Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρεκόρ διασωληνωμένων - Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ - Στο 5,3% υποχώρησε ο δείκτης θετικότητας

Ρεκόρ διασωληνωμένων - Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ - Στο 5,3% υποχώρησε ο δείκτης θετικότητας

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ - Ρεκόρ διασωληνωμένων - Όχι σε άνοιγμα mall, κέντρων αισθητικής

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με «δίχτυ ασφαλείας» τα self test επανεκκινεί το λιανεμπόριο και στην Κοζάνη από την προσεχή Δευτέρα 19/4, αλλά μόνο με την μέθοδο του click away.
Στις οικονομικές δραστηριότητες προστίθεται πανελλαδικά και η επαναλειτουργία των Σχολών Οδήγησης, με την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self testing κατά τη λογική που ισχύει ήδη για τους εργαζομένους στην εστίαση (όταν ανοίξουν), το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα δικαστήρια, τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Αρνητική ήταν ωστόσο η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall και εκπτωτικά χωριά), λόγω της εύθραυστης σταθεροποίησης του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.


«Δύσκολη εξίσωση» το Πάσχα - Αργεί η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ

Το «Πάσχα στο χωριό» παραμένει προς το παρόν μια «δύσκολη εξίσωση» για επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο, οι οποίοι αναμένουν τις επόμενες ημέρες για να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.
Όπως, μάλιστα, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης «το σύστημα υγείας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή, πιέζεται όπως είναι προφανές και από τον αριθμό των θανάτων και αυτόν των διασωληνωμένων.
Είναι στοιχεία που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας αλλά δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα, αυτό θα το δουν οι εμπειρογνώμονες τις επόμενες ημέρες».
Τα αυξημένα κατά 320 σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή 3.067 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κινούνται πλέον σε επίπεδα σχεδόν αναμενόμενα για τους ειδικούς, οι οποίοι, όμως, παρατηρούν τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας να ανεβαίνουν συνεχώς βάζοντας «θηλιά» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3% λόγω και του αυξημένου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες -65.209 το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 19.874 μοριακοί και 45.335 rapid- και ο συνολικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια καταγράφει επίσης μείωση στα 26.000, αλλά ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου εξακολουθεί πάνω από τη μονάδα (Rt 1,02).
Είναι, λοιπόν, εμφανές πως η όποια χαλάρωση θα αυξήσει και πάλι άμεσα το επιδημιολογικό φορτίο.
«Η αποκλιμάκωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα καθυστερήσει ακόμα τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην εικόνα από τα νοσοκομεία της χώρας.
Πράγματι, η κατάσταση εκεί μοιάζει αποκαρδιωτική, με τις νοσηλείες ασθενών να ξεπερνούν πλέον τις 5.500, τις εισαγωγές σε κλίνες COVID-19 να ανέρχονται σε 550/ημέρα κατά μέσο όρο και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να σπάει καθημερινά νέα ρεκόρ.
Χθες 16/4, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 547 και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 824, ξεπερνώντας το φράγμα των 820 ασθενών.
Οι ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται για αναμενόμενη τάση, δεδομένου ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ υπολογίζεται σε 17 ημέρες και ότι ο αριθμός των διασωληνώσεων εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος από τις αποσωληνώσεις.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και οι θάνατοι -91 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο- εικόνα που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα λόγω του υψηλού αριθμού των διασωληνωμένων.
Η επιβάρυνση των ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 6%, με την κάλυψή τους στην επικράτεια να ανέρχεται πλέον στο 86% και στο 91% για Αττική και Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται, πάντως, ότι παρατηρείται μείωση των εισαγωγών ηλικιωμένων ανθρώπων στις ΜΕΘ (άνω των 75 ετών), με τους ειδικούς να υποστηρίζουν αδιάλλακτα ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς.
Ειδικότερα, η μέση ηλικία των ασθενών στις ΜΕΘ είναι πλέον τα 69 έτη, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλειών κατέχουν οι ηλικίες 65-74.
Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το 1/4 των ασθενών είναι νεότεροι των 55 ετών.

Υποχωρεί η πανδημία στην Αττική, σταθερή στη Θεσσαλονίκη – Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Δειλά σημάδια εύθραυστης βελτίωσης καταγράφονται στην Αττική, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 1.398 νέες λοιμώξεις από COVID-19. Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα με 379 κρούσματα, ενώ πάνω από 300 παραμένουν και χθες 16/4 στις δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου (308 συνολικά).
Με την συρρίκνωση της πανδημίας στην Περιφέρεια να μειώνεται πλέον κατά 5%, σημειώθηκαν 201 νέες διαγνώσεις στον νότιο τομέα της Αθήνας, 192 στον Πειραιά, 165 στα βόρεια, 146 στα ανατολικά και 12 στα νησιά της Αττικής.
Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, πάντως, νοσηλεύεται περίπου το 45% των ασθενών τις τελευταίες εβδομάδες, με 2.538 ασθενείς έως χθες, οι 2.108 εκ των οποίων σε απλές κλίνες και οι 430 διασωληνωμένοι, εντός κι εκτός ΜΕΘ.
Λιγότερο ενθαρρυντική η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφεται μεν μια σταθεροποίηση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (425 νέα κρούσματα σήμερα), αλλά ανησυχητική αύξηση παρατηρείται σε άλλες περιοχές όπως η Καβάλα (73), η Πέλλα (50), οι Σέρρες (37), το Κιλκίς (35) και η Θάσος (13).
Το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται έντονα, αφού μέχρι χθες νοσηλεύονταν 1.471 ασθενείς, με τους 223 διασωληνωμένους, στους οποίους προστέθηκαν το περασμένο 24ωρο περίπου 200 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης – ενδεικτικά 66 στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και 14 σε εκείνο της Καβάλας.
Από τις άλλες μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες που ξεχωρίζουν σήμερα στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ παρατείνοντας την ανησυχία των ειδικών, το νήμα κόβει η Λάρισα με 99 νέα κρούσματα και ακολουθούν η Αχαΐα (81), το Ηράκλειο (70), η Μαγνησία (45), η Εύβοια (39), ο Έβρος (32) και τα Χανιά (30).

Ανοίγει το λιανεμπόριο με click away στην Κοζάνη – Με self test επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου με τη μέθοδο click away, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών από τις 19/4

Επαναλειτουργούν από Δευτέρα 19/4 οι σχολές οδηγών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Οι σχολές αυτές θα λειτουργούν με τους εξής όρους:

  • Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
  • θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές αυτές
  • διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Επίσης διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.

Οι περιοχές που εισέρχονται στο βαθύ κόκκινο

Με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται από αύριο το πρωί: Θάσος, Ρέθυμνο, δήμος Φαιστού, Μαρωνείας – Σαπών, Κύθνος, Διδυμότειχο, Πύδνας – Κολινδρού, Καβάλας, Βόλου, Σιντικής Σερρών και Βόρειων Τζουμέρκων.

Παπαευαγγέλου: Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση

Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο.
Τα ενεργά κρούσματα είναι 26.000, με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα.
Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και η μετάδοση συνεχίζεται, ανέφερε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, κάτι αναμενόμενο, καθώς εξετάζονται και υγιείς άνθρωποι, είπε η καθηγήτρια.
Πάνω από την μονάδα παραμένει ο δείκτης αναπαραγωγής.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η καθηγήτρια στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η όποια χαλάρωση θα αυξήσει τα κρούσματα, όπως είπε.
Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει, υπογράμμισε.
Σήμερα, συνολικά, νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα.
Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει.
Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε.

Μαγιορκίνης: Στην Αττική, η επιδημία συρρικνώθηκε 5%. Στο 80% η ευαισθησία των self-test

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει εύθραυστη σταθεροποίηση, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
«Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%.
Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης», είπε ο καθηγητής.
Όπως ανέφερε η ευαισθησία των self-test αποτιμάται στο 80%.

Στους 9.330 οι νεκροί

Τα νέα 16/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.067, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 311.033, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.990 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 65.209 τεστ, τα 19.874 μοριακά και τα 45.335 rapid.
y1_2.jpg
Επί του συνόλου η θετικότητα βελτιώθηκε και διαμορφώνεται σε 4,7% έναντι 5,89% την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.330 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 824 (χθες 819).
y2_4.jpg

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.927 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 547 (ημερήσια μεταβολή +3.99%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 514 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
y5_4.jpg

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 18 - 59

Άνοιξε από 16/4 έως και τη Δευτέρα 19/4 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για Covid-19, για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών.
Αφορά 800.000 πολίτες.
Το άνοιγμα της συγκεκριμένης ομάδας θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εμβολιάζονται, πολίτες άνω των 60 ετών, με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ποιους αφορά

Οι εμβολιασμοί αφορούν τους εξής πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου.
Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία A, νοσημάτων υψηλού κινδύνου)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ' οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών

Σημειώνεται την Τετάρτη 21 Απριλίου, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59.
Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-54.
Ο προγραμματισμός του ραντεβού εμβολιασμού γίνεται με τους εξής τρόπους: Εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034, απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, σε ΚΕΠ ή φαρμακείο.


Self test: Το καλύτερο όπλο για τη διακοπή της μετάδοσης

Ήδη 10.155 φαρμακεία έχουν διαθέσει 832.831 self test.
Παράλληλα η διανομή τους θα επεκταθεί από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όταν και θα ξεκινήσει ο έλεγχος των εργαζομένων στον ιδιωτικό
(λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια - κέντρα αισθητικής, εταιρείες τυχερών παιχνιδιών) αλλά και δημόσιο τομέα (εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, ΟΤΑ, δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς).
Τις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος μέσω self test για την φυσική παρουσία στην εργασία τους αλλά και τη διαδικασία υποβολής των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr.
Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία.
Θα πρέπει δε να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα».

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

  • Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
  • Κάθε εβδομάδα, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.
  • Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιον λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self-test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με την ακόλουθη διαδικασία:
  • Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
  • Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
  • Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
  • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
  • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
  • Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».
  • Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
  • Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self tests.


Χάρτης ECDC: Στο «κόκκινο» η Ελλάδα -Στο «βαθύ κόκκινο» Αττική και Δυτική Μακεδονία

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Ελλάδα, όπως φαίνεται στους αναθεωρημένους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που αποτυπώνουν την επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ωστόσο εξαίρεση αποτελούν δύο περιοχές που χρωματίζονται με «βαθύ κόκκινο».
Πρόκειται για την Αττική και τη Δυτική Μακεδονία.
Στους χάρτες που δημοσιεύθηκαν σήμερα 15/4 από το ECDC αποτυπώνονται δεδομένα που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας για το χρονικό διάστημα 9 – 14 Απριλίου.
ECDC.jpg

Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα βρίσκεται στο «πορτοκαλί», καθώς ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού του 4% σε όλη τη χώρα.
ECDC_1.jpg

Σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ πράσινο, που σημαίνει ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι μεταξύ 2.500 – 4.999. ανά 100.000 κατοίκους.
ECDC2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης