Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Πρόωρη η ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού – Πρέπει να αλλάξει ο στόχος

Villeroy (ΕΚΤ): Πρόωρη η ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού – Πρέπει να αλλάξει ο στόχος

Ακόμη και ένα πιθανό τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP έως τον Μάρτιο του 2022 «δεν θα σήμαινε απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήταν δυνατό να απλοποιήσει τον στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό και επιπλέον και να επιτρέψει τη συγκυριακή άνοδο των τιμών, δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 13 Απριλίου 2021
Η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία επανεξέτασηςτης στρατηγικής, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει προσαρμογή του τρέχοντος στόχου για τον πληθωρισμό σε «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».
Τα αποτελέσματα αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο στόχος

«Ο στόχος μας για τον πληθωρισμό πρέπει να γίνει αντιληπτός ως απλός, συμμετρικός και προσανατολισμένος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε ο Villeroy σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Peterson Institute for International Economics.
«Το ‘'απλός» σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε τα υπερεξειδικευμένα πρόδρομα στοιχεία που εξακολουθούν να σχετίζονται με το ποσοστό 2%», είπε.
Το ‘'συμμετρικός" αναφέρεται στο γεγονός ότι ο στόχος μας είναι στόχος και όχι ανώτατο όριο: ίσως να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τον πληθωρισμό υψηλότερο από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

Πρώιμη ανησυχία

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είπε επίσης ότι η ανησυχία για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι πρώιμη, καθώς οι παράγοντες που οδηγούν στις υψηλότερες τιμές είναι προσωρινοί και η σημαντική οικονομική επιβράδυνση θα συνεχίσει να μεσοπρόθεσμα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη νομισματική πολιτική.
Δεν είναι λοιπόν ώρα για την ΕΚΤ να αποχωρήσει από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, γνωστό ως PEPP.

Έξοδος

Ακόμη και ένα πιθανό τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων μέσω του PEPP το Mάρτιο του 2022 «δεν θα σήμαινε απότομη σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής», δήλωσε επίσης ο Villeroy.
«Οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP θα παραμείνουν σημαντικές, οι καθαρές αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν, πιθανώς κάπως προσαρμοσμένες»
Μια τέτοια έξοδος από εξαιρετικά μέτρα, σε συνδυασμό με την τρέχουσα ευελιξία του προγράμματος PEPP και την πιο σαφή καθοδήγηση σχετικά με το να επιτρέπεται η υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό, θα παρέχει τρία στοιχεία για την καθοδήγηση της πολιτική της ΕΚΤ μετά την πανδημία, είπε.
«Είναι ο συνδυασμός αυτών των τριών στοιχείων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως θεμέλια του ‘‘τριγώνου εξισορρόπησης’' της νομισματικής μας πολιτικής στην επόμενη φάση», δήλωσε ο Villeroy

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης