Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Soeder (CSU) και Laschet (CDU) διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη διαδοχή της Merkel

Γερμανία: Soeder (CSU) και Laschet (CDU) διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη διαδοχή της Merkel

Ο Armin Laschet κατηγόρησε τον Markus Soeder για οπορτουνισμό και έλλειψη αρχών, σε μία κλειστή συνεδρίαση με βουλευτές των δύο συντηρητικών κομμάτων

Σχετικά Άρθρα

 Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Soeder, παρουσιάστηκε ως δύναμη αλλαγής που μπορεί να ανανεώσει το συντηρητικό χώρο της Γερμανία, καθώς ρίχνεται στη μάχη της διαδοχής της καγκελάριου Angela Merkel ως εκπρόσωπος της συμμαχίας των Χριστανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Τρίτη 13 Απριλίου 2021
Ο αντίπαλός του για την υποψηφιότητα στην ομοσπονδιακή ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου, Armin Laschet, δήλωσε ότι ο Soeder αλλάζει απόψεις του πολύ εύκολα, κατηγορώντας τον για οπορτουνισμό και έλλειψη αρχών, σύμφωνα με μαρτυρίες για την κοινή συνάντηση που είχαν με βουλευτές των δύο συντηρητικών κομμάτων
Η μάχη για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας για την καγγελαρία εκτείνες με τους δύο διεκδικητές να ανταλλάσσουν όλο και πιο ευθείες και οξείες επιθέσεις που έχουν προκαλέσει ανησυχία σε ανώτερους αξιωματούχους των κομμάτων τους.

Έως την Παρασκευή

Και οι δύο συμφώνησαν ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί έως την Παρασκευή 16 Απριλίου.
«Ο Armin και εγώ συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε μια τελική συζήτηση αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Soeder στους δημοσιογράφους μετά.
«Πρέπει να αφήσουμε το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης ξεχαστεί λίγο».

Δημοσκοπήσεις

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Merkel και το «αδελφό» κόμμα της Βαυαρίας με επικεφαλής τον Soeder είδαν τις επιδόσεις τους στις δημοσκοπήσεις να κατρακυλούν τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Η ίδια η Merkel ανησυχεί ότι το θέαμα μιας δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κορυφαίων πολιτικών θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην εκλογική βάση της της συμμαχίας, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με τη σκέψη της.

Κοινοβουλευτική ομάδα

Αφού αρχικά αποκλείστηκε από την προοπτική μιας άμεσης σύγκρουσης, ο Laschet, ο ηγέτης του πολύ μεγαλύτερου CDU, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Τρίτης 13 Απριλίου, αφού ο Soeder δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να κάνει την κίνηση του απευθείας στην κοινοβουλευτική ομάδα των κομμάτων.
Την Τετάρτη 14 Απριλίου, ο Soeder θα εμφανιστεί σε μια πρώτη φορά στη γερμανική τηλεόραση όπου θα απευθυνθεί μαμές στο εκλογικό κοινό.

Το προηγούμενο

Ο Laschet έχει ένα προηγούμενο υπέρ του - η CSU με έδρα το Μόναχο δεν έχει εκλέξει ποτέ καγκελάριο και το CDU σχεδόν πάντα παρέχει τον υποψήφιο της συμμαχίας - καθώς και τον οργανωτικό άξονα της ιεραρχίας του CDU.
Αλλά απέτυχε να πείσει με τους ψηφοφόρους.
«Χρειαζόμαστε την ενότητα γρήγορα», δήλωσε καθώς έφυγε από τη συνάντηση.
«Αυτή ήταν μια καλή συζήτηση την οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στην απόφασή μας».

Επανεκλογή

Ο Soeder στοιχηματίζει ότι οι βουλευτές του CDU που ανησυχούν για την επανεκλογή τους ενδέχεται να τον υποστηρίξουν και αρκετοί τοποθετήθηκαν υπέρ του.
Κάποιος επισήμανε ότι τα μέλη του κόμματος της περιοχής του δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν εκστρατεία υπέρ του Laschet και διαβάστηκαν μηνύματα από ορισμένους που απείλησαν να φύγουν από το κόμμα εάν έγινε υποψήφιος.

Νέα Γενία

Ο Soeder δέχτηκε επίσης επίθεση για απουσία θέσεων και οπορτουνισμό.
Στην ομιλία του , υποστήριξε ότι το CDU / CSU δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων που προαναγγέλλουν τα χειρότερα αποτελέσματα ομοσπονδιακών εκλογών  στην ιστορία τους και πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση.
Περιέγραψε τον εαυτό του ως υποψήφιο ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με μια νέα γενιά ψηφοφόρων μέσω τηλεόρασης και κοινωνικών μέσων.

Οπορτουνισμός

Ο Laschet υπενθύμισε το ιστορικό των θέσεων Soeder ο οποίος είχε υιοθετήσει την αντι-μετανάστευση στάση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία πριν μεταστραφεί για να επιτεθεί στους εθνικιστές όταν ήταν πολιτικά σκόπιμο, συγχαίροντας σαρκαστικά τον αντίπαλό του για τη στροφή.
«Έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά εκεί», σημείωσε ο Laschet.
Ενώ οι 245 βουλευτές των CDU / CSU δεν έχουν επίσημο ρόλο στην επιλογή υποψηφίου καγκελάριου, μια προτίμηση για έναν από αυτούς θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης