Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελεύθεροι υπό όρους οι δέκα Τούρκοι απόστρατοι αξιωματικοί

Ελεύθεροι υπό όρους οι δέκα Τούρκοι απόστρατοι αξιωματικοί

Είχαν συλληφθεί επειδή επέκριναν το σχέδιο Erdogan για τη δημιουργία του "Canal Istanbul"

Σχετικά Άρθρα

Ελεύθεροι υπό όρους αφέθηκαν οι δέκα ναύαρχοι εν αποστρατεία οι οποίοι είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα επειδή είχαν επικρίνει το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Erdogan για τη δημιουργία του φαραωνικού έργου "Canal Istanbul" το οποίο θα κατασκευαστεί παράλληλα με το Βόσπορο και θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Οι ναύαρχοι εν αποστρατεία οι οποίοι είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, ενώ τους επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Οι ίδιοι όροι επιβλήθηκαν και σε άλλους τέσσερις πρώην ναυάρχους, εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

Η επιστολή των 104 ναυάρχων

Οι απόστρατοι ανήκουν σε μια ομάδα 104 ναυάρχων, οι οποίοι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή στην οποία εξηγούσαν τους κινδύνους που ενέχει, το σχέδιο Erdogan για το μεγαλεπίβολο έργο, για τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία διασφαλίζει τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου.
Να σημειωθεί ότι εναντίον τους έχει ξεκινήσει έρευνα για "σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ασφάλειας του κράτους και της συνταγματικής τάξης".
“Το να καταλήγει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μια απλή ανακοίνωση είναι εντελώς ένα λάθος επικοινωνίας το κείμενο είναι απολύτως ξεκάθαρο, γραμμένο με καλές προθέσεις”, δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Gem Gurdeniz.
Ο Gurdeniz θεωρείται αρχιτέκτονας του αμφιλεγόμενου δόγματος "της γαλάζιας πατρίδας", το οποίο προβλέπει την τουρκική κυριαρχία σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που δεν ανήκουν στην Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά αρκετοί υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επικρίνει σφοδρά την ανοικτή επιστολή των ναυάρχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης