Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εταιρία στη Σιγκαπούρη προετοιμάζει το θησαυροφυλάκιο για 15.000 τόνους αργύρου

Εταιρία στη Σιγκαπούρη προετοιμάζει το θησαυροφυλάκιο για 15.000 τόνους αργύρου
Το θησαυροφυλάκιο που κατασκευάζεται από την Silver Bullion Pte  θα μπορεί να αποθηκεύσει 15.000 τόνους αργύρου

Μέσα σε μια εξαώροφη αποθήκη κοντά στο αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης, ένας τεράστιος χώρος περιμένει να γεμίσει με ένα πολύτιμο μέταλλο που συνήθως παίζει το δεύτερο βιολί του πιο λαμπερού «αδερφού» του.
Το θησαυροφυλάκιο που κατασκευάζεται από την Silver Bullion Pte Ltd. - όταν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 - θα μπορεί να αποθηκεύσει 15.000 τόνους αργύρου.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ασήμι αποθηκευμένο περίπου 400 τόνοι αλλά ο κενός χώρος είναι μια ένδειξη ότι το ασήμι φαίνεται να βρίσκεται ενόψει μιας bull market.
Η ζήτηση για κέρματα και ράβδους αυξάνεται, τροφοδοτείται εν μέρει από μια φρενίτιδα αγορών που προκαλείται από τη Reddit τον Φεβρουάριο, η οποία οδήγησε τις τιμές στο υψηλό των οκτώ ετών.
Ενώ η ένταση έχει μειωθεί, το ενδιαφέρον λιανικής εξακολουθεί να αυξάνεται, οι αποτιμήσεις είναι σχετικά φτηνές και λαμβάνονται μέτρα για την κάλυψη της αύξησης της ζήτησης.
Η ποσότητα αργύρου που αποθηκεύτηκε σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο αυξήθηκε 11% τον Μάρτιο σε ρεκόρ, σύμφωνα με την London Bullion Market Association.
Εκτός από το θησαυροφυλάκιο της Σιγκαπούρης, η JM Bullion, ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές πολύτιμων μετάλλων στις ΗΠΑ, σχεδιάζει να ανοίξει μια αποθήκη 25.000 τετραγωνικών ποδιών στο Ντάλας τον Ιούνιο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση αργύρου και άλλων πολύτιμων μετάλλων.
Ο κρίσιμος ρόλος του μετάλλου στην ενεργειακή μετάβαση - αποτελεί βασικό συστατικό των ηλιακών συλλεκτών - φαίνεται επίσης να ενισχύει την κατανάλωση μακροπρόθεσμα.
Όλα αυτά έχουν ορισμένους αναλυτές που προβλέπουν ότι το ασήμι θα ξεπεράσει σε απόδοση τον χρυσό το 2021.
«Οι προοπτικές αύξησης της ζήτησης για ασήμι τα επόμενα χρόνια φαίνονται πολύ θετικές, ειδικά σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών, όπως η ηλιακή, η 5G και η αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο Philip Klapwijk, διευθύνων σύμβουλος της Precious Metals Insights Ltd.
«Αυτό, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα επενδύσεων είναι πιθανό να δημιουργήσει την ανάγκη για περισσότερο αφιερωμένο αποθηκευτικό χώρο για ασήμι σε χρυσό και επίσης ενδιάμεσες μορφές».
Η Σιγκαπούρη έχει τη φήμη ως σταθερό χρηματοοικονομικό κέντρο και έχει λάβει μέτρα για να τοποθετηθεί ως κέντρο χρυσού, εξαιρώντας τον χρυσό, το ασήμι και την πλατίνα επενδυτικού βαθμού από τον φόρο αγαθών και υπηρεσιών.
Η φυσική επένδυση σε ασήμι, η οποία καλύπτει τις αγορές νομισμάτων και ράβδων ράβδου, αναμένεται να φθάσει στο υψηλό έξι ετών των 257 εκατομμυρίων ουγγιών το 2021, σύμφωνα με το Silver Institute.
Η τιμή spot για το ασήμι είναι στα 25 δολάρια ανά ουγγιά και η Citigroup εκτιμάει πώς θα φτάσει τα 30 δολάρια ανά ουγγιά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Ωστόσο, δεν υπάρχει έλλειψη αργύρου.
Το Silver Institute αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά θα παραμείνει σε πλεόνασμα φέτος, αν και βλέπει τη χαμηλότερη υπέρβαση από το 2015.
Και ακόμη και με φόντο την ισχυρή ζήτηση ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων καθώς και την αυξανόμενη επένδυση ηλιακής ενέργειας, η αποτυχία του αργύρου να σπάσει υψηλότερα υποδηλώνει η τιμή του χρυσού, οι πραγματικές αποδόσεις και το δολάριο ΗΠΑ παραμένουν ισχυρά οφέλη, τονίζει η Morgan Stanley.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JM Bullion Michael Wittmeyer είναι πιο αισιόδοξος.
Η φρενίτιδα αγορών που τροφοδοτήθηκε από το Reddit προκάλεσε μια αύξηση της ζήτησης από τα υπάρχοντα σφάλματα αργύρου, καθώς και την προσέλκυση πολλών επενδυτών για πρώτη φορά στο metal, είπε.
«Προσπαθούμε απλώς να επεκτείνουμε τη χωρητικότητά μας, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό, θα μπορέσουμε να αποσταλούν πιο γρήγορα όλες αυτές οι παραγγελίες».
Η επιταχυνόμενη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει επίσης να παρέχει μια διαρκή ανεμοστρόβιλο για τη ζήτηση αργύρου καθώς αυξάνεται η επένδυση σε ηλιακή ενέργεια.
Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έθεσαν όλοι στόχους μηδενικού άνθρακα πέρυσι, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν περικοπές εκπομπών 50% ή περισσότερο από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.
Ο Gregersen της Silver Bullion είναι πεπεισμένος ότι όλα αυτά τα κενά στο θησαυροφυλάκιο του δεν θα χαθούν.
«Το ασήμι είναι συνήθως ένα ξεχασμένο μέταλλο για το οποίο οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά», είπε.
«Αλλά αρχίζει να λάμπει λίγο περισσότερο και αυτή η τάση θα συνεχιστεί.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης