Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου για τις επιχειρήσεις εν όψει κρίσης φερεγγυότητας

Eurogroup: Βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου για τις επιχειρήσεις εν όψει κρίσης φερεγγυότητας

«Πτωχευτικά συστήματα που λειτουργούν εύρυθμα μπορούν να ωθήσουν σημαντικά την ανάκαμψη», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe

Σχετικά Άρθρα

Τον τρόπο βελτίωσης και εναρμόνισης του νομικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής 16 Απριλίου 2021, με σκοπό να λάβουν μέτρα για το επικείμενο «κύμα» εταιρικών χρεοκοπιών, από τη στιγμή που θα αποσυρθεί το κρατικό δίχτυ προστασίας από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πλήγμα στην ανάπτυξη

Η πτωχευτική νομοθεσία διαφέρει ανά κράτος, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ευρωζώνη.
Το θέμα αυτό απειλεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς το ενεργητικό των επιχειρήσεων «παγώνει» στο πλαίσιο μία μακράς νομικής διαδικασίας, αντί να επιστρέφει ξανά στην οικονομία.

Επισφαλή δάνεια

«Συστήματα χρεοκοπιών που λειτουργούν εύρυθμα μπορούν να ωθήσουν σημαντικά την ανάκαμψη», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe
Η αναμενομένη αύξηση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κρίση φερεγγυότητας θα μεγαλώσει τον όγκο των επισφαλών δανείων, όταν θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και οι κυβερνήσεις αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης, τα οποία κρατούν αυτή τη στιγμή «ζωντανές» επιχειρήσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν είναι βιώσιμες.

Αποσπασματικότητα

«Οι διαφορές στο νομοθετικό πλαίσιο πτωχεύσεων μεταξύ των χωρών καθιστά αποσπασματικές τις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε..
Η σύγκλιση είναι πρωτίστως σημαντική προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν συσσώρευση των επισφαλών δανείων στο άμεσο μέλλον αλλά και σε μελλοντικές κρίσεις», ανέφερε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Paolo Gentiloni.

Κομισιόν

Σε σημείωμα της προς του υπουργούς η Επιτροπή ανέφερε ότι τα εθνικά καθεστώτα για το πτωχευτικό δίκαιο σε ολόκληρη την ΕΕ διέφεραν ως προς το σχεδιασμό και την πρακτική εφαρμογή τους όσον αφορά την εξισορρόπηση των συμφερόντων των πιστωτών και των οφειλετών και της προτεραιότητας που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, οι δημόσιες υπηρεσίες ή οι φορολογικές αρχές.

Ορισμός

Δεν υπάρχει ούτε ένας ενιαίος ορισμός του καθεστώτος αφερεγγυότητας ή πότε μια εταιρεία πρέπει να υποβληθεί σε επίσημη διαδικασία αφερεγγυότητας.
Ούτε υπάρχουν κοινοί κανόνες για την ανακτηση της περιουσίας αφερεγγυότητας, την ανίχνευση περιουσιακών στοιχείων, την ιεράρχηση των αξιώσεων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένης της θέσης των πιστωτών που έχουν διασφαλίσεις, είτε του εύρους των δικαστικών αρμοδιοτήτων, ανέφερε η Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης