Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευνόησε τον Λεωνίδα Μπόμπολα

Πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευνόησε τον Λεωνίδα Μπόμπολα
Τον Λεωνίδα Μπόμπολα ευνόησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλάζοντας τον ποινικό κώδικα λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Τον Λεωνίδα Μπόμπολα ευνόησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλάζοντας τον ποινικό κώδικα λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που κατήγγειλε την μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα υπογράμμισε ότι αποτελεί στίγμα και όνειδος.
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας την εποχή εκείνη κατηγορείτο από κυπριακά δικαστήρια για δωροδοκία δημάρχων οι οποίοι είχαν παραδεχθεί ότι δωροδοκήθηκαν προκειμένου να τιμωρηθούν με μικρότερες ποινές φυλάκισης είχαν παρουσιάσει στο δικαστήριο και τραπεζικούς λογαριασμούς με τα ποσά που είχαν πάρει από τον Λ. Μπόμπολα για να ευνοήσουν την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο.
Το κυπριακό δικαστήριο είχε ζητήσει την έκδοση του Λ. Μπόμπολα ώστε να δικαστεί στην Λευκωσία αλλά η εσπευσμένη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, σημαίνει ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί πλέον και έτσι ο Λ. Μπόμπολας απαλλάχθηκε.
Το 2015 ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδων Φαίδωνος, πλησιάζοντας η λήξη της σύμβασης της Helector Cyprus για το ΧΥΤΑ Πάφου, άρχισε έλεγχο θεωρώντας ότι το κόστος είναι υπερβολικό και υποσχόμενος στους δημότες ότι θα μειώσει το κόστος του ΧΥΤΑ στο μισό.
Η ένταση μεταξύ δημάρχου και εταιρείας κλιμακώθηκε, με τον Δήμο να συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρεία και τον Δήμαρχο να καταγγέλλει δημόσια την Helector για το κόστος και τις χρεώσεις του ΧΥΤΑ Πάφου.
Στις καταθέσεις στελεχών της Helector Cyprus φέρεται να αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία εξέδιδε πλαστά τιμολόγια και εμφάνιζε πληρωμές προς συγγενικά ή μη πρόσωπα στελεχών της για εργασίες που ουδέποτε έγιναν, προκειμένου να δικαιολογεί κονδύλια που προορίζονταν για μίζες προς δημοσίους λειτουργούς και Κύπριους αξιωματούχους.
Στη συνέχεια των αποκαλύψεων το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Γενικό Διευθυντή της Helector, Γιάννη Κοκότση καθώς και για τον πρώην διευθυντή κ. Αθανάσιο Κατρή. Και οι δύο στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μάρτυρες κατηγορίας, αφού στις καταθέσεις τους υποστήριξαν ότι όλα γίνονταν εν γνώσει και με την καθοδήγηση του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα.
Υπενθυμίζεται ότι οι κυπριακές αρχές είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, ζητώντας την έκδοση του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο.
Ωστόσο η ελληνική δικαιοσύνη απέρριψε το ένταλμα έκδοσής του στη χώρα, κρίνοντας πως τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν φέρονται να έχουν τελεστεί στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του 2017 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ξεχωριστή δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλων κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως μετέτρεψε το αδίκημα σε πλημμέλημα που είχε πλέον παραγραφεί.
Πάντως η εταιρεία στη Κύπρο βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς αποκλεισμού και δεν μπορεί να διεκδικήσει δημόσιο ή δημοτικό έργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης