Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed – ΗΠΑ: Λιγότερες από 200.000 επιχειρήσεις χρεοκόπησαν κατά την πανδημία εξαιτίας των μέτρων στήριξης

Fed – ΗΠΑ: Λιγότερες από 200.000 επιχειρήσεις χρεοκόπησαν κατά την πανδημία εξαιτίας των μέτρων στήριξης

Πολλοί κλάδοι έχουν δει πιθανώς χαμηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά χρεοκοπιών και οι επιχειρήσεις που κλείνουν δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο της απασχόλησης στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη μελέτη της Fed.

Σχετικά Άρθρα

Λιγότερες από 200.000 επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα φαινόμενα έχουν βάλει οριστικό «λουκέτο» κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας COVID-19.
Πρόκειται για μικρότερο ποσοστό από ό, τι αρχικά προβλεπόταν και το θετικό είναι ότι είχε σχετικά μικρή επίδραση στη διαμόρφωση του ποσοστού της ανεργίας και στη μείωση της απασχόλησης, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve, στοιχεία της οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.

Οι προβλέψεις

Το νούμερο αυτό έρχεται είναι σαφέστατα μικρότερο από τις πρώτες προβλέψεις ότι η πανδημία θα «σαρώσει» τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, καθώς δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων των ΗΠΑ ανησυχούν για την επιβίωσή τους.

Απολογισμός

Περίπου 600.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μικρές επιχειρήσεις, δηλώνουν επίσημα χρεοκοπία κάθε έτος και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Fed, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους το ποσοστό ήταν ίσως υψηλότερο κατά το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο.

Μικρομεσαίες

Αυτό περιλάμβανε 100.000 «λουκέτα» εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες όπου υπάρχει στενή επαφή με τους πελάτες, όπως κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών, ένας τομέας που περιγράφεται ως ο τομέας που επλήγη περισσότερο από την πανδημία.
Αντισταθμίζοντας το χτύπημα σε αυτές τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, καλέ επιδόσεις σημείωσαν τα εστιατόρια που έδινα φαφητό σε πακέτο, τα παντοπωλεία και οι υπαίθριες εταιρείες αναψυχής με το τελικό καθαρό ισοζύγιο να δείχνει ένα μικρότερο από το αναμενόμενο πλήγμα στη συνολική οικονομία.

Απασχόληση

«Πολλοί κλάδοι έχουν δει πιθανώς χαμηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά λουκέτων και οι επιχειρήσεις που τίθενται εκτός οικονομικής δραστηριότητα δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο της απασχόλησης στις ΗΠΑ», έγραψαν οι ερευνητές.

Ένισχύσεις

Η μελέτη ακουλούθησε και αυτή το γενικότερο ρεύμα περιγραφής της οικονομικής ανάκαμψης που έχει επιτευχθεί συντομότερα από το αναμενόμενο, με τους ανώτερους αξιωματούχους της Fed να είναι σίγουροι ότι έχει αποφευχθεί μεγάλο μέρος των πιθανών μόνιμων ζημιών στην οικονομα.
Προηγούμενη έρευνα είχε προβλέψει εκτεταμένες επιχειρηματικές αποτυχίες λόγω της πανδημίας, με 400.000 ή περισσότερες μικρές εταιρείες να σκοτεινιάζουν.

Πίεση

Η απογραφή και άλλες έρευνες συνεχίζουν καταγράφουν τη δυσκολία ορισμένων εταιρειών που συνεχίζουν να λειτουργούν και οι ερευνητές της Fed αναγνώρισαν ότι θα μπορούσαν να προκύψουν περισσότερες επιχειρηματικές αποτυχίες εάν, για παράδειγμα, τράπεζες, ιδιοκτήτες και πιστωτές καταστούν λιγότερο ευέλικτοι με τους μισθωτές των επιχειρήσεων τους καθώς οι συνθήκες επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Ανεργία

Επίσης, η μελέτη δεν αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια των ακόμη χαμένων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που μεώσαν το προσωπικό ή περιέκοψαν τη δραστηριότητά τους, ή για τις δυσανάλογες απώλειες που σημειώθηκαν μεταξύ φυλετικών ή εθνοτικών ομάδων που εκπροσωπούνται άνισα στους πληγέντες κλάδους.

Ενισχύσεις

Καταγράφεται ότι οι μικρές επιχειρήσεις φαίνεται ότι ήταν και οι δύο πιο ανθεκτικές από ό, τι αναμενόταν, και ενισχύθηκαν αποτελεσματικά από δάνεια από το Paycheck Protection Program (για την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων) και από άλλες ομοσπονδιακές ενισχύσεις .

Θετική κατάληξη

Ο ερευνητές της Fed διαπιστώσαν ότι ενώ οι πρώτοι φόβοι για έκρηξη λουκέτων ταν δικαιολογημένοι δεδομένου του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν την άνοιξη του 2020, μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν υπήρχε «ένδειξη υπερβολικής, συνεχιζόμενης αδράνειας των επιχειρήσεων» και στην πραγματικότητα οι χρεοκοπίες ήταν λιγότερες από τις κανονικές έως το τέλος του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης