Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dr Yilmaz (Τουρκία): Ο κόσμος να παραδειγματιστεί στο πως θα συντηρούμε την Αγία Σοφία - Εάν δεν είμασταν εμείς θα ήταν ερείπιο

tags :
Dr Yilmaz (Τουρκία): Ο κόσμος να παραδειγματιστεί στο πως θα συντηρούμε την Αγία Σοφία - Εάν δεν είμασταν εμείς θα ήταν ερείπιο
Η Αγία Σοφία κάηκε στη στάση του Νίκα, υπέστη την εισβολή των Ρωμαίων και εκτέθηκε σε μεγάλους σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες καταστροφές
Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης ανακαινίστηκε χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνικές που αποτελούν παράδειγμα για τον κόσμο, δήλωσε ο επαρχιακός διευθυντής πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας.
Ο Δρ Coskun Yilmaz δήλωσε ότι η Αγία Σοφία έχει ιστορία 1.500 ετών, και οι πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και φυσικές καταστροφές που βίωσε άφησαν επίσης τα ίχνη τους στη δομή της.
Σημείωσε ότι η Αγία Σοφία κάηκε στη στάση του Νίκα, υπέστη την εισβολή των Ρωμαίων και εκτέθηκε σε μεγάλους σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες καταστροφές.
"Στην πραγματικότητα, το έργο υποστήριξης, συντήρησης και επισκευής που προστάτευσε την Αγία Σοφία από τον 16ο αιώνα έως σήμερα και θα το οδηγήσει ακόμη και στους επόμενους αιώνες πραγματοποιήθηκε από τον Mimar Sinan", είπε.

Εάν δεν ήταν η Τουρκία η Αγία Σοφία θα ήταν ερείπιο

Ο Yilmaz είπε ότι οι αρχιτέκτονες της εποχής λένε ότι εάν δεν ήταν το έργο επισκευής που εποπτεύονταν από Οθωμανούς αρχιτέκτονες του Mimar Sinan, οι άνθρωποι θα μιλούσαν μόνο για τα ερείπια της Αγίας Σοφίας σήμερα.
"Για το λόγο αυτό, ο Sinan αναφέρεται ως ένας από τους αρχιτέκτονες της Αγίας Σοφίας", είπε.
Συγκρίνει το έργο αποκατάστασης στην Αγία Σοφία με το σκάψιμο ενός πηγαδιού με μια βελόνα και είπε ότι ήταν απαραίτητο να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθούν τρεις έως πέντε διαφορετικές μέθοδοι για την επισκευή ενός μαρμάρου αυτής της δομής και τη συνένωση των μερών του.
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά ακόμη και ένα κομμάτι μάρμαρο τόσο μικρό όσο το κεφάλι ενός πείρου ανιχνεύεται και φωτογραφίζεται, γίνονται χιλιοστομετρικοί υπολογισμοί και σχέδια.
"Η Αγία Σοφία αποκάλυψε στον κόσμο ένα υποδειγματικό σύστημα, μοντέλο και δομή σχετικά με τον τρόπο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς διαφορετικών πεποιθήσεων και πολιτισμού.
Αυτή είναι μια παράδοση που προέρχεται από τις ιστορικές ρίζες και πρακτικές μας, ανέφερεο Yilamz, υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την αποκατάσταση στην Αγία Σοφία όταν ήταν μουσείο και κατά τη διαδικασία μετατροπής της σε τζαμί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης