίποινα – Η Ρωσία απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες
Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους Τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες απαντώντας στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών με την υποψία της κατασκοπείας.
Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους Τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε στις 17/4 την απέλαση 18 ρώσων διπλωματών αφού ανακοίνωσε ότι δύο ρώσοι πράκτορες που κατηγορούνται για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην ρώσου πράκτορα Sergei Skripal στην Βρετανία το 2018, βρίσκονταν πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014 από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Εκλήθη στο ΥΠΕΞ ο Τσέχος πρέσβης


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε νωρ΄τιερα την Κυριακή (18/4) τον πρεσβευτή της Τσεχίας στην Μόσχα σχετικά με την απόφαση της Πράγας για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS
Αβάσιμες και παράλογες χαρακτήρισε η Μόσχα τις κατηγορίες της Τσεχίας, πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 και δηλώνει πως θα προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα κατά της Πράγας μετά την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών.
Η Τσεχία έκανε γνωστό, πως ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την ύποπτη εμπλοκή της Ρωσίας στην έκρηξη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα και το θέμα θα εξεταστεί σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα (19/4).
Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Τσεχίας πυροδότησαν τη μεγαλύτερη διαμάχη με τη Ρωσία κατά το τέλος της κομμουνιστικής περιόδου του 1989.
Επίσης πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο, που τροφοδοτεί περαιτέρω τις εντάσεις της Ρωσίας με τη Δύση, μετά και τη συγκέντρωση σημαντικών ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Τσεχία απέλασε το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας το Σάββατο (17/4), λέγοντας ότι οι έρευνές συνδέουν τη Μόσχα με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών το 2014.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης