Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευφορία από μάκρο και εταιρικά - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Ευφορία από μάκρο και εταιρικά - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Wall: Με ρεκόρ έκλεισαν την εβδομάδα Dow Jones και S&P 500

Σχετικά Άρθρα

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν σήμερα 16/4 οι Dow Jones και S&P 500, ενώ μικρά κέρδη σημείωσε και ο Nasdaq, με τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα να συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στη Wall Street, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα της περιόδου των τριμηνιαίων ανακοινώσεων.
Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,5% κλείνοντας στις 34.200,67 μονάδες.
Ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη +0,4% στις 4.185,47 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη -0,10% στις 14.052,34 μονάδες.
Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις δείκτες σημείωσαν άνοδο άνω του 1%.
Ο Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500 πέτυχαν την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου, ενώ ο Nasdaq την τρίτη.
Τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν τονώσει την αισιοδοξία των επενδυτών, με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας -Goldman Sachs, Citigroup και JPMorgan Chase μεταξύ άλλων- να ανακοινώνουν τις προηγούμενες ημέρες κέρδη και έσοδα πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Σήμερα, η Bank of New York Mellon ανακοίνωσε πτώση των καθαρών κερδών και εσόδων α΄ τριμήνου, ωστόσο υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σήμερα στα αποτελέσματα των Morgan Stanley, Citizens Financial Group και PNC Financial Services Group, μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται πως τα νέα ρεκόρ της αμερικανικής αγοράς ακολούθησαν τα ισχυρά στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων και τη νέα πτώση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, εξελίξεις που εκτόξευσαν την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα επίσης υποστηρίζουν το αφήγημα για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος.
Τα στοιχεία έδειξαν άλμα 18,3% της ανάπτυξης σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο, με τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση 34,2% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Morgan Stanley: Υπερδιπλασιασμός κερδών στα 3,98 δισ. και ρεκόρ εσόδων στο α΄τρίμηνο

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της Morgan Stanley στο α΄τρίμηνο του 2021, ενώ τα έσοδα εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν στα 3,98 δισ. δολ. ή 2,19 δολ. ανά μετοχή, από 1,59 δισ. δολ. ή 1,01 δολ. ανά μετοχή, κατά την προηγούμενη περίοδο.
Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,22 δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 60,7% στα 15,72 δισ. ξεπερνώντας την εκτίμηση της FactSet για έσοδα ύψους 14,10 δισ. δολ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 49,6% στα 2,03 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,60 δισ. δολ.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην επαναγορά μετοχών, ύψους 2,1 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια του α΄τριμήνου.

Bank of New York Mellon: Πτώση σε κέρδη και έσοδα στο α΄τρίμηνο 2021

Πτώση σε κέρδη και έσοδα σημείωσε στο α΄τρίμηνο του 2021 η Bank of New York Mellon, η οποία ωστόσο ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη κατέγραψε κέρδη 858 εκατ. δολ. σε σύγκριση με κέρδη 944 εκατ. την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 97 σεντς, σε σύγκριση με 1,05 δολ. ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα ήταν 3,92 δισ. δολ., από 4,11 δισ. το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 655 εκατ. δολ. το τρίμηνο, σε σύγκριση με 814 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.
Η μείωση αντανακλούσε τα χαμηλότερα επιτόκια στα περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε η τράπεζα.
Η τράπεζα δήλωσε ότι οι προβλέψεις της για πιστωτικές απώλειες ήταν στα 83 εκατ. δολ. επικαλούμενη «βελτίωση των μακροοικονομικών προβλέψεων».

ΗΠΑ: Άλμα 19,4% στις ενάρξεις κατοικιών τον Μάρτιο

Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Μάρτιο, καταγράφοντας άλμα 19,4%, μετά από πτώση 11,4% τον Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών ανήλθαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,73 εκατ. τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών κινήθηκε 2,7% υψηλότερα, στο 1,766 εκατ.

Covid19: Μια ανάσα από τους 3 εκατ. νεκρούς - Απαραίτητη και τρίτη δόση εμβολίου - Χάος στην Ινδία

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να χτυπά τον πλανήτη ο κορωνοϊός, καθώς περίπου ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των θανάτων είναι μια ανάσα από τα 3 εκατομμύρια, με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα μια και μετρούν πάνω από 565.000 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο να έχουν εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, περίπου 200 εκατομμύρια πολίτες τους ετοιμάζονται να χορηγήσουν μια έξτρα δόση εμβολίου ύστερα από τις εκτιμήσεις ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί μια τρίτη δόση εντός 12 μηνών από την χορήγηση της β’ δόσης έτσι ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ανοσία.
Και ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εικόνα για το πόσο διαρκεί η ανοσία από τα εμβόλια, εκτιμάται πως οι εμβολιασμοί μάλλον θα καταστούν αναγκαίοι σε ετήσια βάση, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Από την πλευρά της η Ευρώπη, η οποία επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία, φαίνεται πως κλείνει οριστικά την πόρτα στα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson&Johnson, ποντάροντας στα εμβόλια των Pfizer και Moderna, τη στιγμή που Ινδία και Βραζιλία βυθίζονται στο χάος, καθώς η επιδημία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.

Κέρδη στις ευρωαγορές

Κοντά στα ιστορικά τους υψηλά έκλεισαν οι ευρωαγορές με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, τα θετικά νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο στις ΗΠΑ και τα εταιρικά αποτελέσματα για το α΄τρίμηνο του 2021.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι αγορές «βλέπουν» μία επιστροφή στην κανονικότητα για την οικονομία, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά της covid-19.
Άνοδο 2,5% σημειώνει η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler, καθώς τα λειτουργικά της κέρδη στο α΄τρίμηνο του 2021, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Έως τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP ενώ έως τη λήξη του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποφασιστεί η λήξη του προγράμματος το Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε οικονομολόγους που διεξήγαγε το Bloomberg στο διάστημα 9-15 Απριλίου, στοιχεία της οποία επικαλείται δημοσίευμα την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.
Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει το τρέχον χρονοδιάγραμμά όσον αφορά τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων και το ίδιο ποσοστό ότι θα δώσει ειδοποίηση τριών μηνών προτού κηρύξει τη λήξη του προγράμματος.
Οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν αλλαγές πολιτικής στη συνάντηση που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ευρωζώνη: Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο 2021

Αύξηση 1,3% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9%, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,57%, ακολούθησε η Ενέργεια με 0,43%, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 0,24% και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με 0,09%.

Άλμα 63% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάρτιο στην Ευρώπη

Έκρηξη πωλήσεων αυτοκινήτων καταγράφηκε στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2021, με την αγορά να ανακάμπτει από την κατάρρευση της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, οι νέες εγγραφές αυτοκινήτων αυξήθηκαν 63% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.
Η άνοδος διέγραψε τις απώλειες που καταγράφηκαν στην αρχή του 2021, με αποτέλεσμα στο τρίμηνο οι πωλήσεις να είναι αυξημένες κατά 0,9%.
Ο Μάρτιος τείνει να είναι μια εποχιακά ισχυρή εποχή του χρόνου για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.
Ενώ η Ιταλία - το επίκεντρο της αρχικής επιδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη - είδε τις πωλήσεις να αυξάνονται σχεδόν 500% τον περασμένο μήνα, ενώ παρέμειναν 12% κάτω από τα επίπεδα του 2019, καθώς τα μέτρα που σχετίζονται με την covid-19,περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Οι κατασκευαστές οχημάτων αντιμετωπίζουν περιορισμούς και έχουν στραφεί πλέον στις online πωλήσεις και εκμεταλλευόμενοι τις κρατικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα.
Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων αγορών της Ευρώπης, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 29% και 21% στην Ιταλία και τη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο.
Οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 15% στην Ισπανία, 12% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 6,4% στη Γερμανία.
Ο γαλλικός όμιλος PSA συγχωνεύτηκε με την ιταλική-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler για να σχηματίσει τον Stellantis.
Περίπου το 47% των οχημάτων που ταξινομήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν μοντέλα VW ή Stellantis.

Ήπια άνοδος στην Ασία - Άνοδος ρεκόρ στο ΑΕΠ της Κίνας

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με φόντο την άνοδο ρεκόρ του ΑΕΠ της Κίνας κατά 18,3% στο α΄τρίμηνο του 2021.
Οι αναλυτές ωστόσο ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 19%.
Το δ’ τρίμηνο του 2020 η Κίνα είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5%. Σε τριμηνιαία βάση, η κινεζική οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6%.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 1,5% , ενώ το δ΄τρίμηνο του 2020, η οικονομία είχε τρέξει με ρυθμό 3,2%.
Η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 14,1% σε ετήσια βάση έναντι του 17,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Άλμα 34,2% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο, έναντι 28% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 4.050 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,14%, στις 29.683 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,09% στις 1.960μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,6% στις 28.969 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,8% στις 3.426 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,3% στις 48.957 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης