Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Εγκώμια για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ασίας

ΔΝΤ: Εγκώμια για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ασίας

Προειδοποιεί για τους κινδύνους στην περιοχή από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική των ΗΠΑ

Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του σήμερα Τρίτη (13/4), σύμφωνα με το Reuters, αναφέρθηκε με θετικά σχόλια σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ασίας αναθεωρώντας άποψη που είχε σχηματίσει 6 μήνες πριν. Από την άλλη προειδοποιεί ότι μια ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές προκαλώντας εκροές κεφαλαίων από την περιοχή.
Ενώ η Ασία ανακάμπτει από την πτώση του περασμένου έτους που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, υπάρχει απόκλιση μεταξύ των εθνών που επωφελούνται από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και εκείνων που εξαρτώνται από τον τουρισμό, δήλωσε ο Jonathan Ostry, αναπληρωτής διευθυντής του Υπουργείου Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ.
"Οι δυσκολίες στην κυκλοφορία του εμβολίου, οι ερωτήσεις σχετικά με τη δραστικότητα του εμβολίου έναντι νέων μεταλλάξεων της νόσου και η επανεμφάνιση του ιού, μαζί αποτελούν βασικό μειονέκτημα", δήλωσε ο Ostry.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Ασίας θα τρέξει φέτος με 7,6%, καθώς οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα απολαμβάνουν σταθερή ανάπτυξη χάρη στην ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι κίνδυνοι

"Για το 2022 το ΔΝΤ κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,4%. Ωστόσο, οι προοπτικές της περιοχής κρύβουν κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της κάμψης της ανάπτυξης από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική των ΗΠΑ", δήλωσε ο Ostry. "Εάν οι αποδόσεις των ΗΠΑ αυξάνονται γρηγορότερα από ό, τι αναμένουν οι αγορές ή εάν υπάρξει παρερμηνεία σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ στο μέλλον, οι διαρροές και εκροών κεφαλαίων, όπως και κατά 2013, θα μπορούσαν να διακυβεύσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα".
Η Ασία έχει αποθέματα ενάντια στις απότομες εκροές κεφαλαίων, καθώς πολλές χώρες είχαν συσσωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα, υιοθέτησαν ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες και έκαναν ισχυρότερη εποπτεία στους ισολογισμούς των τραπεζών, είπε.
"Ωστόσο, η αύξηση της μόχλευσης σε κυβερνητικούς, οικιακούς και εταιρικούς ισολογισμούς σημαίνει ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού, όταν συμβεί, θα βλάψει".
Ο Ostry είπε ότι ο πληθωρισμός στην Ασία πιθανότατα θα ήταν «αρκετά περιορισμένος», ακόμη και όταν η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και των τιμών των εμπορευμάτων αύξησε τις τιμές παραγωγού.
"Η ανάκαμψη της Ασίας δεν έχει ακόμη παγιωθεί πλήρως, και αυτό αναμένεται να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις συγκρατημένες", είπε σε γραπτή συνέντευξη στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης